marți, aprilie 16, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Olt: Peste 20 de monumente istorice, dintre care cinci în stare de colaps, propuse pentru reabilitare

21 de monumente istorice din judeţul Olt se află pe lista trimisă de Direcţia de Cultură Olt către Institutul Naţional de Patrimoniu (INP), din cadrul Ministerului Culturii, în vederea obţinerii de fonduri pentru reabilitare. Deşi cinci dintre aceste obiective se află în prag de colaps, până în prezent nu sunt semnale că s-ar obţine finanţare guvernamentală.

Lista monumentelor istorice din judeţul Olt propuse pentru Planul Naţional de Restaurare (PNR) 2017, derulat de Institutul Naţional de Patrimoniu: Biserica „Sfinţii Voievozi”, sat Hotărani, comuna Fărcaşele – în stare de precolaps; Biserica de lemn „Cuvioasa Paraschiva”, sat Gojgărăi, comuna Topana – în stare de precolaps; Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, sat Chilia, comuna Făgeţelu – în stare de precolaps; Mănăstirea Călui, comuna Călui;

Mănăstirea Brâncoveni (anexe muzeu), comuna Brâncoveni; Biserica „Sfânta Treime”, sat Deleni, comuna Teslui; Biserica „Sfinţii Voievozi”, sat Strejeştii de Sus, comuna Strejeşti; Biserica „Sfântul Nicolae”, sat Oboga de Sus, comuna Oboga; Biserica „Sfinţii Împăraţi”, sat Stoicăneşti, comuna Stoicăneşti; Mănăstirea Seaca Muşeteşti, sat Seaca, comuna Poboru; Biserica „Sfântul Ilie”, sat Gubandru, comuna Baldovineşti; Casa Hagiescu Mirişte, strada Bogdan Petriceicu Haşdeu, Caracal; Casă, strada Plevnei, Caracal; Casa Fântâneanu, strada Sevastopol nr. 1, Slatina; Biserica de lemn „Sfântul Ioan Botezătorul”, sat Priseaca, comuna Vulpeni; Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului”, sat Măgura, comuna Perieţi; Biserica de lemn „Sfânta Troiţă”, sat Seaca, comuna Seaca; Biserica „Sfânta Maria”, sat Butoi, comuna Pârşcoveni; Biserica „Sfinţii Voievozi”, cartier Măineşti, oraş Balş – în stare de precolaps; Cimitirul de troiţe, sat Pietriş, comuna Baldovineşti; Turn de observaţie, sat Hotărani, comuna Fărcaşele – în stare de precolaps.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Şeful Direcţiei de Cultură Olt, Gheorghe Iorga, spune că va merge personal la Ministerul Culturii pentru a vedea care este situaţia. „Pentru anul 2017, noi am înaintat către Ministerul Culturii, respectiv Institutul Naţional de Patrimoniu, lista cu monumentele istorice propuse pentru restaurare. Această listă cuprinde 21 de monumente istorice. Din păcate, până în luna iulie, nu avem niciun semnal de la INP că s-ar fi aprobat vreuna dintre aceste lucrări. Voi merge la Ministerul Culturii şi la INP şi voi verifica ce s-a întâmplat de nu s-a aprobat, până în prezent, niciun obiectiv din judeţul Olt”, a afirmat Iorga.

El a adăugat că multe dintre acest monumente istorice au structura de rezistenţă afectată şi se impune intervenţia de urgenţă. Iorga mai arată că una dintre problemele în accesarea de finanţare este reprezentată de faptul că nu există proiecte de restaurare pentru unele dintre obiective. „Din păcate, sunt multe obiecte într-o starea avansată de degradare, mai ales biserici. Este vorba despre Biserica «Sfânta Maria» din satul Butoi, comuna Pârşcoveni, care arată foarte rău. De asemenea, mai avem Biserica «Sfântul Ilie» din satul Gubandru, comuna Baldovineşti. Chiar şi Biserica «Sfânta Treime» din satul Deleni, comuna Teslui. Ele sunt funcţionabile, dar au structura de rezistenţă foarte afectată şi se impune o intervenţie, de urgenţă. Din păcate, aceste trei biserici nu au proiecte. Deci, practic, noi încercăm prin INP să se finanţeze şi partea de proiectare, pe lângă execuţie. Unele dintre ele, cum este Hotărani, au proiect”, a mai declarat Gheorghe Iorga.

Şeful Direcţiei de Cultură Olt mai spune că, în trecut, în judeţ ajungeau foarte multe fonduri de la Ministerul Culturii, situaţia din prezent fiind cu totul inversă. „În anii anteriori, a mers foarte bine prin PNR. Judeţul Olt a fost, în 2008, pe primul loc în ţară, noi am avut cele mai multe fonduri. Au venit alte judeţe cu proiecte mai bune, cu influenţă mai mare şi au reuşi să obţină finanţare. La nivel de instituţii există o statistică pe anii anteriori şi se ştie că au fost ani foarte buni pentru judeţul Olt, însă acum suntem într-un picaj”, a conchis Iorga.

Politica