marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Un nou-născut a fost trimis singur acasă de către medicii de la Filantropia

Situație demnă de teatrul absurd la Spitalul Filantropia din Craiova. Un nou-născut, de patru zile, a fost externat, însă nu și mama acestuia, pentru că medicii nu au comunicat între ei în ceea ce a privit externarea. Mai mult, atunci când mama a spus că va pleca din spital împreună cu copilul deja externat, aceasta a fost amenințată cu poliția de către o asistentă. Managerul instituției a fost cel care a reușit, până la urmă, să pună capăt întregului balamuc. După mai multe ore de chin, au plecat sâmbătă acasă atât copilul, cât și mama.

Andreea Stoica s-a internat marți dimineața la Spitalul Filantropia. Aceasta a născut natural un băiețel și, după trei zile de internare, pentru că erau perfect sănătoși, atât mama, cât și copilul, trebuiau externați. “Vineri mi-au spus că ne mai țin o zi. Până sâmbătă. Am întrebat dacă e ceva cu copilul. Mi s-a spus că nu, dar că mai stăm o zi. Am acceptat să plecăm sâmbătă. Dimineața m-am dus să fac actele de externare. Mi s-a spus că cel mic este externat. Poate pleca. Eu însă nu. Cum poate copilul să plece totuși singur? La patru zile de la naștere?”, spune femeia. Cum la patru zile copilul nu merge, nu poate ajunge singur acasă, ba, mai mult, este dependent de mamă și laptele matern, tânăra le-a spus asistentelelor că va pleca, cu sau fără acordul lor. „Le-am spus că plec. Dacă cel mic este externat, eu am plecat. O asistentă mi-a zis că dacă plec, în trei ore va suna la poliție. Nu știu pentru ce, dar m-am oferit să sun eu la poliție și să mă auto-denunț pentru că să îmi iau copilul acasă”, povestește proaspăta mămică.

Presa, ultima redută

Policlinica Buna Vestire Craiova

Disperată de toată situația prin care era pusă să treacă, femeia a sunat la presă și le-a povestit ziariștilor întreaga aventură. Ziariștii au fost cei care au contactat-o pe directoarea intituției, Alice Gavrilă. „Medicii nu au comunicat între ei. Este o nebunie și o lipsă acută de comunicare. Dacă băiatul a fost externat, trebuie, obligatoriu, externată și mama, mai ales că aceasta este sănătoasă. Voi vedea cu exactitate ce s-a întâmplat”, a spus managerul instituției. La scurt timp după telefonul jurnaliștilor, medicul de gardă a venit să externeze mama, însă, nu pe cale amiabială. „A venit după mine în salon urlând că nu se face așa ceva. Că de ce a trebuit să mă apuc să dau telefoane? Că trebuia să îmi văd de treaba mea. Dar, chiar dacă printre urlete, măcar m-au externat. Eu cred că medicii sunt certați între ei, altfel nu îmi dau seama cum s-a putut întâmpla așa ceva”, mai spune femeia.

Nașteri claie pe grămadă

Toată povestea se întâmplă în condițiile în care Spitalul Filantropia este în acest moment sufocat de numărul nașterilor, după ce secția de nașteri a Spitalului Clinic Județean de Urgență a intrat în renovare și toate mamele vin aici. Nu este deci, în beneficiul nimănui, ca o mamă și un copil să fie ținuți în spital mai mult decât este necesar, mai ales că la baza deciziei stă lipsa de comunicare, în niciun caz eventuale probleme de sănătate.

Politica