vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Severinenii, buni de plată? Alfa Ground cere 35 milioane euro

Municipalitatea severineană a încetat contractul cu Alfa Ground Solutions, firma care a construit noua centrală termică a orașului, pe motiv că nu a finalizat lucrarea la timp. Reprezentanții firmei spun însă că s-au încadrat în termen, dar autoritatea locală a refuzat să cumpere energie termică la prețul stabilit prin contract. Din toată această poveste, cei mai păgubiți sunt severinenii. Pe lângă faptul că în fiecare iarnă, trebuie să aștepte o minune pentru a nu îngheța în propriile case, acum ar putea fi obligați să plătească 35 milioane euro despăgubiri firmei Alfa Ground, care s-a adresat instanței.

În decembrie 2015, Alfa Ground Solutions, din București, o firmă de apartament, cu trei angajaţi, administrată de un fost iepuraş Playboy, aştigat contractul realizării centralei pe gaz. Centrala este construită pe un teren în suprafaţă  de  25.083 mp, dat în concensiune de Primărie.   Municipalitatea avea un contract pe 20 de ani cu firma respectivă. Primăria Severin urma să achiziţioneze de la societate agentul termic    şi asigură  transportul către beneficiari. Centrala avea o valoare de 13.781.285,56 euro, iar conform contractului preţul energiei termice livrate urma a fi de 168 lei/Gcal  şi al apei de adaos 5,65 lei/mc.

Firma a început lucrările la șase luni de la câștigarea contractului, iar în opt luni s-ar fi angajat să ducă proiectul la bun sfârșit. Actualii edili ai orașului spun că lucrarea nu a fost finalizată la timp, motiv pentru care, în februarie anul acesta, contractul cu Alpha Ground a fost considerat încetat de drept, pe motiv că lucrările la noua centrală nu erau terminate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Erau trei condiții de bază să câștige această licitație: 1- îl reprezenta prețul gigacaloriei, termenul de finalizare a investiției și prețul apei masice. Dacă una dintre aceste condiții nu era respectată, în speță faptul că nu au terminat în timpul pe care și l-au asumat, era condiție de încetare a contractului. Mai mult decât atât, din tot acest amalgam desfășurat pe parcursul anului trecut și începutul anului acesta, toate acestea ne arată că ei nu sunt pregătiți să ducă această licitație la bun sfârșit”, a declarat Marius Screciu, primarul din Drobeta Turnu Severin.

În schimb, reprezentanții Alfa Ground spun că putea furniza energie termică încă de luna decembrie a anului trecut, dar Primăria a refuzat să o cumpere.

Contractul de concesiune avea termen 20 de ani și ei au solicitat reziliere de drept la neîndeplinirea termenului, din punctul lor de vedere, de finalizare a construcțiilor. Investiția se afla în curs de desfășurare, era instalată o capacitate de 60-70 de megawați necesară să asigure confortul termic la momentul începerii livrării furnizării de agent termic. Deci au refuzat tot timpul să cumpere agent termic la prețul de 168 lei stabilit prin contract. Centrala este funcțională și poate livra agent termic. În momentul ăsta necesarul de agent termic este sub capacitatea instalată de producere de la acest moment”, a specificat Răzvan Rizea, director al Alfa Ground Solutions.

Din aceste motive, reprezentanţii Alfa Ground au dat în judecată Primăria şi cer despăgubiri de 35 de milioane de euro. Dacă va avea câștig în instanță, severinenii vor plăti din propriile buzunare fabuloasa sumă cerută ca despăgubire.

Politica