joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Foto/Video – Alaiul Călușului, la Craiova

Zece cete de călușari, din județul Dolj, dar și Teleorman și Brașov, participă duminică la “Alaiul Călușului Oltenesc”, eveniment organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj. Înarmați cu pelin, usturoi, bâte și clopoței, călușarii au încins jocul, ritualul lor „magic”, mai întâi în centrul urbei, în Piața „Mihai Viteazul”, apoi în Parcul „Nicolae Romanescu”, la Debarcader. 

Și pelinul ca și usturoiul fac parte din ritualul călușului oltenesc. O rugăciune creștină zice: stropi-mă-vei cu isop și mă voi curăți, spală-mă-vei și mai vârtos decât zăpada mă voi albi. Pelinul purifică sufletul. Usturoiul alungă relele. E bine că păstrăm limba, graiul, portul. Astea sunt zestrea noastră a românilor”, mărturisește Aurel Vârtopeanu, vătaful cetei de călușari de la Ciupercenii Noi, Dolj. Ceata de la Ciupercenii Noi are 11 membri, cei mai tineri fiind în vârstă de 9 ani.

img_8490Dumitru Șotorog, din Dăbuleni, este călușar din 1987. El spune că deși dansul este greu, tinerilor le place, tot mai mulți alăturându-se cetelor de călușari.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Călușul e o tradiție strămoșească. Eu joc călușul de 30 de ani, l-am învățat de la bătrâni. Și eu la rândul meu i-am învățat pe ceilalți. Dansul e greu, îți trebuie câtva timp să te acomodezi cu toți să joci la fel, dar le place tinerilor”, afirmă Dumitru Șotorog.

 

„Călușul l-am învățat acum trei ani, dar dansuri facem de șase ani. Ne place foarte mult. Călușul este un dans reprezentativ pentru fiecare zonă a României. Noi acum reprezentăm Ardealul”, spun copiii din Ansamblul Folcloric Măgura, Codlea.

img_8536Aceasta este cea de-a 19-a ediție a evenimentului „Alaiul Călușului Oltenesc”.

Este a 19-a ediție a Alaiului Călușului Oltenesc. Înainte proiectul s-a desfășurat sub diverse titulaturi. Proiectul a căpătat o formă nouă în ultimii ani și mă bucur să văd o evoluție a călușarilor care au cooptat în cete copii și și-au diversificat dansurile. Avem călușari de peste tot din țară”, a declarat Amelia Etegan, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj.

Așa cum spune tradiția, călușarii își vor continua jocul timp de trei zile.

Politica