vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Craiova: Încă un copil răpus de rujeolă. Ministrul Sănătății: Vaccinarea, singura metodă de prevenție

A fost înregistrat cel de-al șaselea deces în rândul copiilor din județul Dolj, cauzat de rujeolă. Este vorba despre o fetiță, de patru luni, din comuna Catane. Copila a luat boala de la mama ei, o minoră în vârstă de aproape 16 ani. Mama a făcut rujeolă, s-a vindicat, însă i-a transmis copilei boala.

Fetița a ajuns iniţial la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova, însă pentru că starea ei s-a agravat, a fost transferată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, la secția de terapie intensivă. Cu toate eforturile depuse de medici, fetiţa a decedat. Specialiștii Direcției de Sănătate Publică Dolj vor face o anchetă epidemiologică, pentru a afla dacă și alți membri ai familiei au rujeolă. Totodată, medicii vor încerca să îi convingă pe membrii familiei să se vaccineze.

Vaccinarea este singura metodă de a preveni îmbolnăvirea, a spus ministrul Sănătății, Florian Bodog, prezent, vineri, la Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Vaccinarea este singurul mod prin care se poate preveni boala. În țară se desfășoară o campanie de informare. Legea vaccinării va intra în dezbaterea Parlamentului. Sunt foarte mulți părinți care își manifestă îngrijorarea cu privire la faptul că în colectivitățile în care merg copii lor ar putea apare copii nevaccinați care să pună în pericol viața și sănătatea copiilor lor ”, a spus ministrul Florian Bodog.

Acesta a precizat că 110.000 de doze de vaccin ROR au fost distribuite în țară, iar acum ministerul este în curs de a achiziționa o cantitate de peste 300.000 doze pentru a asigura necesarul.

În ceea ce privește vaccinul hexavalent, ministrul Sănătății a precizat:

Pentru hexavalent eu am moștenit o procedură de licitație care nu a primit viză de control financiar preventiv și atunci a trebuit să fac o altă procedură și am făcut una de urgență. Însă vreau să precizez faptul că la procedura de urgență prin care s-a achiziționat vaccinul hexavalent am menținut același preț care s-a obținut în licitație, nu s-a modificat cu absolut niciun leu prețul plătit de minister pentru acest vaccin.

În această perioadă cumpărăm vaccin hexavalent mai mult datorită faptului că nu exista până la momentul acesta care să livreze vaccin pentru hepatita B și atunci s-a modificat schema și se vaccinează cu hexavalent”.

În județul Dolj, cele mai multe cazuri de rujeolă au apărut în comunitățile de romi, cu familii numeroase, fiind înregistrate focare în Craiova, Bailești și Filiași. Medicii spun că membrii acestor familii refuză vaccinarea.

Politica