joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Pentru două zile, Craiova s-a întors în timp

Timp de două zile, în centrul Craiovei a fost „festival medieval”. Cea de-a cincea ediție a Zilelor “Mihai Viteazul”, organizată de Primăria Craiova, Consiliul Judeţean Dolj şi Casa de Cultură “Traian Demetrescu”, s-a desfășurat în Piața “Mihai Viteazul”.

Evenimentul a fost deschis, sâmbătă dimineaţa, la ora 10:00, cu o ceremonie militară şi depunere de coroane la Monumentul domnitorului Mihai Viteazul, cu plecare din faţa Primăriei Municipiului Craiova.

Omagierea personalităţii lui Mihai Viteazul este, pentru noi, cu atât mai importantă, pentru că a fost Mare Ban al Craiovei şi, totodată, primul domnitor care a reuşit să reunească românii din cele trei Ţări medievale: Țara Românească, Transilvania și Moldova. Să nu uităm că oraşul nostru, în timpul lui Mihai Viteazul a cunoscut o puternică înflorire, fiind descris în documentele acelor timpuri ca un important centru politic şi militar. Un astfel de moment nu avea cum să rămână uitat, și iată-ne azi, evocând atmosfera acelor vremuri, pe străzile orașului din care a fost uns ca domnitor Mihai Viteazul. Suntem deja la cea de-a cincea ediţie a unui eveniment care a devenit unul dintre cele mai apreciate festivaluri ale Olteniei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ne bucurăm să vedem cum evenimentele pregătite de instituţiile Primăriei Craiova, dar şi investiţiile în cultură iniţiate de autorităţi în ultimii ani au redeschis porţile oraşului nostru către turiştii din ţară şi din străinătate. Iar interesul Primăriei Craiova în actul cultural de calitate va continua şi în perioada următoare, în buna colaborare și cu Consiliul Județean Dolj care acordă, ca în fiecare an, o atenție deosebită investițiilor în cultură, benefice nouă, tuturor craiovenilor și municipiului nostru”, a declarat Mihail Genoiu, primar interimar al Craiovei.

Nici în acest an, din program nu au lipsit atelierele de jonglerii cu poiuri, concursurile interactive de tir cu arcul, atelier de bijuterii medievale, spectacole de dansuri şi lupte medievale, momente cavalereşti cu prezentarea armelor din dotare şi exemplificarea mânuirii lor, însoţite de reconstituirea unor tehnici de luptă din Evul Mediu, concerte de muzică medievală etc.

Printre elementele noi ale acestei ediţii s-a numărat discursul lui Mihai Voievod de la Casa Băniei, rolul domnitorului fiind interpretat de actorul Constantin Cicort, urmat de o parada medievală pe traseul Casa Băniei – Colegiul Carol I – Piaţa “Mihai Viteazul“ care a avut loc sâmbătă şi proiecția filmului istoric “Mihai Viteazul” (1970) în regia lui Sergiu Nicolaescu, din a cărui distribuţie fac parte Florin Piersic şi Amza Pellea.

De asemenea, duminică seara, la ora 18.00, craioveni au fost invitaţi să participe la concursul de costume medievale: carnaval şi paradă.

 

Politica