joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Nestematele adâncurilor au strălucit în Piața „William Shakespeare”

Cea de-a zecea ediție a Salonului Național de Minerale, Fosile și Geme a avut loc, de vineri și până duminică, în Piața „William Shakespeare” din Bănie.

Organizată de Muzeul Olteniei – Secția Științele Naturii, în parteneriat cu Consiliul Județean Dolj, Primăria Craiova și Consiliul Local Craiova, expoziția cu vânzare a prezentat, după cum a declarat directorul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche, „nestemate ale adâncurilor pământului”, fiecare cu povestea ei.

Este o manifestare tradițională, dar și de succes și plăcută publicului craiovean, în mod special doamnelor și domnișoarelor, care vor avea posibilitatea, și de data aceasta, pe parcursul a trei zile, să admire aceste nestemate ale adâncurilor pământului, prelucrate sub forma unor frumoase bijuterii. Manifestarea are și o componentă științifică, pe parcurs urmând să aibă loc și o conferință”, a spus Florin Ridiche.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Prezentă la eveniment, vicepreședinta Consiliului Județean Dolj, Oana Bică, i-a felicitat pe organizatorii acestui salon care este organizat an de an de specialiștii muzeului.

În numele meu și al întregii conduceri executive a Consiliului Județean Dolj vreau să îi felicit pe toți cei implicați în această frumoasă manifestare, pentru că ne aflăm deja la a zecea ediție a Salonului de Minerale, Fosile și Geme, la Craiova. Îi felicit și pe cei implicați din Primăria Craiova, Consiliul Municipal Craiova, de asemenea colegii mei de la Muzeul Olteniei – Secția Științele Naturii pentru tot efortul pe care îl depun an de an pentru ca acest salon să fie un succes. Sunt convinsă că toți craiovenii se vor bucura de el, în special doamnele și domnișoarele. Le îndemn să vină aici pentru că au ce vedea”, a declarat Oana Bică.

Bilanțul calitativ arată cam în felul următor: expozanții sunt cei mai buni din România”

Aurelian Popescu, șeful Secției Științele Naturii din cadrul Muzeului Olteniei a spus că, anual, la Craiova, vin cei mai buni expozanți ai mineralogiei românești. De-a lungul celor zece ediții au venit, la Craiova, 400 de astfel de expozanți.

Cele zece ediții ale Salonului au însemnat 400 de participanți, de expozanți, 20 de conferințe susținute de 18 conferențiari. Au însemnat mulți vizitatori și 500 de participanți care au asistat la conferințele noastre. Bilanțul calitativ arată cam în felul următor: expozanții sunt cei mai buni din România, lumea bună a mineralogiei românești. Sunt cuvintele unor alți participanți la saloane din țară care au spus „voi ați luat crema”. Sunt, majoritatea, cu pregătire superioară, au studii de geologie, iar cei care nu au studii de geologie sunt hobbyiși, sunt pasionați de mineralogie, de fosile, de geme și, uneori, pasiunea bate știința”, a explicat Popescu.

Au lăsat alte locuri pentru Craiova

Nu în ultimul rând, la Craiova a venit și un veteran al participării la acest Salon, geologul Oscar Edelstein, din Baia Mare.

Trebuie să vă spun că noi suntem chemați mereu în multe alte părți, dar de câte ori se organizează aici, abandonăm celelalte locuri în care suntem chemați. De data aceasta, spre exemplu, este vorba despre Muzeul Național de Geologie din București și venim la chemarea domnului Aurelian Popescu aici. Sunt prezenți, de data asta, colegi din Baia Mare, București, Oradea, Arad, Tulcea, Ucraina, din Camerun, din diverse țări, și fiecare dintre colegi a adus o mulțime de minerale, obiecte de podoabă din piatră. Fiecare dintre colegii mei este gata oricând să povestească despre fiecare piatră ceea ce ar putea să fie mai interesant, nu numai aspectele mineralogice, ci și pentru ce este bună o piatră, de când este purtată și celelalte povești ale fiecărei pietre”, a transmis geologul.

Salonul Național de Minerale, Fosile și Geme, organizat la Craiova de către Muzeul Olteniei, Secția de Științele Naturii, este o expoziţie în aer liber, un târg, dar şi o bursă a mineralelor, fosilelor şi gemelor, menită să informeze și să formeze publicul vizitator.

Politica