vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Istoria Parcului „Romanescu”, dezvelită în Noaptea Muzeelor

parc-medalieMuzeul Olteniei – Secția Istorie-Arheologie a vernisat, sâmbătă, cu ocazia deschiderii Nopții Muzeelor, expoziția „Din istoria Craiovei: Parcul „Bibescu”. Ea conține, printre altele, actul de vânzare-cumpărare a Grădinii „Bibescu”, dar și medalia de aur pe care arhitectul peisagist Edouard Redont a câștigat-o la Paris cu acest proiect, în anul 1900. Expoziția este una temporară și poate fi vizitată până în luna septembrie. Ei i-a fost călcat pragul inclusiv sâmbătă seara, de către mii de craioveni care au participat la Noaptea Muzeelor.

Medalia de aur pe care arhitectul Edouard Redont a câștigat-o la Paris pentru proiectul Parcului „Nicolae Romanescu”, așa cum se numește acum, a fost expusă, sâmbătă, în premieră, în cadrul unei expoziții vernisate la Secția de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei. Alături de ea, în expoziție, se află fotografii din timpul construcției parcului și nu numai, actul de vânzare-cumpărare a Grădinii „Bibescu”, medalia expoziției de la Paris din 1900, realizată din bronz, dar și alte documente.

parc-3Este o expoziție-eveniment la care am lucrat aproximativ două luni împreună cu colega mea, Irina Popescu. Expoziția pornește de la momentul transformării Grădinii „Bibescu” în Parcul „Bibescu”. Inițiativa realizării acestui parc a aparținut primarului Nicolae Romanescu. El i-a încredințat proiectul de realizare a parcului lui Edouard Redont, cel care câștigă medalia de aur la Expoziția Internațională de la Paris în anul 1900. Parcul are o suprafață de aproximativ 90 de hectare și amenajarea lui s-a derulat începând cu anul 1901 și până în 1903. Medalia de aur este cea pe care Redont a câștigat-o la Paris. În expoziție mai este și medalia expoziției de la Paris, din bronz, dar și descrierea generală a parcului pe care o face Redont în anul 1904. Este scrisă în franceză și apar foarte multe fotografii din timpul realizării parcului. Ne-am gândit că ar fi un bun prilej ca locuitorii Craiovei să-și cunoască istoria și în principal această medalie”, a explicat Valentina Popescu, muzeograf.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Expoziția va fi deschisă vizitatorilor până în luna septembrie, de marți până duminică, între orele 9:00-17:00.

Inclusiv această expoziție a fost vizitată de miile de curioși care au umplut străzile Craiovei, în Noaptea Muzeelor, atât la cele trei secții ale Muzeului Olteniei (Secția de Științele Naturii, Secția de Etnografie – Casa Băniei și Secția de Istorie-Arheologie), cât și la Muzeul de Artă. Programul de vizitare s-a încheiat, în mod oficial, duminică dimineața, la ora 2:00.

Politica