miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Evacuați din calea haldei de steril

O haldă de steril, din comuna Alunu, a luat-o la vale din cauza ploilor abundente, iar marți autoritățile au decis evacuarea a două familii din zonă.

Două familii din comuna Alunu au fost evacuate din locuințe, după ce, din cauza precipitațiilor abundente, o haldă de steril a luat-o la vale.

Pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență precum și pentru a veni în sprijinul cetățenilor, instituțiile cu atribuții în domeniu au dispus măsurile necesare pentru asigurarea siguranței cetățenilor ce locuiesc în zona manifestării situației de urgență și în mod special în zona frontului alunecării de teren.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În acest sens, începând din data de 11.05.2017 zona a fost monitorizată permanent de către reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în domeniu. De asemenea, diferite comisii s-au deplasat în zonă pentru stabilirea măsurilor necesare asigurării siguranței cetățenilor.

Urmare a întrunirii C.L.S.U. Alunu, în urma analizei operative din zonă, a hotărât evacuarea a două familii, M. Victor și M. Constantin.

În continuare, reprezentanții instituțiilor autorizate în domeniu monitorizează situația operativă din zona afectată”, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vâlcea.

Luni, autoritățile anunțaseră că vor evacua opt persoane, între care doi copii, din cele 13 care locuiesc în casele amenințate de alunecare.

Alunecarea de teren a afectat o suprafață de peste 30 de hectare de pădure și terenuri agricole, a colmatat albiile a două pârâuri, îndreptându-se apoi către zonă locuită din cătunul Poduri, potrivit Europa FM.

Centrul social al comunei a fost pregătit pentru cazarea persoanelor ce vor fi evacuate, mai scrie sursa citată, care mai arată că în opinia primarului, vinovată de producerea lunecărilor este exploatarea minieră CET Govora, care nu a respectat normele tehnice de compactare și fixare a sterilului.

În urmă cu o lună, la presiunile localnicilor, societatea a fost nevoită să depoziteze sterilul în pădure, la doar 700 de metri de vechea haldă, care și aceea a început să alunece și a afectat 5 hectare de pădure, mai informează Europa FM.

Greenpeace România le solicită autorităților să ia măsuri urgente pentru punerea în siguranță a localnicilor. Alunecarea de teren care, conform Greenpeace România, a ajuns la aproximativ 1.520 de metri lungime și o lățime de circa 200 de metri.

O echipă Greenpeace România a fost, luni, la fața locului și a constatat că alunecarea este activă: la foarte scurt timp după o operațiune de tasare cu buldozere a frontului alunecării au apărut crăpături în teren, că mișcarea terenului este vizibilă, arborii sunt puși la pământ.

Din cele spuse de localnici, alunecarea a înaintat mai multe zeci de metri în ultimele două zile.

Alunecarea a avut loc la un depozit de steril al exploatării miniere Berbești, din cadrul societății CET Govora. Potrivit localnicilor,  alunecarea de teren a fost determinată de decizia operatorului carierei de lignit Berbești de a depozita steril în vârful acestui deal, unde exista deja un depozit de steril stabilizat și care nu mai permitea o încărcare suplimentară.  Pe versantul afectat de alunecarea de teren fusese plantată o pădure, care acum este îngropată sub argilă. Localnicii au avertizat angajați ai operatorului economic cu privire la pericolul depozitării de steril pe acest versant, dar nu au fost ascultați.

Greenpeace România solicită ISU (Inspectoratul pentru Situații de Urgență) să mobilizeze o echipă pentru cercetarea și monitorizarea cazului, să pună în siguranță oamenii care  locuiesc în zona frontului alunecării, să aplice principiul precauției și să ia măsuri pentru protejarea cetățenilor până la efectuarea expertizelor care să determine măsurile ce trebuie luate pentru stabilizarea versantului”, se arată într-un comunicat de presă al Greenpeace România.

Greenpeace România consideră că Garda de Mediu ar trebui să facă verificări

cu privire la respectarea de către operatorul economic a reglementărilor din autorizația sa de mediu, iar Garda Forestieră cu privire la distrugerea suprafeței de fond forestier.

Cazul din Alunu nu este singular. În ultimii ani, locuitorii din vecinătatea carierelor și termocentralelor au fost afectați de deversări, poluarea apei, aerului și a solului, exproprieri și alte neajunsuri cauzate de operatori. Astfel de evenimente demonstrează încă o dată că sacrificiile făcute de comunitățile locale, dar și de restul societății române, pentru obținerea energiei din cărbune, sunt prea mari. Deși în trecut cărbunele reprezenta o sursă importantă de energie, trebuie să accelerăm tranziția către energie curată, din motive de mediu, climatice, economice și sociale”, a declarat Ionuț Apostol, director de campanii al Greenpeace România.

Reprezentanții organizației mai spun că ISU va trebui să contracteze expertize care să determine și dacă a fost un caz de neglijență sau de iresponsabilitate socială și de mediu din partea societății CET Govora.

Politica