vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Constructor: Pe stadionul din Craiova, „cu siguranță în toamnă se va putea juca”

Lucrările de construcție a stadionului din Craiova sunt realizate în proporție de 80%, iar din toamnă va putea fi dat circuitului competițional, a afirmat constructorul, miercuri, în timpul unei vizite făcute de la șantier de președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Sevil Shhaideh și ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, fost primar al municipiului.

dragnea-si-lovPreședintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, fost ministru al Dezvoltării, a declarat, miercuri, la Craiova că noua arenă ce se construiește la Craiova este un obiectiv național care poate fi introdus în programul manifestărilor dedicate marcării a o sută de ani de la Marea Unire.

„Este un proiect la care eu am ținut foarte mult. Am sperat și sper în continuare să fie unul dintr-un șir lung de baze sportive în România. Este și un preț foarte bun comparativ cu ce este în Ungaria. Acolo este 2.500 euro pe loc, aici este 1.500 euro pe loc, deci putem să facem și mai ieftin ca ei. Este un proiect funcțional, un stadion în care, toți cei care suntem în sud, ne punem foarte mari speranțe. Indiferent că am avut sau avem echipe pe la Alexandria, Slatina, Turnu Severin, până la urmă, pentru noi, în sud, pentru microbiști, speranța este Craiova.. Baza sportivă în general este foarte importantă și atunci când am discutat, am discutat pentru tot complexul. A fost o gândire strategică a primarului de atunci, Olguța Vasilescu. Vreau de asemenea să spun și despre Sevil Shhaideh, care lucra cu mine în echipă atunci, era secretar de stat și împreună cu doamna director de la CNI au reușit să ducă toată această procedură până la capăt. Trebuie să recunosc și o spun, probabil că după ce o să fac afirmația aceasta o să se considere că firma care construiește aici este a mea, vreau să apreciez modul în care constructorul a lucrat, faptul că-și respectă termenele și calitatea lucrărilor. M-am interesat la cei de la CNI, lucrarea este foarte bună, realizată foarte bine și în termen. Un astfel de obiectiv este unul național pe care eu cred că și Olguța e de acord să îl integrăm în prinosul pe care la anul vrem să-l aducem cu toții centenarului. Craiova poate întâmpina o sută de ani de România cu acest proiect”, a afirmat Liviu Dragnea.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Termenul avansat de constructor pentru finalizarea lucrărilor este mijlocul lunii iulie. Fostul primar al Craiovei, Olguța Vasilescu, a afirmat că execuția lucrărilor a fost întârziată de condițiile solului.

„Aici pânza freatică este foarte, foarte sus. Din cauza asta am avut probleme și cu stadionul de atletism. Dar eu zic că ce a fost greu s-a depășit și acum vrem să respectați termenele”, i-a spus fostul edil constructorului.

Reprezentantul firmei constructoare a precizat: “Sută la sută! Suntem în linie dreaptă, la 80% realizat, nu mai sunt alte probleme. Începem recepția în iulie și cu siguranță în toamnă, după ce primim și avizul de funcționare, aviz ISU, se va putea juca. Într-adevăr suntem pe o mlaștină, pe o zonă cu foarte mari probleme de apă. Am reușit să le rezolvăm cu ajutorul Universității de Construcții din București. Am găsit o soluție fezabilă, care funcționează. Drenajele terenului sport, că de asta ne era teamă, să fie colmatate și să dreneze apa, practic din pânza freatică. Am rezolvat această problemă”.

Liviu Dragnea a continuat: „Acum să vorbim cinstit și realist: o asemenea lucrare să fie finalizată în doi ani de zile… e de apreciat. Tot timpul când faci un proiect nu ai cum să prevezi absolut toate condițiile de la fața locului, condiții geo, condiții de vreme, alte lucruri ascunse pe care nu le știi de la început, în absolut toate lucrările de asemenea anvergură apar întârzieri. Ele se și iau în calcul atunci când se proiectează, pentru că nu poți să arzi niște etape atunci când condițiile specifice te împiedică. Dar eu știu lucrări mult mai mici care au durat mai mulți ani. Dacă din această toamnă va fi în circuitul competițional, din punctul meu de vedere, va fi o mare realizare”.

Complexului Sportiv „Ion Oblemenco” din Craiova (finanțat de MDRAPFE, prin Compania Națională de Investiții) a fost conceput pentru a putea găzdui meciuri din cadrul UEFA Euro 2020 Tournament, FIFA WORLD CUP, UEFA Champions League, UEFA Europa League, FRF – Liga I, au transmis, într-un comunicat de presă reprezentanții Ministerului Dezvoltării, după vizita ministrului Shhaideh la acest obiectiv.

„Stadionul va putea fi folosit, de asemenea, pentru alte tipuri de sporturi, precum: rugby (Rugby Union si Rugby League, rugby în 7), oină, hochei pe iarbă, mini-hochei sau fotbal american. De asemenea, în incinta complexului sportiv, se vor putea organiza și concerte, târguri, expoziții, evenimente culturale și sociale.

Obiectivul de investiţii va cuprinde un stadion de fotbal, cu capacitatea de 30.929 de locuri pentru spectatori (dintre care 124 de locuri pentru persoanele cu dizabilități locomotorii şi pentru însoțitorii acestora), spații destinate sportivilor (vestiare cu grupuri sanitare, săli de antrenament, cabinet medical), presei (tribuna media, SMC – central media al stadionului -, zona de lucru pentru presă, sală de conferințe, zonă mixtă, zonă flash interviu și studiouri TV etc.), administrație (birouri, săli de ședință și proiecție, spații de depozitare, vestiare etc.), zonă de cazare sportivă cu camere și cu facilități de recuperare pentru sportivi (38 camere) și va fi prevăzut cu parcări și accese de diferite categorii concepute și realizate într-o manieră de organizare flexibilă, care va permite folosirea optimă a spațiului în funcție de necesitățile organizatorilor de evenimente din fiecare dintre cele 3 obiective: stadion de fotbal, stadion de atletism, sală polivalentă.

Proiectul obiectivului a fost aprobat prin HG nr. 900/2014, contractul de execuţie a fost semnat în mai 2015, iar în septembrie 2015 au demarat lucrările propriu-zise. Valoarea totală a contractului este de 216.068.596,92 lei cu TVA. Până în prezent, gradul de execuție a lucrărilor este de aproximativ 85%, iar 60% din plăți au fost efectuate.

Construirea Complexului Sportiv Craiova – Stadion de fotbal este o investiție semnificativă și face parte dintre proiectele incluse în Memorandumul privind proiectele de investiții publice semnificative prioritizate, dat fiind faptul că este un proiect de anvergură, cu o valoare mai mare de 100 de milioane de lei, cu un impact major asupra municipiului Craiova, dar și a întregii regiuni de sud-vest a României.

Complexul sportiv va fi finalizat în luna iulie a acestui an, după care beneficiarul va demara procedurile de autorizare și omologare”, se arată în comunicatul menționat.

Numele stadionului nu a fost încă stabilit.

Politica