joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

COMUNICAT ISU DOLJ-PROCIV 2017

În perioada 18-21.04.2107, IGSU a desfășurat exercițiul național de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă – PROCIV 2017.

Exercițiul a vizat testarea și verificarea sistemului național de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă și a avut ca temă –Producerea unor situații de protecție civilă generate de căderea unor obiecte din atmosferă.

  • căderi de obiecte cosmice = pierderi umane sau distrugeri materiale generate de impactul produs asupra pământului de prăbuşire a unor sateliţi, meteoriţi sau comete;

Astfel, în cadrul exercițiului au fost acționate toate mijloacele de alarmare acustică de pe teritoriul țării.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Azi, 21.04.2017, Doljul a fost angrenat în intervalul orar 10.00-12.00 , să pună în funcţiune sistemul de înştiinţare, avertizre şi alarmare a populaţiei.

Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE – se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare cu pauză de 10 secunde între ele.

La auzirea semnalelor acustice, cetățenii trebuie să rămână calmi, să evite panica, să facă apel la calm și către persoanele din jur, și să urmeze măsurile dispuse de autoritățile publice locale.

Scopul – prevenirea populaţiei asupra pericolului produs de dezastre

CE facem:

– Ne informăm despre ce tip de dezastru este vorba (accident chimic, inundaţii, alunecări de teren, etc.).

  • Deschidem aparatele de radio şi televiziune şi ascultăm regulile şi măsurile transmise de autorităţi;
  • Pregătim rezerva de alimente, medicamente şi îmbrăcăminte, adecvată situaţiei apărute;
  • Daca este necesar părăsirea locuinţei luăm cu noi documentele personale, trusa sanitară, rezerva de apă, alimente şi îmbrăcăminte, un mijloc de iluminat precum şi un aparat radio;

Sirenele pot anunţa iminenţa producerii unei situaţii de urgenţă: alunecare de teren, inundaţie, acccidentele chimice, biologice, nucleare, căderi de obiecte cosmice

Hotărârea pentru executarea evacuării este luată de către primar sau de prefect, după caz, la propunerea comitetului pentru situaţii de urgenţă competent.

Mesajele de avertizare şi alarmare se transmit în mod obligatoriu, cu prioritate şi gratuit, prin toate sistemele de telecomunicaţii, posturile de radio şi de televiziune, care operează pe teritoriul României, la solicitarea preşedinţilor comitetelor pentru situaţii de urgenţă, conform protocoalelor încheiate în acest sens cu operatorii de comunicaţii.

Majoritatea sirenelor de alarmare se împart în doua mari categorii: sirene electrice şi sirene electronice. Atât cele electrice cât şi cele electronice sunt de diferite puteri.

Ele pot fi acţionate atât local, prin intermediul unor cofrete de alarmare cât şi centralizat prin intermediul unor centrale de alarmare.

Astfel de centrale permit acţionarea simultană a sirenelor reducând la minim factorul uman.

La nivelul judeţului Dolj sunt 276 de sirene amplasate. Din total, 213 sunt sirene electrice de diferite puteri şi 63 sunt sirene electronice.

In municipiul Craiova sunt 45 sirene, din care 32 se află în administrarea Primăriei Municipiului Craiova iar, 13 sirene la operatori economici.

ISU Dolj a informat populaţia prin intermediul presei scrise, on-line, radio şi tv, transmiţând următorul mesaj: Cetățeni, acesta este un exercițiu! Nu intrați în panică! Se vor acționa sirenele de alarmare cu semnalul alarmă la dezastre. Nu intrați în panică! Acesta este un exercițiu!”

Politica