joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Polițistul de frontieră abonat la șpaga braconierilor rămâne după gratii

Magistrații Tribunalului Dolj au prelungit, luni, 10 aprilie a.c., arestarea preventivă a polițistului de frontieră doljean, arestat preventiv în luna octombrie a anului trecut pentru că lua șpagă să protejeze o rețea de braconieri. Hotărârea a fost luată în dosarul în care a fost trimis în judecată împreună cu alți doi colegi, într-un dosar cu nouă inculpați, între care se află și braconierii pe care îi proteja. Dosarul a ieșit luna trecută din camera preliminară de la Tribunalul Dolj.

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au menținut luni, 10 aprilie a.c., arestarea preventivă a agentului Poliției de Frontieră Dolj, Aurel Iovan, ajuns după gratii anul trecut, în luna octombrie, pentru luare de mită și complicitate la braconaj cinegetic. Instanța a menținut și controlul judiciar față de alți cinci inculpați: „Constată legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive şi a măsurii controlului judiciar. În baza art.207 alin.2 şi 6 C.p.p.rap.la art.207 alin.4 C.p.p. Menţine arestarea preventivă a inculpatului Iovan Aurel, măsură dispusă prin Încheierea nr.256/18.10.2016 de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Dolj şi măsura controlului judiciar dispusă prin aceeaşi încheiere cu privire la inculpaţii Şarlă Florin, Bărbulescu Cosmin Bogdan şi Ozunu Alexandru Ovidiu. Menţine măsura controlului judiciar dispusă prin Ordonanţa nr.303/P/2016 din 17.10.2016 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj cu privire la inculpatul Balaci Nicolae. În baza art.275 alin.3 C.p.p. cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare, respectiv de la comunicare. Pronunţată în şedinţa din camera de consiliu, azi, 10.04.2017”, se arată în hotărârea Tribunalului Dolj.

Ofițerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj din cadrul Direcției Generale Anticorupție au anunțat, luna trecută, trimiterea în judecată în acest dosar instrumentat sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, a trei polițiști din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră (SPF) Calafat, dar și a altor șase doljeni, acuzați de braconaj, dare de mită, falsul în înscrisuri sau divulgarea secretelor de serviciu și constituire de grup infracțional organizat. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au început cercetările în acest dosar în octombrie, anul trecut, când au destructurat gruparea de braconieri coordonată de agentul poliției de frontieră Aurel Iovan din cadrul SPF Calafat – Sectorul Poliţie de Frontieră Bistreţ. Anchetatorii au reținut că, în perioada iunie – octombrie 2016, inculpații Florin Șarlă, Alexandru Ozunu, Cosmin Bărbulescu și Nicolae Balaci „s-au deplasat în zona Bistreţ, județul Dolj, unde, pe timpul nopţii, au braconat prin împuşcare mistreţi şi iepuri, acest lucru întâmplându-se pe timpul executării serviciului de către agentul de poliţie Iovan Aurel, care avea în competenţă zona respectivă. Agentul de poliţie le facilita braconierilor accesul în perimetrul fondului cinegetic, iar după ce aceştia împuşcau animalele sălbatice, le asigura părăsirea în siguranţă a zonei, pentru aceste facilităţi Iovan Aurel primind ulterior foloase necuvenite, respectiv vânat braconat“.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În urma cercetărilor s-a stabilit că agentul Iovan a primit de la braconieri vânat în valoare de aproximativ 2.500 de euro. În urma extinderii cercetărilor, procurorii au pus sub acuzare încă doi polițiști de frontieră de la Bistreț, dar și alți doi inculpați. Este vorba de agenții de poliție Cătălin Grecu și Sorin Andrei, dar și de Florin Tătoiu și Gigi Bozgan. Primii doi sunt acuzați că au divulgat secrete de serviciu, pentru ca braconierii să nu fie prinși în urma unor eventuale controale. 

Iovan Aurel, folosindu-se tocmai de prerogativele funcţiei de agent de poliţie, le-a permis celorlalţi inculpaţi sau suspecţi din cauză să comită în mod repetat infracţiuni de braconaj cinegetic sau piscicol, cu complicitatea sa activă şi cu sprijinul agenţilor de poliţie Grecu Cătălin şi Andrei Sorin, prin oferirea de informaţii secrete de serviciu sau nepublice, pentru a nu fi depistaţi de alte organe abilitate ale statului cu atribuţii de constatare a infracţiunilor sau contravenţiilor“, au mai reținut procurorii în rechizitoriu.

Dosarul a fost analizat în camera preliminară la Tribunalul Dolj, iar pe 20 martie a.c. instanța a dispus începerea procesului, constatând legalitatea rechizitoriului întocmit de Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj și a probelor administrate în dosar. După ce hotărârea va rămâne definitivă, se va stabili primul termen al procesului.

Politica