sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Liste de aşteptare pentru RMN, până la sfârşitul anului

Pacienţii care vor să-şi facă investigaţii de înaltă performanţă gratuite în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Craiova trebuie să aştepte până la sfârşitul anului. În acest moment sunt 1.500 de pacienți pe listele de așteptare. Banii alocați prin contractul cu CAS pentru aceste investigații nu sunt însă suficienți, afirmă conducerea spitalului.

Pentru aparatul de investigaţii cu Rezonanţă Magnetică Nucleară (RMN) al SCJU Craiova s-au făcut deja programări până la data de 31 decembrie.
Conducerea unităţii medicale afirmă că valoarea de contract pe care Spitalul o are cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru investigaţii de înaltă performanţă este mult prea mică.
„În momentul de faţă avem 1.500 de pacienţi pe listele de aşteptare. I-am programat câte doi-trei pe zi, astfel încât şi doctorii să le poată prezenta rezultatele. Problema este că dacă un pacient are de făcut RMN la bazin, dar şi la picior, înseamnă două segmente şi atunci înseamnă bani mai mulţi cheltuiţi. Atunci, cei 1.500 de pacienţi se transformă în 2.500 de segmente. Iar noi avem un miliard lei vechi pe lună (o sută mii lei – n.r.). Dacă rămâne aceeaşi sumă, lista de aşteptare se întinde după 31 decembrie”, a declarat managerul Spitalului Judeţean din Craiova, Bogdan Fănuţă.

Suprasolicitare și la Târgu Jiu

Policlinica Buna Vestire Craiova

Peste 700 de persoane se află pe lista de aşteptare pentru examinare RMN la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu. Unii dintre pacienți au depus cereri pentru investigații medicale, în urmă cu un an.
Cu toate acestea, faţă de anul 2016, numărul pacienţilor de pe lista de aşteptare a scăzut cu trei sute de cazuri.
„A mai scăzut numărul celor care se află pe lista de aşteptare. A ajuns undeva la 700 şi, din câte am înţeles, s-au mai mărit fondurile pentru contractul viitor şi va mai scădea acest număr. Încercăm să venim cu ele la zero. Intenţionăm, dar să vedem dacă şi reuşim. Sunt şi persoane care aşteaptă de un an”, a declarat, pentru MEDIAFAX, directorul laboratorului din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, Cristi Paicu.
Contravaloarea unui examen RMN, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, porneşte de la 400 de lei.
În schimb, pentru Computerul Tomograf de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu nu există liste de aşteptare. Examenul este efectuat gratuit, iar cazurile urgente sunt preluate imediat. În celelalte cazuri, pacienții sunt preluați în câteva zile de la solicitare.
„Cei care nu necesită o urgenţă aşteaptă, dar nu mai mult de două zile. Urgenţele nu au fost pe lista de aşteptare. Este gratis examinarea CT”, a precizat, pentru sursa citată, Costinel Popescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu.

Politica