vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

50 de hectare de vegetație uscată au ars în weekend

ISU Gorj a intervenit, în perioada 24-26 martie, în 42 de situații de urgență. 20 dintre acestea au fost intervenții ale SMURD, 19 au fost incendii, dintre care 7 de vegetație uscată, 2 intervenții au fost pentru salvare de animale, iar una pentru deblocarea ușii unui apartament.

Cele 17 incendii de vegetație uscată au avut loc în municipiul Tg.Jiu, orașele Bumbești-Jiu, Tismana, Novaci și Motru și comunele Peștișani, Baia de Fier, Mătăsari, Licurici, Stejari, Brănești, Logrești, Crasna și Jupânești, iar în urma lor au ars aproximativ 50 de hectare de vegetație uscată și mărăciniș. Cauza probabilă a incendiilor este focul deschis.

Totodată, două echipaje au intervenit duminică, 26 martie 2017, în comuna Drăguțești, sat Urechești, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească, proprietatea lui G.V. Intervenția promptă a pompierilor militari a limitat propagarea incendiului, în urma acestuia arzând anexa gospodărească pe circa 120 mp, aparatură electrocasnică, îmbrăcăminte și mobilier. Cauza probabilă a incendiului este focul în aer liber.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Măsuri de prevenire a incendiilor

Dată fiind ponderea foarte mare a incendiilor de vegetație uscată, ISU Gorj transmite cetățenilor să respecte principalelor măsuri de prevenire a incendiilor, în contextul desfășurării de către cetățeni a unor activități specifice acestui anotimp.

Activitatea de igienizare prin ardere a miriștilor, resturilor vegetale, a gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile, se face numai în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite. Aceste activități se desfășoară cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum și stingerea jarului după terminarea activității. Incendierea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și miriștilor se execută numai pe baza permisului de lucru cu foc (eliberat de primării), după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar sau privat pentru situații de urgență și dacă există acceptul autorității competente pentru protecția mediului. Orice situație de urgență trebuie să fie anunțată, în cel mai scurt timp, la numărul unic 112”, transmit reprezentanții ISU Gorj.

Sancțiuni pentru cei care nu respectă măsurile

În cazul în care nu respectă regulile și măsurile de apărare împotriva incendiilor specifice utilizării focului deschis pentru arderea miriștilor, vegetației uscate și resturilor vegetale, cetățenii riscă primirea unor sancțiuni contravenționale. Este vorba de amendă de la 100 la 500 lei pentru neluarea tuturor măsurilor pentru stingerea jarului rezultat în urma arderilor miriștilor, vegetației uscate și resturilor vegetale, de amendă de la 500 la 1.000 lei pentru folosirea mașinilor și utilajelor agricole fără dispozitive ori site parascântei, și de amendă de la 1.000 la 2.500 lei pentru arderea miriștilor, vegetației uscate și resturilor vegetale fără obținerea permisului de lucru cu foc; neluarea tuturor măsurilor pe timpul arderii pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți; neamenajarea corespunzătoare a locurilor unde se utilizează focul deschis în condiții și la distanțe ce favorizează propagarea focului.

Politica