miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Pedepse micşorate în dosarul înmatriculărilor fictive din Olt

Marius Curt, cunoscut drept Mari, şi Gabriel Micli, analist programator în cadrul Serviciului Permise şi Înmatriculări Olt, au fost condamnaţi definitiv, luni, la închisoare cu executare, de magistraţii Curţii de Apel Craiova, decizia fiind definitivă, într-un dosar privind înmatricularea fictivă a unui autoturism furat din Italia. Cei doi au scăpat de acuzaţiile de abuz în serviciu, respectiv instigare la abuz în serviciu, după decizia CCR de dezincriminare în parte a acestei infracţiuni, fiind condamnaţi la câte doi ani şi zece luni pentru fraudă informatică şi fals informatic.

Decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) de dezincriminare în parte a abuzului în serviciu a făcut ca Marius Curt, cunoscut drept Mari, şi Gabriel Micli, analist programator în cadrul Serviciului de Permise şi Înmatriculări Olt, să scape de aproape jumătate din pedeapsa primită anul trecut, într-un dosar privind înmatricularea fictivă a unui autoturism furat din Italia.

Cei doi fuseseră condamnaţi de Judecătoria Slatina, în mai 2016, la câte patru ani şi două luni de închisoare cu executare. Gabriel Micli a fost găsit vinovat de abuz în serviciu, fraudă informatică şi fals informatic, iar Marius Curt de instigare la abuz în serviciu, instigare la fraudă informatică şi instigare la fals informatic. Curt şi Micli au atacat decizia judecătoriei la Curtea de Apel Craiova, care s-a pronunţat în acest dosar, luni.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel, judecătorul Ionel Grigorie, a declarat că cei doi au fost achitaţi pentru infracţiunile de abuz în serviciu, respectiv instigare la abuz în serviciu, fiind condamnaţi la câte doi ani şi patru luni pentru fraudă informatică şi fals informatic. Judecătorii curţii au adăugat acestor pedepse şi câte un spor de şase luni de închisoare, ei urmând să execute câte doi ani şi zece luni de închisoare.

Potrivit anchetatorilor, în toamna anului 2014, Gabriel Micli a înmatriculat un autoturism Mercedes, furat din Italia. Maşina aparţinea lui Marius Curt, însă a fost înmatriculată pe numele unei alte persoane, care nu ştia de acest lucru. „În fapt, s-a reţinut că la data de 28.11.2014, inculpatul M.G., în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în calitate de analist programator, în cadrul SPCRPCIV Olt, având drept responsabilitate introducerea datelor în sistemul informatic, în vederea înmatriculării vehiculelor, şi-a depăşit aceste îndatoriri, prin faptul că abuzând de atribuţiile de serviciu, a introdus date informatice într-un sistem informatic, fără drept, întrucât datele erau fictive, neavând un suport al documentelor care să le susţină (inexistenţa unui dosar), fapt care a condus la înmatricularea unui autoturism, marca Mercedes SL 350, semnalat ca fiind sustras de pe teritoriul altui stat, iar prin această acţiune de înşelare a sistemului procedural de înmatriculare s-a produs atât un avantaj material beneficiarului înmatriculării inculpatul C.M., cât şi o pagubă statului, prin eludarea plăţii taxelor aferente înmatriculării unui vehicul”, spun procurorii din cadrul Parchetului Olt.

Instanţa a dispus desfiinţarea certificatului de înmatriculare fals, obligându-i pe cei doi să plătească câte 1.500 lei, cheltuieli judiciare.

Politica