vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Şefa Bibliotecii Municipale din Motru, cu salariu de primar

Şefa Bibliotecii Municipale din Motru va primi, începând din martie, un salariu brut de 5.562 de lei, egal cu cel al primarului şi mai mare decât al viceprimarului, decizia creând nemulţumiri în rândul funcţionarilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Printr-o dispoziţie a primarului, bibliotecara Maria Bărbăcioru a fost numită, marţi, responsabil de bibliotecă, funcţie pentru care primeşte un spor de 25%, la care se adaugă 607 lei, pentru confidenţialitate şi condiţii vătămătoare.
După majorarea salariilor cu 20 la sută, dispusă de Guvern, în cazul bugetarilor din administraţia locală, de la 1 februarie, primarul municipiului Motru a decis, marţi, ca bibliotecara Maria Bărbăcioru să fie numită în funcţia de ”responsabil bibliotecă”, pentru care i se acordă un spor de 25 la sută.
Femeia, care are în subordine un singur angajat, va primi, astfel, un salariu brut în valoare de 5.562 de lei, decizia creând nemulţumiri în cadrul Primăriei Motru, în instituţie fiind deja funcţionari publici care i-au solicitat liderului de sindicat să ia măsuri în privinţa inechităţilor salariale.
„Am aflat, miercuri, de decizia primarului Gigel Jianu de a o promova pe bibliotecara Bărbăcioru responsabil de bibliotecă, cu un salariu majorat cu 25%, dar consider că măsura nu este una corectă. Sporul în cauză se acordă doar pentru funcţia de şef de birou, iar responsabil bibliotecă nu înseamnă asta. Voi studia exact ce a stat la baza majorării salariale în cauză şi dacă voi constata ilegalitatea acesteia voi acţiona în judecată pentru anulare ei. Cazul bibliotecarei Bărbăcioru nu este singurul de inechitate salarială din Primăria Motru, sunt deja 68 de angajaţi nemulţumiţi care vor să atace în instanţă, prin sindicat, deciziile salariale primite. Am ajuns ca bibliotecara să aibă în Primăria municipiului salariul aproape ca primarul, care ia în jur de 3.900 de lei net, în timp ce secretara primăriei are un brut de vreo 9.000 de lei”,  a declarat, pentru MEDIAFAX, Pavel Tutunaru, liderul Sindicatului Liber al Funcţionarilor din Primăria Motru.
Şi viceprimarul localităţii, Cosmin Morega, consideră că decizia luată în cazul angajatei bibliotecii oraşului nu ar fi corectă, în perioada în care instituţia se confruntă cu probleme financiare, mai ales că anul trecut, Primăria Motru a acordat, în anumite luni, doar jumătate de salarii, din lipsa fondurilor.
„Consider că acest lucru se putea reglementa prin fişa postului, acordându-i-se responsabilităţi uneia dintre cele două persoane aflate la muncă, asta deoarece a treia se află în concediu de creştere a copilului. Mai mult, să nu uităm că biblioteca face parte dintr-un compartiment, nu dintr-un serviciu, ca atare s-a modificat organigrama instituţiei, lucru care se poate face numai prin hotărâre a Consiliului Local, nu prin decizie a primarului. De ieri mai avem un şef în primărie. Apoi, ţinând cont de situaţia economică a instituţiei, cred că decizia de promovare şi majorare salarială nu trebuia aplicată pentru bibliotecara Bărbăcioru. Să nu uităm că nu s-au acordat încă drepturile câştigate în instanţă, prin hotărâri definitive, de către angajaţii Primăriei Motru”,  a declarat, miercuri, viceprimarul Cosmin Morega, menţionând că în primărie ar fi tensiuni din cauza acestei dispoziţii.
Viceprimarul încasează aproximativ 3.000 de lei lunar, salariul său fiind mai mic decât al bibliotecarei.
La rândul său, Maria Bărbăcioru susţine că decizia luată în cazul său este corectă şi legală.
„Primarul a respectat dispoziţile legii în ce mă priveşte, iar dacă liderul de sindicat vrea să dea în judecată, să fie sănătos. Eu fac muncă de responsabil bibliotecă de ani buni, muncesc de 20 de ani în această bibliotecă şi fac tot timpul ore suplimentare, nu stau ca alţii opt ore pe scaun fără să fac nimic. În bibliotecă se fac diverse activităţi, sunt numeroşi cetăţeni care vin la bibliotecă, avem şi biblionet, eu vin şi duminica la muncă. Că sunt inechităţi salariale în primărie, ştiu asta, dar nu este vina decât a celor care au făcut astfel legile ţării. Nici nu ştiam ce salariu are primarul, dar eu merit banii pe care îi primesc”, a declarat bibliotecara Maria Bărbăcioru, spunând că la baza deciziei stau şi hotărâri judecătoreşti.
Şi primarul Gigel Jianu este de aceeaşi părere cu Maria Bărbăcioru.
„S-a respectat legea, dispoziţia s-a dat în baza baza unei solicitări. S-a verificat cadrul legal. Nu ştiu dacă salariata are salariul mai mare ca mine, dar până la 1 februarie erau deja cinci sau şase salariaţi din primărie care aveau salariul mai mare decât mine. Acum sunt probabil mai mulţi”,  a declarat primarul din Motru, Gigel Jianu.
Biblioteca municipiului Motru are un fond de carte de 40.000 de volume, aici lucrând doar două bibliotecare.
Primăria Motru are aproape 100 de salariaţi.

MEDIAFAX

Politica