joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

S-a dat startul programului „Masă caldă pentru elevi”

Elevii a 50 de şcoli generale şi licee din ţară, printre care şi 5 unităţi de învăţământ din Oltenia, vor testa un nou program guvernamental care vizează acordarea unei mese calde elevilor pe parcursul anului şcolar în curs. Proiectul a fost demarat anul trecut, iar la sfârşitul lunii ianuarie Guvernul a adoptat modul în care le va fi acordată masa caldă, dar şi variantele de meniu, avizate de Institutul Naţional de Sănătate.

Conform normelor de aplicare a programului-pilot, masa caldă va ajunge la elevi în funcţie de posibilităţile unităţilor de învăţământ. Școlile care deţin cantine avizate pot prepara mâncărurile pentru elevi în regie proprie, unităţile de învăţământ care nu deţin cantine, dar au spaţii de servire a mesei, pot achiziţiona mâncarea pentru copii de la firmele de catering, iar şcolile care nu au nici cantine, nici spaţii de servire a mesei pot juca rolul de ditribuitori de pachete alimentare (sandvişuri).

Dificultăţi în implementarea proiectului

Policlinica Buna Vestire Craiova

Printre cele 50 de şcoli în care se va desfăşura programul figurează şi Liceul Teoretic Lădeşti, Vâlcea, Liceul Teoretic “Adrian Păunescu” Bârca, Dolj, Școala Gimnazială nr.1 Polovragi, Gorj, Școala Gimnazială Gârla Mare, Mehedinţi, şi Școala Gimnazială Corbu, Olt.

Directorul Școlii Gimnaziale nr. 1 Polovragi, a precizat, pentru Jurnalul Olteniei, că va încerca să găsească o soluţie pentru implementarea proiectului. Acesta spune că îşi doreşte să colaboreze cu primăria din localitate pentru a le putea asigura elevilor o sală unde aceştia să poată servi masa.

Deocamdată nu am implementat nimic. Abia pe 27 ianuarie s-au publicat normele de aplicare a ordonanţei şi acum suntem în discuţii cu primăria să vedem cum o să ajungem să dăm drumul la acest proiect. În normele metodologice, la articolul 2, scrie că sunt trei modalităţi de aplicare a acestui program: masă caldă preparată în regim propriu care este exclus, masă caldă în regim de catering, dacă am spaţiu amenajat în acest scop şi aici sunt în discuţii pentru că lângă şcoală există o sală de mese a primăriei, folosită pentru diverse evenimente şi e acreditată pentru a se servi masa, sau varianta a treia, pachet alimentar, dacă nu se poate asigura nici spaţiu, nici cantina, nimic. Încercăm să vedem cum ne încadrăm, totul e să găsim un punct comun între şcoală şi primărie, că sala de mese este a primăriei. Suntem gard în gard cu primăria, nu ar fi nevoie ca elevii să se deplaseze prea mult. Abia astăzi am intrat în posesia ordonanţei şi am început discuţiile”, a spus Georgescu Aurelian, directorul Școlii Gimnaziale nr. 1 Polovragi.

Nici în Olt situaţia nu e roz. Directoarea Școlii Gimnaziale Corbu face eforturi pentru a le oferi elevilor masa caldă.

Suntem singura şcoală din Olt cuprinsă în acest program pilot. Deocamdată nicio şcoală nu a implementat proiectul pentru că hotărârea de guvern s-a dat de la 1 septembrie 2016. Împreună cu domnul primar am stabilit să încercăm să le aducem cu firma de catering, să le amenajăm o sală de mese în perioada vacanţei, cu tot ce e necesar, ca să corespundă şi normelor de igienă pentru că nu avem posibilitatea să le gătim aici, nu avem bucătărie şi tot ce trebuie ca să poţi să pregăteşti în unitate. 229 de copii din şcoala noastră vor beneficia de masa caldă, din toamnă o să ne plece 12 şi mai vin 30 în pregătitoare, aşa avem noi o perspectivă, momentan”, a spus Carmen Ștefănescu, directoarea Școlii Gimnaziale Corbu.

Încă din toamna anului trecut, când a fost demarat proiectul, fosta directoare a şcolii, îşi facea griji cu privire la locul unde vor fi amenajate spaţiile pentru servirea mesei şi spunea că nici de personal nu dispune. Faptul că normele metodologice prevăd trei modalităţi de implementare a proiectului, au făcut posibilă găsirea unei soluţii, iar în prezent, Carmen Ștefănescu, directoarea şcolii, spune că a decis să apeleze la o firmă de catering care să le furnizeze elevilor alimentele.

Va fi mai dificil aşa ca şi spaţiu pentru masa caldă. Nu dispunem de spaţiu, ne trebuie angajaţi. Va fi foarte greu, trebuie ca în fiecare structură să avem un spaţiu pentru acest lucru şi angajaţi, bineînţeles. Probabil va trebui să ne adaptăm cumva, trebuie să ne organizăm”, declara, în toamnă, Elena Badea, fosta directoare a Școlii Gimnaziale Corbu.

Ce vor mânca elevii

Potrivit hotărârii de Guvern, la sugestiile Institutului Naţional de Sănătate, variantele orientative de meniu sunt:  

1. Ciorbă de legume

2. Supă de pui cu legume

3. Ciorbă de văcuţă cu legume

4. Legume cu piept de pui la grătar

5. Mâncare de mazăre cu piept de pui

6. Pilaf cu legume şi ficăţei de pui

7. Piure de morcovi cu grătar de pui

8. Piure de cartofi cu piept de curcan

9. Mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor

10. Ghiveci de legume cu pui

11. Orez cu legume şi pui la tavă

12. Sufleu de broccoli cu brânză

13. Cartofi gratinaţi cu piept de pui la grătar

14. Tocană de legume cu orez brun

15. Piure de cartofi cu sfeclă şi chifteluţe de legume

16. Omletă cu legume (ardei, ciuperci, ceapă verde) şi brânză telemea

17. Sufleu de conopidă, broccoli şi brânză la cuptor

18. Dovlecel umplut cu brânză la cuptor

19. Ciuperci la cuptor umplute cu brânză (pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani)

20. Macaroane cu brânză

21. Cartofi franţuzeşti (la cuptor cu brânză şi ou)

22. Quinoa cu legume

23. Sandviş cu unt, şuncă, caşcaval şi legume (roşii, castraveţi, salată)

24. Sandviş cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude (gogoşar, varză, morcov).

25. Salată de fructe (măr, pară, caisă, piersică, banană, portocală)

Valoarea limită a pachetului alimentar sau a mesei calde va fi de 7 lei pe zi pentru fiecare elev. Suma cuprinde preţul produselor, cheltuielile de transport, distribuţie şi depozitare a acestora.

Proiectul pilot va fi derulat pe tot parcursul anului, iar la finalul acestei perioade va fi făcută o analiză în urma căreia Guvernul va decide dacă va extinde acest program la nivel naţional.

Politica