sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Preşedintele Agrostar, la Craiova: „Primul protest adevărat al apicultorilor, pentru a ne primi un drept, nu pentru a ne milogi”

Preşedintele Federaţiei Agrostar, Ștefan Nicolae, a declarat, sâmbătă, la Craiova, că apicultorii ar putea organiza proteste de stradă în cazul în care Ministerul Agriculturii nu le va acorda ajutorul de minimis pentru pierderile înregistrate anul trecut.

Preşedintele Federaţiei Agrostar, Ștefan Nicolae, a fost prezent, sâmbătă, la Craiova la constituirea Filialei Dolj a Sindicatului Apicultorilor din România, eveniment organizat la Centrul Multifuncţional.

Cu acest prilej, liderul sindical a atras atenţia asupra faptului că apicultorii nu au primit până acum ajutorul de minimis.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Anul trecut toţi apicultorii din România trebuiau să primească un minimis, pentru că toţi apicultorii din România au avut de suferit din cauza condiţiilor climatice. De ce nici până la această dată nu aţi primit nimic? Pentru că nu s-a dorit. Dar noi am făcut acest sindicat ca să ne batem pentru drepturile noastre. Și ne vom bate. Acum o săptămână, când ne-a chemat ministrul Agriculturii, i-am transmis mesajul dumneavoastră şi primul punct important transmis a fost referitor la acest ajutor de minimis. Vom vedea ce va fi la negocierea dintre conducerea sindicatului şi conducerea ministerului şi vă spun cu toată responsabilitatea că dacă nu vor accepta acest minimis, eu fac apel la dumneavoastră pentru prima acţiune de stradă, primul protest adevărat al apicultorilor, pentru a ne primi un drept, nu pentru a ne milogi, pentru anul dificil 2016”, a spus preşedintele Agrostar, Ștefan Nicolae.

Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, declara în luna august, reaminteşte Agrepres, că producţia de miere va scădea în 2016 la mai puţin de jumătate faţă de media ultimilor ani, din cauza vremii nefavorabile care a afectat „dramatic” efectivele de albine.

ACA a făcut numeroase adrese la Ministerul Agriculturii pentru obţinerea unui sprijin financiar, dar apicultorii nu au primit nimic în pofida promisiunilor privind acordarea unui ajutor de minimis de 15 lei pe stup.


„Colţul românesc” în fiecare hipermarket

Preşedintele Agrostar a vorbit şi despre faptul că hipermarketurile refuză în continuare să vândă produse româneşti.

„S-a dat lege pentru 51% produse româneşti în hipermarketuri. E o farsă. Miercuri avem întâlnire la Comisia de afaceri europene pe acest proiect de lege. Noi am trăit pe pielea noastră şi avem această experienţă a relaţiei cu marile supermarketuri. Eu voi propune ca fiecare supermarket să aibă colţul românesc, cu marfă românească. Dacă nu le convine hipermarketurilor, atunci cele care sunt în oraş să fie închise sâmbătă şi duminică, iar cele care sunt în afară, cum sunt în ţările europene, să rămână deschise”, a mai afirmat preşedintele Agrostar.

Federaţia Agrostar, la care Sindicatul Apicultorilor din România este afiliat, numără în prezent 50.000 de membri — agricultori din toate ramurile, fiind afiliată pe plan intern la Blocul Naţional Sindical, iar pe plan extern la Federaţia Europeană a Sindicatelor din Agricultură, Turism şi Alimentaţie cu sediul la Bruxelles.

Apicultorii au venit să-şi vândă marfa la Craiova

Pe lângă sedinţa de constituire a filialei Dolj a Sindicatului Apicultorilor, în Centrul Multifuncţional din Craiova sute de crescători de albine din toată ţara s-au reunit pentru a-şi promova produsele apicole şi a-i ademeni pe craioveni cu diferite sortimente de miere, faguri, produse pe bază de miere, dar şi cu stupi, rame sau echipamente şi utilaje apicole. Mii de vizitatori le-au călcat pragul producătorilor direcţi, iar evenimentul s-a bucurat, ca în fiecare an, de un real succes.

Am venit din Vâlcea, de la Băbeni, mai exact, cu diferite produse apicole, dar şi diferite reţete pe bază de miere. Cel mai interesant produs al nostru ar fi un amestec de miere, polen, cătină şi propolis, bun pentru imunitate, se ia o linguriţă, maxim două pe zi deoarece are foarte mult polen, foarte multă proteină vegetală şi două linguriţe pe zi e de ajuns organismului. De asemenea, mai avem şi diverse preparate precum sucuri făcute la rece cu pulpă de fruct, miere, cătină, merişor, afine, ghimbir. Toată familia se ocupă de prepararea acestor produse, e un efort comun. Avem 160 de stupi. Tata a început, iar eu sper să pot să continui”, a spus unul dintre apicultorii veniţi la târg.

Numărul târgurilor apicole a crescut în ultimii ani, prin intermediul acestora apicultorii reuşind să comercializeze o mare parte din producţia obţinută.

Am în jur de 60 de familii de albine. Anul 2016 a fost un an bun în privinţa producţiei de miere, în general mierea o comercializăm şi venim ca şi expozanţi în târguri apicole. Am venit de la Suceava şi încerc să promovez în zonă produsele pe care le facem noi acolo, mai ales păstura, mierea de primăvară, de păpădie, rapiţă şi preparate cu miere, polen, propolis, cătină. Încercăm să arătăm oamenilor că există şi alternative în ceea ce priveşte aducerea unui aport de vitamine, minerale în organism, în perioada rece. Chiar trebuie încercat. Cel mai bun produs al stupului pe care îl am eu pe masă este păstura, “pâinea albinelor”, proteină naturală, se ia un cubuleţ pe zi şi asigură necesarul de proteine şi minerale pentru ziua respectivă. Este un produs complet, uşor asimilabil şi fără reacţii adverse. Se vinde cu 50 de lei pe suta de grame. Foarte puţini cunosc beneficiile păsturii, dar sperăm să vină şi cunoscătorii, pentru că dacă nu citeşti, nu studiezi, nu te informezi nu conoşti alternativele hranei şi suplimentelor alimentare. Sunt oameni care recurg foarte uşor la produsele de sinteză care nu au efectul scontat de multe ori”, a spus un alt producător.

Ca în fiecare an, şi de această dată evenimentul s-a bucurat de un real succes, mii de vizitatori trecând pe la standurile producătorilor direcţii şi cumpărându-le produsele 100% naturale.

Aş recomanda tuturor să înceapă să consume produse apicole, sunt sănătoase şi foarte bune pentru organism, pentru imunitate, împotriva răcelii, gripei. Spre exemplu, imunoenergizantul este un produs foarte bun pentru cei care depun efort fizic, intelectual. Avem şi produse de înfrumuseţare pe bază de miere, crema minune a plantelor, o cremă după reţetă tradiţională şi e foarte bună pentru lovituri, zgârieturi, erupţii cutanate, înţepături de insecte şi costă doar 10 lei. Avem de asemenea polen crud care se păstrează doar la congelator, este foarte bun pentru ficat şi pentru efort fizic, îndemn sportivii să consume foarte mult polen”, a spus un alt apicultor din Argeş care deţine 400 de familii de albine.

Vizitatorii au putut cumpăra miere de albine, polen, propolis, lăptişor de matcă, dar şi multe alte produse apicole comercializate direct de către producători şi care, spun ei, sunt adevărate remedii naturale pentru boli de ficat, stomac, rinichi sau bilă.

Suntem din Argeş, aproape de Topoloveni şi comercializăm mierea produsă în propria noastră gospodărie. Avem polen, faguri cu miere obţinută de la cei 150 de stupi pe care îi deţinem şi pe care i-am moştenit de la părinţi. Copiilor nu prea le place meseria asta, ne ajută, ne sprijină, dar au alte ocupaţii. Toate produsele noastre sunt naturale, e bine să fie consummate pentru că fac bine organismului. Aş recomanda celor interesaţi mierea cu cătină pentru răceală, mierea cu propolis care este un antibiotic natural, iar căpăceala cu miere este foarte bună pentru răceală. Avem şi polen uscat, este un complex de vitamine. Se ia câte o linguriţă pe fiecare zi!”, ne-a recomandat un alt producător.

 

Articolul precedent
Articolul următor

Politica