joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

CE Oltenia, în vizorul Ministerului Energiei

 

 

Ministerul Energiei, Toma Petcu, a acuzat, în debutul şedinţei Executivului de joi, o proastă pregătire în prealabil a perioadei de iarnă de către fostul guvern, precizând că termocentralele au funcţionat la limita stocului de cărbune şi că a trimis Corpul de control să facă verificări, informează Mediafax.

„De la începutul avertizărilor meteorologice am convocat, împreună cu Ministerul Economiei, Comandamentul Energetic de Iarnă pentru gestionarea acestei perioade dificile. Dincolo de situaţia de urgenţă, am observat în acest timp o proastă pregătire în prealabil a perioadei de iarnă de către fostul guvern. În primul rând stocurile de cărbune la centralele termoelectrice şi aici m-aş referi la CE Oltenia, unde avem la ora actuală 357 de mii de tone cu un consum zilnic pe vârf orar de 80.000 de tone, ne-ar asigura o durată de funcţionare doar pentru 4 zile. La Hunedoara avem la ora actuală în stocuri 30.000 de tone cu un consum de 6.100 de tone pe zi, asta înseamnă funcţionare de maxim 4 zile. La stocurile de gaz avem la ora actuală înmagazinat în depozitele Romgaz o cantitate de un miliard 450 de mii de metri cubi. Consumul mediu orar al României în această perioadă este estimat la 70 de milioane metri cubi, el fiind asigurat în felul următor: din producţia internă 28 de milioane metri cubi, depozite 26 milioane metri cubi, import 13 milioane metri cubi şi 3 milioane metri cubi vin în afara sistemului naţional de transport”, a spus ministrul Petcu.

Ministrul Energiei a precizat că, în această perioadă, cantitatea de gaz din conducte s-a menţinut în limite normale, de 38 de milioane metri cubi.

Policlinica Buna Vestire Craiova

,,Totodată, vârful de consum orar pe energie electrică a fost atins marţi seara, în intervalul 18.00-19.00, acesta fiind de 9.730 MW. Pentru a asigura funcţionarea normală a sistemului energetic naţional, am dispus următoarele măsuri: asigurarea unor cantităţi mai mari de cărbune la centrale, prin suplimentarea garniturilor de tren care transportă cărbunele de la mine până la centrale, beneficiind în acest sens de sprijinul total al Ministerului Transporturilor şi al CFR Marfă, suplimentarea personalului la descărcarea vagoanelor în centrale şi în perioada de vârf de consum de gaze am dispus trecerea unor grupuri care produceau pe gaze pe producţia de păcură. Pentru a stabili cum s-a ajuns la situaţia de a fi tot timpul la limita stocului de cărbune, riscând chiar oprirea lor de multe ori, am dispus Corpului de control verificarea modului de pregătire a perioadei de iarnă în cele două complexe şi la Ministerul Energiei”, a mai spus Petcu.

El a mai afirmat că va elabora „proceduri foarte clare şi bine stabilite” pentru asigurarea stocurilor de gaze şi cărbune.

„Aceste proceduri, din păcate, nu au fost făcute în guvernarea anterioară, punându-ne în această perioadă într-o situaţie limită pe care, doar cu experienţa celor din sistem, am reuşit să o trecem. Când o să începem şedinţa, la ordinea de zi o să cer o suplimentare cu o HG care să vină şi să ne sprijine în acest sens”, a conchis Petcu.

Politica