marți, martie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mehedinți: Iepurii și mistreții, într-o parte hrăniți, în altă parte vânați

În mijlocul pădurilor și a imașurilor troienite din judeţul Mehedinţi, unde gerul, de cele mai multe ori, îți taie respirația, paznicii de vânătoare din cadrul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din Mehedinți se avântă cu curaj. Ajutați de vânători dar și de secretarii filialelor de vânătoare, ei aduc mâncare din belșug la hrănitorile pentru mistreți, iepuri și căprioare. Este vorba de fân, lucernă, porumb și borceag. Însă în acestă perioadă de iarnă vânatul nu este numai hrănit ci și împușcat sau ,,recoltat”, cum se spune în termeni vânătorești. Sâmbăta se vânează iepuri iar duminica se vânează mistreți. Totul se face în mod organizat și conform legii, după cum ne-a declarat directorul AJVPS Mehedinți, Fabian Vâlcu.

hranitoare-padure

Mistreţii, iepurii şi alte animale sălbatice din Mehedinţi vor găsi mâncare din belşug la hrănitorile speciale amenajate pe câmp sau din mijlocul pădurilor şi vor putea înfrunta mai uşor iarna grea. Ce nu vor putea înfrunta cu siguranță unele dintre ele va fi glonțul. Aici vorbim strict doar de iepuri și mistreți, căci la aceste două specii vânătoarea este deschisă. Pe cele 21 de fonduri de vânătoare AJVPS Mehedinți organizează sâmbăta partide de vânătoare la iepuri și duminica partide de vânătoare la mistreți. Directorul AJVPS Mehedinți, Fabian Vâlcu, ne-a declarat că este interzisă vânătoarea animalelor sălbatice la hrănitori și că partidele de vânătoare la mistreți și iepuri se organizează conform legii. Acesta ne-a mai spus că de câteva zile bune vânătorii din judeţ au demarat o amplă operaţiune de umplere cu furaje a celor aproximativ 300 de fânare și hrănitori existente în judeţ.

vinatoare-3
,,Zăpada este mare, gerul puternic iar vânatul îşi găseşte greu hrana. Vă pot spune că toate cele 21 de fonduri de vânătoare ce aparţin asociaţiei sunt alimentate de noi cu fân, lucernă, porumb şi drobi de sare. Noi avem fân și lucernă recoltate şi depozitate de astă vară. Acum doar le ducem la fânare şi nu este deloc uşor. De această acțiune se ocupă secretarii de filiale, paznicii de vânătoare și vânătorii. Cine împuşcă la fânar o căprioară, un mistreţ sau orice fel de vânat intră sub incidenţa legii, e caz penal. Una este hrănirea vânatului alta este împuşcarea, sunt două chestiuni total diferite”, ne-a declarat directorul AJVPS Mehedinţi, Fabian Vâlcu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

vinatoare-2
În AJVPS Mehedinți taxa anuală pentru un vânător este de 1.200 de lei. În acestă perioadă se organizează sâmbăta partide de vânătoare în grup la iepuri și sâmbăta la mistreți. Mistreții de aici depășesc uneori greutatea de 200 de kilograme pe exemplarul împușcat sau recoltat. Pentru necunoscători este bine de spus că la iepuri vânătorii participanți se pot alege fiecare cu câte un iepure sau chiar doi. Asta în funcție de noroc dar și de numărul de recoltă solicitat în autorizația de vânătoare. În cazul mistreților însă sunt excepții situațiile în care fiecare vânător se alege cu un mistreț. De regulă carnea mistrețului împușcat se împarte frățeste, în așa fel încât, niciunul dintre vânători să nu ajungă acasă cu tolba goală.

vinatoare-iepure

În Mehedinți sunt 6 asociații de vânătoare

De ceva timp nu există numai AJVPS Mehedinți în cele 38 de fonduri de vânătoare din județ ci încă 5 asociații de vânătoare. Acestea sunt Cervenița , Egreta, Diana, Bahna, Hunter 4 și AJVPS Gorj. Fiecare dintre aceste asociații are fonduri de vânătoare proprii câștigate în urma licitațiilor organizate la Ministerul Agriculturii. Fondurile sunt gestionate de fiecare asociație cu paznici de vânătoare proprii, secretari de asociație și membri vânători. Taxele de vânătoare diferă de la o asociație la alta. Interesant este că un vânător poate fi înscris în mai multe asociații dacă își plătește taxa anuală în fiecare asociație în care dorește să activeze. La Mehedinți cele mai multe fonduri de vânătoare din cele 38 existente le are AJVPSMehedinți. Este vorba de 21 de fonduri de vânătoare.

Politica