joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Elevii, cobaii miniştrilor din Educaţie

Elevii doljeni din învăţământul preuniversitar se vor confrunta, odată cu intrarea în noul an, cu schimbările pe care Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Știinţifice le-a pregătit. Astfel, anul şcolar 2016-2017 vine cu o serie de modificări care îşi vor pune amprenta într-un mod decisiv asupra noului an şcolar. Modificările vizează perioada de desfăşurare a probelor orale din cadrul examenului de bacalaureat, care a fost redusă de la trei săptămâni la 10 zile, procesul de admitere în învăţământul liceal de stat, unde ponderea mediei claselor V-VIII, a fost redusă la 20% (de la 25%), modificarea calendarului „Școlii altfel” şi implementarea programului “Masa caldă” pentru elevi. Acestea sunt doar câteva dintre schimbările importante pe care elevii le vor resimţi pe parcursul acestui an şcolar.

10 zile pentru probele orale de la BAC

Pentru a se evita suprasolicitarea activităţilor de organizare, calendarul examenului de bacalaureat a fost modificat. Astfel, prima sesiune a examenului din anul 2017 se va încheia pe data de 10 iulie în timp ce a doua sesiune se va finaliza pe 6 septembrie. De asemenea, desfăşurarea competenţelor a fost comprimată de la aproximativ trei săptămâni la 10 zile. Dacă în anul 2016, proba de Evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română s-a desfăşurat în intervalul 13-15 iunie, iar cea de Evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, s-a derulat în perioada 27 iulie-1 iunie, anul acesta, toate cele trei probe orale se vor desfăşura în perioada 6-16 iunie.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Modificări s-au făcut şi în ceea ce priveşte admiterea în învăţământul liceal de stat, ponderea mediei claselor V-VIII a fost redusă la 20% (de la 25%). De asemenea, s-a eliminat prevederea potrivit căreia nota finală după prevederea contestaţiilor se modifică numai în cazul în care între nota iniţială şi nota de la contestaţii există o diferenţă de minimum 0,25 puncte.

Flexibilizarea programului Școala altfel

O altă modificare a programei şcolare vizează programul Școala altfel. Acesta se va întinde pe durata a 5 zile lucrătoare şi lasă la decizia şcolilor perioada pentru desfăşurarea activităţilor,, după cum urmează: 27 februarie – 31 martie şi 15 mai – 9 iunie ( învăţământul preşcolar şi primar ), respectiv 27 februarie -31 martie şi 15 mai – 9 iunie ( învăţământul gimnazial, liceal, profesional şi postliceal).

„Masa caldă” pentru elevi

Începând cu toamna anului trecut, Ministerul Educaţiei testează o nouă modalitate de eliminare a diferenţelor dintre copii. Elevii din învăţământul primar şi gimnazial din 50 de şcoli, majoritatea din mediul rural, primesc, timp de un an, un pachet alimentar sau o masă caldă pe zi, în valoare de şapte lei. Printre cele 50 de şcoli în care se desfăşoara programul figurează şi Liceul Teoretic Lădeşti, Vâlcea, Liceul Teoretic “Adrian Păunescu” Bârca, Dolj, Școala Gimnazială nr.1 Polovragi, Gorj, Școala Gimnazială Gârla Mare, Mehedinţi, şi Școala Gimnazială Corbu, Olt.

La închiderea programului-pilot, la finalul anului şcolar, ţinând cont de rezultatele obţinute în urma analizei Ministerului Educaţiei, prin Hotărâre a Guvernului se va decide dacă acest program va fi implementat la nivel naţional.

Examenul de definitivat în învăţământ, în luna aprilie

Și munca dascălilor va fi uşurată pe parcursul acestui an. Examenul pentru definitivat în învăţământ se va organiza în perioada vacanţei de primăvară (luna aprilie) tocmai pentru a descongestiona activitatea profesorilor pe parcursul vacanţei de vară.

Politica