joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Părinţii vor teme mai puţine pentru copii: “Am avea timp de balet”

 

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, vrea reglementarea timpului pe care elevii din clasele primare şi din gimnaziu îl petrec cu efectuarea temelor pentru acasă. Acesta a semnat, luni, un ordin de ministru prin care a reglementat câte ore poate şi trebuie să lucreze un elev în afara şcolii. Noua reglementare este pe placul părinţilor. Aceştia spun că elevii ar avea acum mai mult timp să se ocupe şi de alte activităţi, pot să meargă la balet, să facă mai mult sport, sau pur şi simplu să se joace în aer liber.

În momentul de faţă, noi am lăsat lucrurile la rezonabilitatea profesorilor, dar ceea ce se întâmplă este că vacanţele de vară se transformă într-un fel de competiţie, de concurs, câte sute sau mii de probleme să rezolvăm. Să lăsăm deoparte ipocrizia. Noi, oamenii maturi, aşteptăm vara ca să ne relaxăm, să ne odihnim, iar o elevă sau un elev care are şapte, opt, nouă ani, 11 ani, trebuie să lucreze încontinuu în aşa fel încât în septembrie, când ajunge la şcoală, să nu o supere pe doamna învăţătoare sau pe doamna dirigintă şi să vină cu caietul de teme făcute, iar, dacă nu le-a făcut, eventual, să mai primească şi o notă proastă sau un calificativ prost”, declara Mircea Dumitru, săptămâna trecută, la sesiunea online „De vorbă cu ministrul tău”.

Ministrul a mai precizat că pentru învăţământul primar timpul alocat temelor nu trebuie să depăşească o oră, iar pentru învăţământul gimnazial două ore. Ministrul Educaţiei a mai spus că, la nivel de liceu, timpul de efectuare a temelor va creşte, fără a preciza o cifră.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Pentru liceu, sigur, trebuie să fie ceva mai mare, pentru că deja la liceu trebuie să te pregăteşti pentru ce urmează şi ai nevoie de mai mult timp”, a mai spus Mircea Dumitru.

Elevii şi părinţii, încântaţi de decizie

Ordinul Ministrului îi bucură atât pe elevi cât şi pe părinţi. Cei din urmă spun că timpul pe care copiii lor îl alocă temelor este unul foarte mare şi de cele mai multe ori acestora nu le mai rămâne timp de recreere.

O văd eu că e foarte obosită, are foarte multe teme şi nu mai are timp de altceva. Aş vrea să o înscriu şi la balet, spune că i-ar plăcea mult, dar când să mai facem şi asta? Eu vin seara acasă de la muncă, e deja tărziu la ora aia să ne apucăm de teme, aşa că, i-am spus să le rezolve singură şi le verificăm împreună, dar uneori nu termină nici până ajung eu. Are exagerat de multe teme. Am auzit că vor să dea o lege ca să mai reducă din timpul alocat temelor pentru acasă. Ar fi bine, am avea timp şi de balet”, a spus o mămică din Craiova.

Meditaţii suplimentare pentru copii

Sunt şi părinţi care consideră că pe lângă orele petrecute la şcoală şi cele dedicate temelor pentru acasă mai este nevoie şi de studiu în plus. Aşa că, unii părinţi le angajază copiilor şi meditatori.

Nu mai am timp de joacă, vin acasă de la şcoală, mănânc şi imediat trebuie să mă apuc de teme că altfel se face tărziu şi nu reuşesc să le termin. La joacă ies doar în unele zile când doamna nu ne dă aşa de mult de scris. În plus, marţea şi joia, când am ore mai puţine, mă duc la meditaţii, la matematică şi la engleză”, a spus Denisa, o elevă din Craiova.

Specialiştii îi avertizează, însă, pe părinţi şi profesori. Aceştia spun că volumul mare de teme îi suprasolicită pe elevi, iar aceştia ajung să nu mai dea randamentul dorit.

 

Politica