miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mii de doljeni, diagnosticaţi cu diabet

 

42.000 de persoane sunt diagnosticate, în Dolj, cu diabet zaharat, judeţul nostru ocupând locul doi în  ierarhia bolilor  înregistrate în rândul populaţiei, după bolile cardiovasculare. Diabetul zaharat este una dintre cele mai răspândite boli cronice netransmisibile şi cea mai frecventă boală endocrină ce se caracterizează prin tulburări ale întregului metabolism, în special ale metabolismului glucidelor şi prin complicaţii care afectează ochii, rinichii, nervii şi vasele de sânge.

În judeţul Dolj, există o evidenţă cu 42.000 de pacienţi cu diabet zaharat. Numărul pacienţilor cu diabet zaharat de tip 1 este într-o creştere în ţara noastră cam cu 10% în fiecare an faţă de anul anterior. În lume e o creştere mai mică, între 3-5%. A crescut numărul de pacienţi, dar ce mi se pare cel mai alarmant, avem tot mai mulţi copii mici. Acum un an am avut doi copii sub doi ani, amândoi diagnosticaţi cu comă diabetică în stare foarte gravă. Din păcate diabetul zaharat al copilului e de tip 1, care nu se poate preveni. Aceste fenomene sunt datorate de infecţiile virale, de o anumită predispozişie genetică, nealăptarea la sân, folosirea laptelui de vacă, folosirea tuturor celorlalte produse în afara laptelui matern creşte riscul copiilor de a dezvolta diabet de tip 1”, a spus prof. dr. Maria Moţa, Șef al Clinicii de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice – Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova şi membru în Consiliul Asociaţiei Europene pentru Studiul Diabetului.

Pe lângă numărul în continuă creştere a persoanelor afectate de diabet, nediagnosticarea cazurilor sau depistarea târzie a afecţiunii reprezintă alte provocări din punct de vedere al luptei împotriva diabetului, la nivel global. Aproximativ 46.5% dintre adulţii din întreaga lume care suferă de diabet nu ştiu că au boala, iar la cei la care este descoperită afecţiunea, diagnosticul este pus atunci când complicaţiile pot fi deja instalate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Sedentarismul, tot ce ai făcut se întoarce la un moment dat împotriva ta, progresul tehnic, faptul că noi nu mai mergem pe jos, toate telecomenzile care ne-au uşurat viaţa, stăm pe canapea şi nu ne ridicăm două ore când ne uităm la televizor, înainte ne ridicam şi schimbam programele manual, telefoanele mobile, lucra lumea în curte, se duceau şi urcau scările până la telefon, acum avem telefonul în buzunar şi îl scoatem, gospodinele lucrau cu mâna, făceau muncă fizică, acum sunt ajutate de roboţi, s-a redus la maxim efortul fizic, porţiile care s-au mărit tot mai mult. La nivel internaţional avem o hartă a obezităţii din 10 în 10 ani şi când punem harta creşterii diabetului şi o să vedem că pe măsură ce harta obezităţii se înroşeşte, se înroşeşte în aceleaşi zone şi harta diabetului. Este o strânsă legătură între surplusul ponderal şi creşterea prevalenţei diabetului zaharat”, a mai spus Maria Moţa.

Depistarea precoce a diabetului zaharat este fundamentală pentru controlul afecţiunii”

În cazul în care sunt observate simptomele precum setea puternică, urinări frecvente, oboseală accentuată, lipsa energiei, senzaţie de foame continuă, vedere înceţoşată, scădere bruscă în greutate, se recomandă consultarea unui specialist. Depistarea precoce a diabetului zaharat este importantă pentru controlul eficient al afecţiunii, care să asigure o calitate a vieţii cât mai bună pentru persoanele cu diabet. În lipsa unei îngrijiri corespunzătoare, care să ţină afecţiunea sub control, riscul de instalare a unor complicaţii grave, dizabilitante sau care pot cauza chiar moarte prematură este mult mai ridicat.

Depistarea precoce a diabetului zaharat este fundamentală pentru controlul afecţiunii şi reduce riscul unor complicaţii severe. Screeningul are un rol foarte important în asigurarea unui management eficient al diabetului, o dată prin faptul că ajută la diagnosticarea diabetului înainte ca boala să evolueze, iar apoi, datorită faptului că permite identificarea timpurie a complicaţiilor şi astfel se pot lua măsurile terapeutice care se impun. În acelaşi timp, trebuie avut în vedere că diabetul zaharat de tip 2, care este cea mai comună formă a afecţiunii, este asociat cu numeroşi factori de risc modificabili, ce pot fi evitaţi. Adoptarea unor comportamente de viaţă sănătoase înseamnă cea mai simplă măsură de a preveni instalarea diabetului şi a complicaţiilor care îl însoţesc, de a ne proteja sănătatea”, a declarat prof. dr. Maria Moţa, Șef al Clinicii de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice – Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova şi membru în Consiliul Asociaţiei Europene pentru Studiul Diabetului.

În fiecare an, pe 14 noiembrie, peste 170 de ţări, printre care şi România, marchează Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului, iniţiativă a Federaţiei Internaţionale a Diabetului şi a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

În acest context, prof. univ. dr. Maria Moţa a participat, la Craiova, la desfăşurarea Campaniei Naţionale “Controleazăţi Diabetul”. Campania a inclus atât activităţi orientate către publicul larg, cât şi activităţi dedicate publicului profesionist, menite să atragă atenţia asupra impactului diabetului la nivelul sănătăţii populaţiei.

 

Politica