marți, aprilie 16, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Începe Festivalul Naţional “Ioana Radu”, ediţia a VII-a

Artişti de renume vor urca pe scena Teatrului Naţional Marin Sorescu din Craiova, în perioada 10-11 noiembrie, în semn de omagiu adus unei mari doamne a romanţei româneşti, Ioana Radu. Timp de două zile, craiovenii vor avea ocazia de a asculta nepieritoarele ei cântece, dar şi romanţe fredonate de artişti cunoscuţi, care vor urca pe scenă spre a ne aduce aminte de “regina romanţei româneşti”.

Ioana Radu este un cetăţean al Craiovei, este un om care ne-a reprezentat întotdeauna aşa cum trebuie şi care a ridicat romanţa la rang de muzică cultă. A făcut-o aşa cum trebuie, mulţi au fost aceia care au încercat să-i calce pe urme, puţini dintre ei au găsit însă drumul şi nimeni nu a făcut-o mai bine decât ea. Ar trebui să fim mândri că această mare doamnă a fost concitadina noastră pentru o lungă perioadă de timp pentru că aici şi-a petrecut copilăria, adolescenţa, pentru că este legată de aceste locuri, pentru că aici a cântat, a cântat, de asemenea, la Calafat, a fost legată de oamenii de aici de la Craiova şi această legătură s-a văzut de-a lungul vieţii sale pentru că de fiecare dată se întorcea cu mare drag aici la Craiova. Și-a dorit să aibă un festival care să vorbească despre muzica pe care ea a iubit-o atât de mult. Spunea cu mare drag “eu mi-s cântăreaţă de folclor”, pentru că ea iubea oamenii, iubea tot ceea ce este românesc şi a făcut-o extrem de bine atât cât a performat folclor cât şi când a cântat romanţe. La ediţia din acest an, tocmai mergând pe această idee, am decis noi, organizatorii şi vorbesc aici de Consiliul Judeţean Dolj şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, care este instituţia care pune în practică acest proiect, am dorit să avem ambele părţi, atât romanţă cât şi folclor, dar şi o reprezentare a ceea ce înseamnă cântec de petrecere. Avem nume sonore şi ceea ce vreau eu să remarc, avem foarte mulţi tineri de la Craiova şi aş menţiona-o pe Lavinia Bârsoghe, Maria Rotaru, Marian Niţă, Marian Niţă care este un laureate al Crizantemei de Aur, o avem pe Mădălina Stoica, pe Liviu Olteanu, care este un premiant al Festivalului Maria Tănase, pe Zorina Bălan, care a obţinut trofeul Festivalului Maria Tănase şi trofeul din acest an al Crizantemei de Aur. Toţi aceşti tineri vor arăta ceea ce pot şi vor arăta ce înseamnă să cânţi romanţă”, a spus Amalia Etegan, manager Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj

Prima ediţie a festivalului a avut loc pe 7-8 octombrie 1998, în Salonul Maur al Palatului Minerva din Craiova, acolo unde Ioana Radu şi-a făcut debutul în arta interpretativă. Deşi ar fi trebuit să aibă loc din doi în doi ani, alternând cu Festivalul „Maria Tănase”, Festivalul „Ioana Radu” a fost întrerupt pentru o perioadă de şase ani. S-a reluat în 27-28 noiembrie 2014, când pe scena Teatrului Naţional „Marin Sorescu” au fost invitate nume mari ale romanţei şi cântecului de petrecere: Ionuţ Dolănescu, Vasilica Dinu, Mioara Velicu, Niculina Stoican, Mariana Anghel, Zorina Bălan, Lavinia Bârsoghe, Marian Niţă, Nataşa Raab.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului se va desfăşura pe parcursul a două seri iar craioveni iubitori de romanţă sunt invitaţi la festival.

Este o simetrie între cele două seri, fiecare seară se va încheia cu aportul unui solist împreună cu un taraf, e vorba de Constantin Lătăreţu şi taraful de la Runcu, în prima seară, şi de Maria Buză cu taraful George Pătraşcu, tocmai ca după folclor să încheiem cu partea de muzică de petrecere şi chiar şi romanţă, asta ca o noutate. Tot ca o noutate mai avem, pentru prima dată în festivalul nostru şi la Craiova, cunoscuta artistă de muzică uşoară şi de romanţă Alina Mavrodin, care este şi director artistic al Festivalului Crizantema de Aur. Am aruncat în luptă şi tinerii noştri solişti de la Craiova pentru că altfel nu o să aibă curajul de a interpreta vreodată. Sperăm ca şi de data aceasta să fie o reuşită, sperăm să fie cât mai multă lume în sală şi împreună cu noi să ducem la bun sfârşit această ediţie de festival”, a spus Dumitru Nicolae, referent în cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj.

 

Politica