joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Sens giratoriu într-una dintre cele mai periculoase intersecţii

 

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a atribuit, în urmă cu câteva zile, contractul de realizare a unui sens giratoriu în intersecţia Centurii de Nord cu strada Prelungirea Teilor. Acesta este unul dintre cele mai periculoase puncte din oraş, aici înregistrându-se numeroase accidente cu victime, îndeosebi din cauza celor care încearcă să traverseze această porţiune, dar şi din cauza neacordării priorităţii de trecere a autovehiculelor.

Aşteptat de mai mulţi ani pentru a îmbunătăţi condiţiile de siguranţă a circulaţiei în zona respectivă, sensul giratoriu ar urma să fie construit în perioada următoare la intersecţia străzii Prelungirea Teilor din cartierul craiovean Bariera Vâlcii cu Centura de Nord a Craiovei. Licitaţia fusese lansată de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere în data de 19 august, iar contractul a fost semnat pe 21 octombrie. Singura firmă care a depus o ofertă la această procedură este societatea Domarcons din Craiova, care a adjudecat contractul la suma de 587.547,23 de lei fără TVA, faţă de 606.162,7 lei, valoarea estimată de CNAIR.

În zonă lipseşte şi iluminatul

Policlinica Buna Vestire Craiova

Necesitatea acestui sens giratoriu este cunoscută de mai mulţi ani, mai ales pentru că, în zonă, au avut loc mai multe accidente de circulaţie cu victime. În plus, zona nu este iluminată corespunzător, iar asta îngreunează traficul, îndeosebi pe timpul nopţii.

Din sesizările semnalate de către Serviciul Poliţiei Rutiere, în zona intersecţiei s-au constatat numeroase accidente de circulaţie cu urmări grave, numărul victimelor (morţi şi răniţi) fiind ridicat şi în special pentru cei care se angajau să traverseze DN 65F de pe drumul judeţean, în mod frecvent pe timpul nopţii, fapt ce a necesitat efectuarea unor studii privind creşterea gradului de siguranţă rutieră şi eliminarea punctului periculos”, se menţionează în documentaţia de atribuire a contractului.

Sensul giratoriu a fost solicitat în mai multe rânduri de către reprezentanţii poliţiei care, în ultimele solicitări făcute către administratorul drumului, au spus că în câţiva ani au avut loc destul de multe accidente cu victime.

La momentul uneia dintre solicitările Serviciului Rutier al IPJ Dolj, în luna ianuarie 2015, „din anul 2011 şi până în prezent, în această intersecţie s-au comis 15 accidente de circulaţie soldate cu doi morţi, zece răniţi grav şi 13 răniţi uşor. Din analizele efectuate, a rezultat că principala cauză a accidentelor rutiere o constituie neacordarea priorităţii de trecere a autovehiculelor care circulă pe DN 65F”, spuneau reprezentanţii poliţiei în adresa făcută.

Durata de execuţie, şase luni

Proiectul a fost luat în discuţie încă de anul trecut, când se menţiona că va fi scos la licitaţie la începutul anului 2016. Însă, de-abia în luna august s-a reuşit începerea procedurii de achiziţie pentru execuţia acestuia. În cadrul proiectului amenajării sensului giratoriu (terasamente, suprastructură drum) este inclusă şi iluminarea zonei cu lămpi LED a sensului giratoriu, cât şi lucrări de siguranţă a circulaţiei (semnalizare rutieră, parapete). La trei zile de la semnarea contractului, mai exact pe 24 octombrie, a fost emisă şi autorizaţia de construire de către Primăria Municipiului Craiova. Conform actului, durata de execuţie a lucrărilor este de şase luni, calculată de la data începerii efective a lucrărilor.

Jurnalul Olteniei a solicitat Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova informaţii legate de începerea lucrărilor, însă, până la încheierea ediţiei, nu a fost transmis niciun răspuns.

Politica