vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Spital regional – Craiova mai aşteaptă

Hotărârea de Guvern (H.G.) privind trecerea terenului de la marginea Craiovei, pe care ar urma să fie construit un spital regional, de la Ministerul Apărării Naţionale la Ministerul Sănătăţii nu este încă gata. Ministrul Sănătăţii a apreciat, într-un răspuns la o întrebare adresată de redactorii cotidianului „Jurnalul Olteniei”, că în două săptămâni este posibil ca această H.G. să fie gata. Pe de altă parte, studiile de fezabilitate vor fi refăcute, a mai spus ministrul.

Hotărea de Guvern, privind transferarea unui teren din proprietatea Ministerului Apărării Naţionale în cea a Ministerului Sănătăţii, pe care deputatul Ionuţ Stroe o anunţa, în august, ca fiind deja scrisă, nu este gata.

Invitat la “De vorbă cu ministrul tău”, programul de discuţie online cu cetăţenii, iniţiativă  a Ministerului pentru Consultare Publică şi Dialog Civic (MCPDC) sprijină dialogul între demnitari  şi cetăţeni, răspunzând unei întrebări adresate de redactorul cotidianului regional „Jurnalul Olteniei”,Anca Ungurenuş, ministrul Vlad Voiculescu a afirmat: „Craiova este unul dintre cele două locuri unde avem deja un teren pe care l-am identificat şi va fi transferat de la Ministerul Apărării către Ministerul Sănătăţii printr-o Hotărâre de Guvern pe care o pregătim deja. Este posibil să se întâmple acest lucru în următoarele două săptămâni, să avem o Hotărâre de Guvern prin care să stabilim unde se va construi acest spital. Refacem studiile de fezabilitate, printr-o colaborare cu Banca Europeană pentru Investiţii, care sperăm să coordoneze pregătirea proiectului de la început până la final şi mă refer la documentele de legislaţie. Credem că implicarea unei instituţii financiare internaţionale va asigura o continuitate procesului, indiferent ce schimbări vor mai veni la Ministerul Sănătăţii şi credem că asta va asigura şi un nivel de calitate în pregătirea proiectului”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Acesta crede că în a doua jumătate a anului viitor ar putea fi demarate licitaţiile pentru acest proiect.

În august, deputatul PNL Ionuţ Stroe declara:M-am asigurat, luni, că documentul este gata redactat şi urmează să fie pus pe circuitul de semnare/avizare, pentru ca în câteva săptămâni să intre în Ședinţa de Guvern spre aprobare. Acela va fi momentul de naştere, în termeni concreţi, al Spitalului Regional Craiova (…) În acest moment lucrurile stau aşa: terenul este identificat, Hotărârea  de Guvern de transmitere a acestuia în propietatea Ministerului  Sănătăţii este scrisă, întră pe circuitul de avizare, consultanţii şi experţii lucrează la analiza de evaluare a nevoilor şi capabilităţilor viitorului spital (nevoi, oportunitate, specialităţi şi patologii medicale, evaluări financiare, studii tehnice) pe baza căruia se va realiza studiul de fezabilitate şi planul de investiţii, finanţarea este posibilă cu sprijinul unor instituţii financiare, alături de banii europeni şi bugetul public”.

Liberalul a fost contrazis şi de Ministerul Apărării Naţionale. Într-un răspuns transmis Jurnalul Olteniei, luna trecută, reprezentanţii ministrului Apărării au arătat că există un teren avizat favorabil pentru transfer, însă că hotărârea de guvern nu este nici măcar redactată.

În urma unei solicitări a Ministerului Sănătăţii, Ministerul Apărării Naţionale a identificat un imobil care ar putea fi pus la dispoziţie în vederea construirii unui spital regional de urgenţă în municipiul Craiova şi a avizat favorabil transferul acestuia. La acest moment sunt în curs de elaborare documentele justificative necesare iniţierii proiectului de act normativ de transfer şi se efectuează demersuri pentru obţinerea unui extras de carte funciară actualizat. După obţinerea documentelor justificative, proiectul de act normativ va fi transmis pe circuitul de avizare din minister şi, ulterior, la ministerele avizatoare”, a transmis Ministerul Apărării Naţionale.

Jurnalul Olteniei a mai întrebat, în solicitarea transmisă, care este amplasamentul exact al terenului, însă MApN nu a răspuns şi la această cerere.

 

Politica