sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Primarul Severinului: ,,Din noiembrie vom da căldură în apartamente!”

Marius Screciu asigură severinenii că vor avea căldură şi apă caldă în această iarnă printr-un sistem simplificat având ca pilon de bază tot Romag Termo, însă funcţionarea cazanelor de acolo se va face nu pe bază de cărbune, ci de păcură.

Primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu, vine cu vestea cea bună. El susţine că demersurile pentru asigurarea agentului termic în această iarnă se apropie de final, iar severinenii vor avea căldură şi apă caldă, garantat, din prima decadă a lunii noiembrie. După o rundă de întâlniri, la Timişoara, a fost identificată o firmă care va asigura operarea serviciilor de exploatare a cazanelor închiriate de la Romag Termo , iar acestea vor funcţiona pe păcură

După ce RAAN a intrat definitiv în faliment, severinenii au început să îşi pună întrebări despre modul în care va putea fi asigurat confortul termic în prima iarnă de după transformarea termocentralei Romag Termo şi a combinatului de apă grea Romag Prod în amintiri. De la întrebări s-a ajuns, în scurt timp, la spaimă, imediat ce s-a aflat că lucrările la centrala termică pe cogenerare sunt departe de a putea fi finalizare în timp util. A fost şi momentul în care noul primar al Severinului a avut în faţă cea mai sinistră şi mai complicată dintre provocările primului său mandat. Marius Screciu s-a trezit cu o situaţie pe care nu el o provocase şi pentru care nu avea nicio vină, dar o situaţie ce ar fi putut să devină explozivă chiar în mandatul său, dacă nu ar fi fost abordată cu seriozitate şi responsabilitate. După alegerile din iunie, aproape nimeni nu credea că există vreo şansă ca Severinul să fie încălzit în această iarnă. Oamenii se temeau atât de imposibilitatea ca Romag Termo să mai poată fi pornită din situaţia de faliment.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Mai multe încercări

Iniţial, primarul Marius Screciu şi liderul PNL Mehedinţi, Virgil Popescu, au reuşit să pună cap la cap o serie de demersuri procedurale pentru ca de la Romag Termo să fie închiriate două cazane, să fie obţinute toate autorizaţiile necesare şi să poată fi asigurat personalul care va deservi utilajele închiriate de la RAAN. S-a discutat despre transformarea Serviciului Public de Alimentare cu Energie Termică (SPAET) al Primăriei în societate comercială şi angajarea de personal. Mai mult, primarul Screciu a efectuat vizite tot mai dese pe şantierul noii centrale termice, punând presiune pe firma care, până luna trecută, a tras mâţa de coadă din lipsa fondurilor necesare. Cu toate că firma Alfa Ground a început să lucreze în ritm alert şi a promis că va fi gata până la jumătatea lunii noiembrie, primarul a rămas sceptic şi a precizat că nu crede în niciuna din promisiunile lor.

A apărut ulterior şi o altă problemă delicată, aceea a demersurilor greoaie pe care SPAET ar fi trebuit să le facă până la momentul în care devenea societate comercială şi putea opera angajarea de personal, mai ales că necesarul minim de angajaţi era de 110 persoane.

Soluţia salvatoare, cu păcură

Soluţia salvatoare identificată de municipalitate este aceea a încheierii unui contract cu o firmă care să se ocupe de operarea serviciilor de exploatare a termocentralei şi să asigure producerea de energie termică. Mai mult, s-a ajuns la concluzia că folosirea de cărbune, ca şi combustibil, este mult prea costisitoare şi că mai eficientă economic ar fi folosirea păcurei. Într-o declaraţie publică,  primarul municipiului Severin, Marius Screciu a garantat faptul că până cel târziu în prima decadă a lunii noiembrie severinenii vor avea apă caldă şi căldură.  Mai mult, primarul spune că va merge pe această soluţie a cazanelor de la Romag Termo deoarece este aproape convins că noua centrală nu va fi gata în timp util, dar dacă aceasta va fi gata şi va putea asigura confortul termic, va renunţa la Romag Termo. „Suntem în discuţii avansate cu mai mulţi furnizori, primul pas va fi semnarea contractului cu Euro Insol , lichidatorul judiciar de la RAAN, pentru închirierea tuturor utilajelor necesare de la Romag Termo, SPAET va obţine licenţa de producţie, urmând ca să contractăm o firmă care va opera aceste servicii pentru noi, adică va asigura exploatarea utilajelor de la Termo pentru producerea de agent termic pe bază de păcură. Avem la primărie o sumă de bani pentru achiziţionarea de păcură dar aşteptăm şi de la guvern. Dacă guvernul nu ne alocă nimic ne vom descurca şi în această situaţie din fonduri proprii”,  a precizat primarul Screciu. Edilul-şef al Severinului, Marius Screciu, a precizat că nu este nevoie de organizarea unei licitaţii pentru firma care va angaja şi va opera la cazanul de la Termo, pentru că legea permite încredinţarea directă, atunci când este vorba de un caz de maximă urgenţă, în situaţie de criză, atunci când este pusă în pericol siguranţa cetăţenilor. Există prevedere clară în legislaţie în acest sens.

 

Politica