sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ion Cupă, preşedinte ALDE DOLJ: “Prima noastră obligaţie ca liberali este apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”

ALDE nu va împiedica niciodată justiţia să-şi facă datoria şi nu va păstra în rândurile sale condamnaţi definitiv. ALDE va apăra întotdeauna drepturile şi libertăţile fundamentale ale oamenilor, dreptul la apărare corectă, dreptul la propria imagine, dreptul la prezumţia de nevinovăţie

Prezumţia de nevinovăţie – un drept fundamental al omului – trebuie să fie intangibilă, inclusiv în cazul candidaţilor în alegeri.

În viziunea noastră democratică “penali” sunt aceia şi numai aceia care, în urma unei sentinţe definitive, sunt găsiţi vinovaţi. Aceştia, DA, trebuie să facă un pas înapoi de la viaţa politică. În rest sunt campanii de manipulare publică despre vinovăţii prestabilite, în numele reformei clasei politice.

Policlinica Buna Vestire Craiova

ALDE vrea o justiţie independentă de factorul politic şi de orice alte  presiuni care depăşesc cadrul legal democratic.

Din păcate constatăm că din luna aprilie şi până astăzi, subiectul interceptărilor a fost ascuns sub preş de către guvernul Cioloş şi ministrul Prună în special.

După decizia Curţii Constituţionale de la începutul acestui an cu privire la neconstituţionalitatea interceptărilor efectuate de către Serviciul Român de Informaţii au rămas o serie de întrebări care nu au fost lămurite de nimeni cu privire la interceptările care au loc în România.

Soluţia găsită de Executiv, prin O.U.G. adoptată în luna aprilie, păstrează practic monopolul S.R.I. pe interceptări prin acel centru fantomă denumit Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor, despre care nimeni nu ştie nimic.

Pentru a intra într-o normalitate în care cetăţenii români să se simtă la ei acasă, nu terorizaţi, nu înfricoşaţi, nu în atmosfera care a domnit în România, din păcate, în anii 50 ALDE vine cu două soluţii/propuneri concrete practice.

Prima este aceea de a scoate de sub incidenţa factorului politic numirile şefilor în Parchet. Dacă vrem să avem o justiţie independentă trebuie să avem şi procurori independenţi care să fie scoşi din zona legăturilor politice nepotrivite.

A doua este iniţiativa legislativă a copreşedintelui ALDE, Călin Popescu Tăriceanu privind înfiinţarea Autorităţii Naţionale de Interceptare a Comunicaţiilor.

Această Autoritate este gândită să funcţioneze independent faţă de alte organe ale statului, ceea ce face ca ea să nu fie implicată în anchete penale.

Autoritatea va funcţiona sub controlul unui Consiliu de supraveghere din care propunem să facă parte trei judecători, desemnaţi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, trei reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale ale judecătorilor şi procurorilor, un reprezentant desemnat de Avocatul Poporului şi doi membri ai Parlamentului, unul desemnat de Senat şi unul de Cameră.

Prin această măsură ALDE doreşte să se  revină la o normalitate democratică, deoarece ordonanţa guvernului din primăvară este una neconstituţională, executivul nefiind abilitat să dea O.U.G. în materie de drepturi şi libertăţi ale cetăţenilor.

ALDE Dolj cere tuturor celor care cred în libertate şi democraţie să susţină aceste demersuri practice, absolut necesare pentru apărarea şi consolidarea statului de drept.

Politica