joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

,,Ultimii mohicani” de la Romag Prod-Mehedinţi, umiliţi şi neplătiţi

Din miile de salariaţi ai combinatului de apă grea Romag Prod, din Mehedinţi, care şi-au pierdut locurile de muncă au mai rămas 84 de angajaţi pentru managementul apei grele şi supraveghere instalaţii. Ei bine aceşti oameni nu şi-au primit salariile de 6 luni. Sunt plimbaţi de la Ana la Caiafa. Cel puţin aşa susţine liderul lor sindical Florin Rogobete. Oamenii n-au mai rezistat şi au ieşit să protesteze.

Prefectul judeţului Mehedinţi, Cristinel Pavel, s-a întâlnit, ieri, cu o delegaţie a angajaţilor de la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN), care protestează pentru că nu şi-au primit salariile de şase luni. Sindicatul S.L.I. Romag Prod a iniţiat săptămâna aceasta acţiuni de protest la Drobeta Turnu Severin, solicitând asigurarea fondurilor necesare pentru întreţinerea instalaţiilor şi plata personalului care a mai rămas pe platformă. În opinia angajaţilor, problema salariilor s-ar rezolva dacă Societatea Naţională Nuclearelectrica ar achiziţiona o cantitate de 6 tone apă grea din rezerva RAAN pentru completarea necesarului reactoarelor pentru anul 2016 cu plata directă către RAAN. Liderul S.L.I. Romag, Florin Rogobete, spune că pentru această operaţiune este însă necesară o modificare legislativă, prin ordonanţă de urgenţă, a actelor normative care reglementează stocul de apă grea de la Romag Prod, respectiv O.U.G. 20/2015 şi HG 118/2011 şi din acest motiv solicită sprijinul prefectului judeţului Mehedinţi.

Înţeleg că este o situaţie insuportabilă, sunt alături de dumneavoastră şi vă asigur că în limita competenţelor mele depun toate eforturile pentru a rezolva această problemă”, a declarat prefectul Cristinel Pavel, în cadrul întâlnirii cu delegaţia de angajaţi de la RAAN.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Angajaţii de la Romag Prod aşteaptă şi finalizarea demersurilor în ceea ce priveşte înfiinţarea de către Guvernul României a Unităţii de Management a Apei Grele, care ar asigura fondurile necesare continuării activităţii pe această platformă industrială situaţie în care salariile ar fi asigurate.

Suntem hotăţi să continuăm protestele pe timp nelimitat. Dacă nu se rezolvă nimic suntem pregătiţi să trecem la greva foamei în faţa Prefecturii. Noi am parcurs mai multe acţiuni, am fost şi la Primărie, peste tot. I-am luat şi pe cei de la Termo în delegaţie la domnul prefect să spună şi dânşii pentru că se minte foarte mult legat de termocentrală şi băieţii lucrează în instalaţii. Ei nu vor să mai lucreze, chiar dacă-i aduc cu forţa de acasă, până nu li se vor da banii restanţi. Sunt puşi la muncă fără bani. Restanţele sunt de cinci luni, am intrat în a şasea lună. Avem o colegă bolnavă de cancer mamar care nu şi-a primit salariul şi nu a putut săşi ia tratamentul. Asta înseamnă crimă. Doamna are 48 ani, lucrează la pază pe platformă şi de trei luni nu şi-a luat salariul”, a declarat Florin Rogobete, liderul Sindicatului S.L.I. Romag Prod.

De precizat că nu toţi salariaţii de la combinatul de apă grea Romag Prod au fost disponibilizaţi anul trecut. Pe platformă au mai fost opriţi săşi continue activitatea circa 100 salariaţi, mai precis 84 de angajaţi, care să se ocupe de managementul apei grele.

Ei bine aceşti angajaţi ar fi trebuit să fie plătiţi de administratorul judiciar al RAAN însă aici a apărut blocajul financiar. De aceea salariaţii sunt supăraţi, căci, au rămas ai nimănui. RAAN nu-i plăteşte că e în faliment şi administratorul judiciar are alte priorităţi, iar Guvernul nu dă vreun semn să înfiinţeze Unitatea de Management a Apei Grele şi să-i preia….

 

Politica