joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Parcul „Romanescu”, şi mai aproape de recepţie. Când vor funcţiona camerele video?

Parcul „Nicolae Romanescu” ar trebui să fie dotat, în următoarea perioadă, cu ultimul element necesar realizării recepţiei: gardul de la lacul lebedelor. Comisia Ministerului Culturii care trebuia să se decidă asupra culorii gardului s-a reunit săptămâna trecută, iar acum municipalitatea aşteaptă un răspuns care ar trebui să sosească în zilele următoare. Dincolo de parc ca monument istoric şi cultural în sine, aici au fost montate şi cele 99 de camere video care urmează să asigure un grad de protecţie mai ridicat al parcului. Totuşi, acestea nu vor fi funcţionale până nu se va încheia recepţia proiectului.

Gardul de la lacul lebedelor din Parcul „Romanescu”, intens dezbătut în mass-media şi de către autorităţi laolaltă, ar urma să fie montat în perioada următoare. Ministerul Culturii ar trebui să trimită o adresă scrisă la Craiova, cu răspunsul privind culoarea gardului, în zilele următoare, după ce s-a decis ca aceasta să fie stabilită într-o comisie care s-a reunit în septembrie.

Am intrat săptămâna trecută în comisie şi aşteptăm eliberarea avizului”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Aşteptăm, în această săptămână, să primim avizul pentru gardurile care sunt în jurul lacului lebedelor şi al lacului mare. Probabil că în jurul ultimului nu vom pune niciun fel de gard, dar la lebede se va reţine o variantă de gard pentru că a acolo a fost o zonă destul de periculoasă mai ales pe timpul iernii şi s-au înecat şi copii. La lacul mare va rămâne o balustradă, exact cum era şi în proiectul iniţial. Cu certitudine trebuie să primim acest răspuns. Noi ne-am adresat comisiei pentru avizarea monumentelor încă de acum patru luni, aproape. Ni s-a şi pierdut documentaţia, din câte am înţeles. A trebuit să o redepunem şi, în sfârşit, am intrat săptămâna trecută în comisie şi aşteptăm eliberarea avizului lor”, a explicat primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu. Decizia a aparţinut reprezentanţilor ministerului după ce o comisie a venit în luna aprilie la Craiova pentru a verifica dacă lucrările se desfăşoară aşa cum trebuie în perimetrul monumentului istoric.

Camerele video nu vor funcţiona până la încheierea recepţiei

Practic, lucrarea întreagă a fost ţinută în loc de această culoare a gardului. Din această cauză, recepţia lucrării nu a putut începe şi, tot pentru acest motiv, camerele de supraveghere video din Parcul „Romanescu” nu funcţionează. În şedinţa consiliului local de astăzi, la rectificarea bugetară, Poliţia Locală Craiova a solicitat suma de 35.000 de lei pentru funcţionarea aparaturii de monitorizare video (creşterea puterii instalate şi consumul de energie electrică).

Camerele nu funcţionează încă. Se lucrează la ele. Noi am solicitat aceşti bani pentru mărirea puterii de energie electrică, pentru a putea funcţiona sistemul atunci când o să fie gata parcul”, a explicat directorul Poliţiei Locale Craiova, Octavian Mateescu. Totodată, primarul Lia Olguţa Vasilescu a explicat că aceste camere vor ajuta la sporirea siguranţei din parc, în primul rând prin prevenţie. Dar astea de-abia atunci când recepţia parcului se va încheia.

Toate camerele vor putea fi vizualizate la dispeceratul Poliţiei Locale. Arată foarte bine, este o aparatură modernă şi credem noi că nu vor mai fi surprize neplăcute de genul celei de acum ceva vreme, când în parc a avut loc şi o crimă. Camerele vor înregistra şi stoca imagini din momentul în care se va definitiva recepţia”, a explicat primarul Craiovei.

Contractul de finanţare pentru reabilitarea Parcului „Nicolae Romanescu” a fost prelungit de către municipalitate până la data de 31 decembrie 2018, pentru a nu se pierde banii europeni decontaţi până la data de 31 decembrie 2015.

Politica