vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ministerul Economiei: Sistemul de transport al gazelor din România va fi conectat la cel din Bulgaria duminică după-amiază

Conducta centrală ce va uni sistemul naţional de transport al gazelor din România cu sistemul din Bulgaria va duce la bun sfârşit traversarea forajului executat pe sub Dunăre în cursul după-amiezii de astăzi, informează AGERPRES.

Costin Borc, Ministrul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri a făcut ieri (sâmbătă, n.r.) o vizită de lucru la şantierul interconectorului de gaze natural Giurgiu-Ruse, unde s-a întrevăzut cu reprezentanţi ai companiilor implicate în proiect: Inspet, Transgaz şi Habau. A fost prezent şi Hamza Karimov, director general al SOCAR Petroleum SA, o compania ce a semnat un memorandum de schimb de experienţă şi colaborare cu Transgaz.

“Vizita efectuată de Borc a continuat la Stația de Măsurare a Gazelor Giurgiu, stație care permite circulația gazelor în ambele sensuri și care a fost dimensionată la un debit maxim de 1,5 miliarde mc/an în ambele sensuri.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Din Stația de Măsurare a Gazelor Giurgiu, gazele sunt transportate prin conducte DN 500 mm, în lungime de 5,1 km până de la grupul de robinete Comasca (România). Lungimea efectivă a subtraversării este de 2,1 km de la grupul de robinete Comasca până la grupul similar de la Marten (Bulgaria).

Interconectorul România-Bulgaria a fost finanțat cu fonduri europene în valoare de 23 de milioane de euro, din care 10 milioane de euro pentru lucrările de pe malul românesc și 13 milioane de euro pentru partea bulgară, având termen de finalizare 31 decembrie 2016.

În primul an, odată cu bună funcționare a conductei, în baza acordurilor încheiate, Transgaz va asigura un debit de 0,5 miliarde la o presiune de 29 de bari la graniță”, informează sursa citată.

Politica