vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Artişti renumiţi, la Puppets Occupy Street

Trupe şi artişti din 11 ţări (Italia, Argentina, Venezuela, Spania, Turcia, Macedonia, Polonia, Ungaria, Serbia, Bulgaria, România), au poposit zilele trecute în Bănie, pentru a participa la cea de-a treia ediţie a festivalului “Puppets Occupy Street”. Ediţia de foc a festivalului cuprinde peste 200 de evenimente, care se desfăşoară pe parcursul a 8 zile, în centrul Craiovei, dar şi în principalele cartiere ale oraşului. Craiovenii se mai pot bucura de încă două zile de festival în care vor avea parte de animaţie stradală, ateliere de creaţie, concerte, show-uri cu foc şi multe alte surprize. Festivalul de anul acesta se va încheia cu o paradă spectaculoasă.

În cea de-a doua jumătate a festivalului Puppets Occupy Street, ne bucurăm să vă avem la conferinţa de presă pentru că avem oaspeţi de seamă. Mulţi dintre ei sunt deja în ateliere, sunt deja în pregătirea spectacolelor care urmează, în pregătirea spectacolului care va avea loc pe 1 septembrie, odată cu parada de închidere a festivalului. Va fi o paradă grandioasă, mult mai luminoasă şi înflăcărată decât prima paradă pentru că la prima paradă ne-am încălzit un pic şi profităm de prezenţa aici a prietenilor noştri. Pe unii dintre ei i-aţi văzut, pe alţii o să-i vedeţi începând de astăzi. Și o să încep să-l prezint pe Fabrizio, prietenul nostru care are o companie, se numeşte tot Colibri şi de la Colibri la Colibri s-a creat aşa o mare iubire. Mă bucur foarte mult că a venit şi că i-a încântat pe oameni, pe spectatori cu minunăţiile lui de păpuşi, cu minunăţia lui de circ. Îl ştiţi pe Edi, care deja face senzaţie în oraş. Este şi prietenul nostru de anul trecut Tomas Taboada, Little Testa, pe care l-aţi văzut şi anul trecut şi îl vedeţi de fiecare dată cu mare drag, şi-a dorit să revină, noi ne-am dorit să revină şi Bruno Leone, care este unul dintre cei mai importanţi, vestiţi şi puternici, profesional vorbind, păpuşari din lume. Noi am fost mai mult decât onoraţi şi încântaţi că a acceptat invitaţia de a veni în festivalul nostru, festival care deşi se află doar la a treia ediţie, iată că adună oameni foarte importanţi. Ne bucurăm foarte mult că a acceptat să vină şi să îşi aducă tradiţia acestei păpuşi despre care el o să povestească din Italia, de la Napoli. Puteţi să-i vedeţi spectacolele, astăzi şi mâine, în zonele Craiovei, v-aţi uitat deja pe program şi aţi văzut ce se întâmplă”, a spus Adriana Teodorescu, managerul Teatrului “Colibri”.

Fabrizio, artist care a venit pentru festivalul de la Craiova tocmai din Venezuela, a declarat că este fascinat de ce se întâmplă în oraş şi de diversitatea spectacolelor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Sunt încântat de Craiova, de colectivul care m-a primit, sunt aproape fascinate de interacţiunea cu voluntarii care mi-au fost de un real ajutor. Este minunat că într-un oraş atât de mic cum este Craiova sunt atâţi de mulţi artişti foarte diferiţi. Aceeaşi diversitate pe care am găsit-o în aria culturală craioveană, am descoperit-o în Puppets Occupy Street, o diversitate care m-a fascinat, pentru că am avut posibilitatea să interacţionez cu artişti diferiţi, să văd păpuşi foarte diferite, spectacole foarte diferite”, a spus artistul.

Printre numeroşii artişti care vor face spectacol în ultimele două zile ale festivalului se numără şi cunoscutul păpuşar Eduard Sandu, care îi va încânta pe copii într-un spectacol intitulat “Distracţie cu Romeo şi Nea Alecu”.

E foarte frumos ceea ce se întâmplă. Anul trecut, am stat foarte puţin pentru că aveam spectacole deja programate, anul acesta, am vrut să vin să stau toată perioada, să mă bucur alături de voi, să văd artişti precum cei care sunt aici de faţă, e foarte frumos să vezi alte moduri de a face spectacol, pentru că fiecare din părţile lui vine cu ceva nou şi astfel ai ce învăţa de la fiecare artist în parte şi e şi atmosfera foarte frumoasă, Craiova mi se pare că e din ce în ce mai frumoasă şi chiar îmi face mare plăcere să fiu aici şi să bucur oamenii, mai ales că mulţi dintre ei mă cunosc şi se bucură foarte tare”.

Munca artiştilor este una imensă. Aceştia fac zilnic pregătiri, pe parcursul anului, pentru ca cele câteva zile de spectacol să iasă “ca la carte”.

Toate minunăţiile care produc atâta bucurie se întâmplă şi datorită faptului că fac acest lucru de la 17 ani. În fiecare zi lucrez câteva ore şi de asta toate acele giumbuşlucuri îmi ies atât de frumos”, a spus Tomas Taboada, un artist din Argentina.

Printre artiştii care au ajuns zilele acestea în Cetatea Băniei se numără şi Bruno Leone, un păpuşar italian foarte vestit, care a avut reprezentaţii chiar şi pentru Papă, ajungând cunoscut datorită păpuşii sale Pulcinella.

Este pentru prima dată când vin într-un festival şi nu cunosc pe nimeni, dar, deşi am avut o călătorie foarte lungă, aseară, la întâlnirea cu prietenii din festival, am simţit că sunt viu. Aceasta este păpuşa care m-a purtat prin lume. Este o istorie foarte veche istoria Pulcinellei, îi datorez Pulcinellei că am văzut locuri, am interacţionat cu artişti din diferite domenii. Am scris o carte despre Pulcinella şi astfel a căpătat dimensiuni complexe, a devenit artă, muzică, pictură, filozofie, în ea se ascunde multă înţelepciune. Pulcinella este o poartă de scăpare din acestă lume. Știţi că în trecut păpuşile erau scoase în afara bisericii, pentru că erau foarte critice la adresa inchiziţiei. Papa a avut o întâlnire cu artiştii care joacă în stradă şi am avut prilejul să fiu printre artiştii invitaţi de Papă. Nu sunt un credincios, dar când l-am întâlnit pe Papă m-am emoţionat. Nu l-am întâlnit ca om, ci ca Pulcinelli. Pulcinelli era emoţionat. M-am îndreptat către Papă şi am văvut un om care se află într-o mare dificultate pentru că este între problemele lumii şi problemele bisericii şi Pulcinella l-a încurajat, iar Papa a fost forte bucuros”, a spus Bruno Leone.

 

Politica