sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Lichidatorul judiciar craiovean, condamnat pentru şpagă, n-a scăpat de arestul la domiciliu

Constantin Florescu, lichidatorul judiciar din Craiova, condamnat la 2 ani şi 6 luni închisoare cu executare după ce a fost prins în flagrant în timp ce primea 1.000 de euro şpagă promiţând obţinerea unei soluţii favorabile într-un dosar de faliment, rămâne în arest la domiciliu. Decizia a fost luată săptămâna trecută de magistraţii Curţii de Apel Craiova, cei care l-au plasat în iulie în arest la domiciliu. Bărbatul, dar şi procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au făcut apel împotriva sentinţei pronunţate pe fond, la Tribunalul Dolj, iar primul termen de judecată al apelului a fost stabilit pentru 19 octombrie a.c.

Reamintim că, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au început cercetările în acest dosar pe 17 februarie a.c., după ce o craioveancă a depus plângere că lichidatorul judiciar Constantin Florescu, de 61 de ani, din Craiova, i-a cerut prietenului său, administrator al unei societăţi comerciale, 30.000 de lei şpagă. În schimbul sumei de bani, lichidatorul promisese că îl va ajuta pe prietenul femeii „în cadrul procedurii falimentului, în sensul întocmirii unui raport care să nu atragă răspunderea patrimonială“. Anchetatorii au precizat că era vorba de un dosar de faliment aflat pe rolul Tribunalului Dolj, în care Cabinetul Individual de Insolvenţă Constantin Florescu se ocupa de lichidarea societăţii administrate de prietenul denunţătoarei, SC LU&LU SRL. În denunţ, femeia a povestit că, pe 22 ianuarie a.c., a avut loc o întâlnire la supermarket-ul Kaufland – Craioviţa Nouă, pe parcursul căreia Florescu i-a pretins prietenului ei suma de 10.000 lei. Întrucât două zile mai târziu acesta urma să plece din ţară, lichidatorul i-a spus că de remiterea sumei să se ocupe femeia. Ulterior, pe 18, respectiv 24 februarie, între denunţătoare şi Florescu Constantin au avut loc două întâlniri, pe parcursul cărora lichidatorul judiciar i-a pretins femeii suma de 3.000 euro, susţinând că 1.000 euro din aceşti bani erau destinaţi magistratului judecător desemnat cu soluţionarea dosarului de faliment, pentru obţinerea unei decizii favorabile. În final, la ultima convorbire telefonică, cei doi au stabilit ca, vineri, 26 februarie a.c., la ora 11:00, să se întâlnească în parcarea magazinului Billa, din municipiul Craiova, pentru remiterea unei tranşe de 1.000 euro, astfel că anchetatorii au pus la punct detaliile flagrantului.

În dimineaţa zilei de 26.02.2016, în jurul orelor 10:40, denunţătoarea (…) s-a deplasat în parcarea magazinului Billa, poziţionându-se în apropierea uşilor de acces în punctul comercial, iar după circa cinci minute şi-a făcut apariţia şi Florescu Constantin. Cei doi au purtat discuţii timp de circa 8-10 minute, perioadă în care inculpatul i-a dat asigurări denunţătoarei că o parte din suma pretinsă anterior (1.000 euro)  va fi remisă magistratului judecător de la Tribunalul Dolj, arătându-şi disponibilitatea de a completa cu banii proprii diferenţa, iar la finalul acestora denunţătoarea i-a remis lichidatorului Florescu Constantin suma de 1.000 euro, pe care acesta i-a introdus într-un  portmoneu, de culoare neagră, pe care l-a pus în buzunarul din spate,  partea dreaptă al pantalonilor”, au reţinut procurorii în rechizitoriu. Inculpatul a fost reţinut pe 26 februarie, apoi arestat preventiv, măsura fiind prelungită ulterior de instanţă. La jumătatea lunii martie, Florescu a fost trimis în judecată, dosarul înregistrându-se la Tribunalul Dolj, unde a intrat în procedura camerei preliminare. Pe 4 aprilie a.c., judecătorii au decis începerea procesului lui Constantin Florescu, acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă. Bărbatul a fost judecat în stare de arest preventiv, dosarul finalizându-se repede, întrucât inculpatul a recunoscut totul în faţa magistraţilor, cerând să beneficieze de prevederile vizând reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă. Astfel, vineri, 1 iulie a.c., a fost pronunţată sentinţa, bărbatul fiind condamnat la o pedeapsă totală de 2 ani şi 6 luni închisoare cu executare şi menţinut după gratii.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Atât inculpatul, cât şi procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au declarat apel, care s-a înregistrat pe 8 iulie a.c. la Curtea de Apel Craiova, primul termen de judecată fiind stabilit pentru data de 19 octombrie a.c. Însă, joi, 21 iulie a.c., magistraţii de la Curtea de Apel Craiova au decis să admită cererea lichidatorului judiciar şi să-i înlocuiască arestrea preventivă cu arestul la domiciliu:  „Admite cererea inculpatului. Înlocuieşte măsura arestării preventive luată faţă de inculpatul Florescu Constantin cu măsura arestului la domiciliu. Inculpatul Florescu Constantin are obligaţia de a nu părăsi imobilul în care locuieşte, fără permisiunea organului judiciar în faţa căruia se află cauza. Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului Florescu Constantin de sub puterea mandatului de arestare numărul 16/2016 emis de Tribunalul Dolj – dacă nu este arestat în altă cauză. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedintă publică azi 21.07.2016”, se arată în hotărârea instanţei.

Pe 23 august a.c., Curtea de Apel l-a menţinut pe inculpat în arest la domiciliu, iar până la începerea judecării apelului, luna viitoare, pe 13 septembrie, instanţa va lua din nou în discuţie măsura preventivă dispusă faţă de inculpat.

Politica