miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Contractul pentru autobuzele Solaris, reziliat?

Primăria Craiova ar putea rezilia contractul cu firma Solaris, cea cu care are un acord-cadru pentru furnizarea a 50 de autobuze noi. Primarul Lia Olguţa Vasilescu spune că municipalitatea nu este obligată să continue acest contract dacă se ivesc soluţii mai avantajoase pentru achiziţia de autobuze noi. Lucru care, se pare, ar fi posibil pe fonduri europene, cu o cofinanţare de 2%. Nu se ştie însă dacă proiectul se va potrivi ca o mănuşă, aşa că lucrurile sunt încă neclare. Cert este că, până la apariţia ghidurilor pentru accesarea de fonduri pentru mijloace de transport în comun noi, nu vor mai fi achiziţionate autobuze pe contractul Solaris, aşa cum s-a întâmplat în toamnă, în fiecare dintre ultimii doi ani.

Pe 27 iunie 2014, Primăria Craiova atribuia un contract cu o valoare totală finală de 43.740.000 de lei firmei IAC Management SRL, dealer-ul în România al producătorului de autobuze polonez Solaris, pentru achiziţionare a 50 de autobuze noi, cu un preţ unitar de circa 200.000 de euro, mai exact 874.800 de lei. Contractul, suportat exclusiv din bugetul local, a reprezentat un acord-cadru, căruia i-a urmat, aşa cum era normal, un contract subsecvent. Primul dintre acestea a fost încheiat în toamna anului 2014, mai precis pe 3 septembrie 2014, pentru 17 autobuze, în valoare de 14.871.600 de lei. Peste aproximativ un an, la data de 18 septembrie 2015, un alt contract subsecvent a fost semnat, de data aceasta pentru şapte autobuze noi. Acesta a avut o valoare de 6.123.600 de lei.

Vom lua o decizie şi dacă se va mai continua sau nu contractul de acord-cadru”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Toamna anului 2016 ar fi trebuit să aducă şi ea unul sau mai multe autobuze noi, care au o capacitate de 27 de locuri pe scaune şi 100 în picioare şi sunt singurele modele de autobuze din Craiova care au aer condiţionat. Se pare, însă, că acest lucru nu se va mai întâmpla, cel puţin momentan. Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a explicat pentru Jurnalul Olteniei de ce s-a luat, momentan, această decizie.

Aşteptăm ca în cursul acestei luni să apară ghidul de finanţare pentru autobuze şi tramvaie noi, pe care vrem să îl accesăm. În acel moment, nu va mai fi cazul să plătim toţi banii de la primărie, ci vom aloca doar 2% din cât este costul autobuzelor şi tramvaielor. Bineînţeles că preferăm să intrăm pe fonduri europene decât să suportăm din bugetul localităţii această sumă. Este motivul pentru care, deocamdată, nu am mai făcut nicio achiziţie de autobuze noi pe acordul-cadru pe care l-am semnat. În momentul în care va apărea ghidul, vom şti cu exactitate dacă suntem eligibili pentru acel program pe fonduri europene. La ora actuală, ştim 99% că da, dar trebuie să vedem şi condiţiile din ghid, şi vom lua o decizie şi dacă se va mai continua sau nu contractul de acord-cadru. Nu este nicio obligativitate din partea primăriei să continue acest acord-cadru dacă situaţia se rezolvă”, a explicat Lia Olguța Vasilescu.

Nu durează prea mult accesarea unui nou proiect?

Întrebat dacă nu va dura foarte mult o achiziție de acest gen, în contextul în care este nevoie în continuare de autobuze noi, primarul a spus că este vorba numai despre achiziții şi nu de construcții şi proiecte, şi că la mijloc sunt doar o licitație şi o livrare într-un termen stabilit prin documentația de atribuire. „Dacă avem ghidul, aici este vorba despre o achiziţie, nu despre un proiect de construcţie, cum a durat, de exemplu la parcarea subterană, la Parcul ‘Nicolae Romanescu’ sau la celelalte proiecte pe fonduri europene. Pur şi simplu, durează doar procedura de achiziţie, după care ei sunt obligaţi ca, într-un anumit termen care este prevăzut în caietul de sarcini, să ne livreze aceste autobuze şi tramvaie. Nu ar trebui să dureze mai mult de trei luni. Asta înseamnă că undeva pe la începutul anului viitor ar trebui să avem tot parcul auto nou. Cu tot cu contestaţii, cu tot cu legislaţia nouă care există şi cu care, deocamdată, încă ne familiarizăm, pentru că nu am desfăşurat încă nicio licitaţie. Oricum, licitaţia nu va fi desfăşurată de Primăria Craiova, ci de societatea comercială RAT Craiova”, a încheiat primarul. Reamintim că, pentru autobuzele furnizate de Solaris, termenul de livrare de la semnarea contractului subsecvent este maxim de 60 de zile.

Primarul Craiovei, dar şi conducerea RAT au anunțat, încă de acum câteva luni, că se doreşte achiziționarea de noi mijloace de transport în comun pe fonduri europene, dar şi reabilitarea unei părți din linia de tramvai care nu a fost modernizată.

Aşteptăm să se deschidă axa pe transporturi, unde ne-am gândit să accesăm bani pentru 50 de autobuze noi şi aproximativ zece tramvaie noi, pentru reabilitarea unei părţi din linia de tramvai care nu a fost reabilitată pe vechiul ciclu financiar european şi, de asemenea, nişte reparaţii la depoul RAT. Suntem gata cu Planul de Mobilitate, suntem primul oraş din România care a terminat acest plan, de altfel obligatoriu pentru a accesa aceşti bani. Când vom avea ghidul, putem deja să dăm drumul la licitaţii pentru aceste lucruri”, spunea, în luna mai, Olguța Vasilescu.

Lunga poveste Solaris

Dacă analizăm situația, vom vedea că achiziția de autobuze noi Solaris a trecut prin mai multe hopuri. În 2013, atunci când a fost lansată prima licitație, Solaris a fost singurul ofertant, însă caietul de sarcini a fost contestat de alți eventuali ofertanți. În cele din urmă, licitația a fost anulată pentru că oferta a fost respinsă de către municipalitate. În 2014, după un an, o nouă licitație a fost lansată la care s-a prezentat din nou doar IAC Management SRL, dealer-ul Solaris. Și aceasta a fost contestată la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, care a anulat procedura, însă municipalitatea a mers mai departe în justiție şi a câştigat la Curtea de Apel Craiova, care a permis continuarea licitației. De data aceasta, în cele din urmă, reprezentanții Solaris au avut o ofertăştigătoare. Rămâne de văzut, în contextul în care vor apărea ghidurile, cum se va desfăşura licitația pentru achiziția de autobuze şi tramvaie pe fonduri europene şi cât vom aştepta pentru noi autobuze în Craiova.

Politica