marți, martie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Tânăra doljeancă Aurelia, dispărută în urma cutremurului din Italia

Aurelia Dăogaru, o tânără, de 36 ani, din judeţul Dolj, se află între victimele cutremurului, cu magnitudinea de 6,2 grade pe scara Richter, produs în Italia, care a ucis peste 200 de oameni.

Aurelia Dăogaru a plecat în Italia în urmă cu 12 ani. După ce l-a cunoscut pe Fabio Graziani a rămas acolo. Aveau împreună un băiat, în vârstă de 11 ani (conform Poliţiei Dolj).

Aurelia lucra, acum, în cadrul unei asociaţii regionale de voluntari în asistența sanitară, iar el era, potrivit unor surse, inginer de dezastre.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În urma cutremurului, Aurelia şi soţul ei şi-au pierdut viaţa. Copilul a fost salvat şi se află acum la bunicii din partea tatălui, tot în Italia. Aurelia şi Fabio însă nu au scăpat cu viaţă. Trupurile neînsufleţite ale celor doi au fost duse la Roma, acolo unde locuiesc părinţii lui Fabio, spun rudele din ţară.

Aurelia a venit anul acesta în ţară pentru a merge la înmormântarea bunicilor ei din localitatea Piscu Sadovei, iar în perioada următoare ar fi trebuit să ajungă la Malu Mare, să îşi viziteze ceilalţi bunici de care era foarte apropiată. Aurelia şi soţul ei ar fi vrut să îşi construiască o căsuţă la Malu Mare, dar nu au mai apucat. Vestea a căzut ca un trăsnet peste familie şi prieteni, care o alintau Ancuţa.

Mariana, mama fetei, a plecat acolo de când a văzut că a fost cutremur. Anul acesta nu a am văzut-o deloc, Aurelia trebuia să vină acum. Au fost la Piscu Sadovei că au murit bunicii de acolo, dar pe la noi nu a mai trecut. De anul trecut nu am mai văzut-o. Aşteptăm să ne sune mama ei. Ştiu că sora soţului Aureliei a spus că sunt morţi, au chemat-o să recunoască cadavrele. Bunicii nici nu ştiu. Le spusei că a fost cutremur acolo unde este Anca (aşa cum îi spuneau apropiaţii) şi nu se ştie ce s-o fi întâmplat, că e Mariana acolo la ea şi o să ne sune. După aceea mă sună fratele Ancuţei şi îmi spuse că sunt morţi. Văzui la televizor că spuneau că or să o aducă în ţară, dar nu e adevărat. Îmi zise băiatul (fratele Aureliei) că rămâne acolo cu soţul ei. Poate s-or răzgândi între timp”, a spus Florica Dăogaru, mătuşa Aureliei.

Decesul Aureliei şi al soţului ei a fost anunţat, pentru prima dată, pe Facebook, de consilierul comunal din Verbania, Italia, Adrian Chifu.

Mama Aureliei a mai pierdut un copil de care a avut grijă. Ea a fost asistentul maternal care timp de doi ani a avut grijă de tânărul Nicu Cristea care s-a sinucis anul trecut, aruncându-se de pe un bloc din Craiova. Nicu avea doar 19 ani şi locuia într-o casă de tip familial din cadrul DGASPC. El a decis săşi pună capăt zilelor după ce o prietenă a lui, tot orfană, s-a sinucis spânzurându-se de o ţeavă de gaze.

5 români au fost declaraţi decedaţi, până la această oră, în Italia, iar alţi 18 sunt daţi dispăruţi.

“Potrivit ultimelor informații, numărul cetăţenilor români răniţi în urma cutremurului care a afectat regiunea centrală a Italiei a crescut la 5. În ceea ce privește semnalările privind cetățenii români dați dispăruți, numărul cazurilor aflate în atenția Ministerului Afacerilor Externe este, până la acest moment, de 18 persoane. Verificările complexe sunt efectuate de echipele consulare mobile atât în baza informațiilor oficiale furnizate de către autoritățile italiene cât și a celor primite din partea familiilor celor dispăruți. În continuare, echipele consulare mobile aflate pe teren acționează în mod coordonat, mențin legătura permanentă cu autoritățile italiene și întreprind toate demersurile necesare pentru a verifica şi confirma, pe toate canalele disponibile, situația persoanelor de cetăţenie română declarate dispărute până la acest moment. Totodată, ambasadorul României în Italia se află la fața locului, coordonând acțiunile echipelor consulare mobile, asigurând, în același timp, contactul cu factorii de decizie, la nivel regional. În cadrul demersurilor de asistenţă consulară, una dintre echipele consulare mobile s-a deplasat la mai multe adăposturi care găzduiesc cetățeni români afectați de seism, pentru a verifica situația acestora. Cu această ocazie au fost eliberate, pe loc și în regim de gratuitate, documente de călătorie celor care au solicitat repatrierea.

În cadrul acțiunilor complexe de protecție și asistență consulară, ministrul afacerilor externe a dispus activarea, de urgență, a Fondului special aflat la dispoziția Celulei de criză pentru suportarea costurilor aferente repatrierii corpurilor neînsufleţite ale cetăţenilor români care şi-au pierdut viaţa în seismul produs în Italia, în măsura în care familiile şi/sau aparţinătorii direcţi vor solicita acest lucru”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia – (0039) 06 835 233 58 şi (0039) 06 835 233 56,  Consulatul General al României la Bologna – (0039) 051 5872120 şi (0039)  051 5872209, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

 

Politica