vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Exodul, greu de oprit. Medicii români reclamă salariile şi condiţiile mizere din sistem

Nu mai puţin de 13.000 de medici lipsesc din spitalele româneşti, în momentul de faţă, ca efect al plecării doctorilor la muncă în străinătate, iar în aceste condiţii, posturi la Cardiologie, ORL sau Terapie Intensivă rămân neocupate în mai multe oraşe, iar în unele judeţe deficitul se apropie de 50%, informează MEDIAFAX.

O radiografie a sistemului de Sănătate din România arată că nu există judeţ în care să nu fie posturi libere pentru medici.

Unele sunt scoase la concurs chiar şi a treia oară, altele sunt acoperite de medicii rămaşi prin ture prelungite, iar realitatea arată că mirajul muncii în străinătate a acaparat un sistem care oricum nu era sănătos, mai scrie sursa citată. Autorităţile nu cunosc metodele şi nu au pârghiile necesare prin care să oprească exodul medicilor. “Este o hemoragie de medici, dincolo de orice altceva, vom avea o problemă masivă cu exodul medicilor. În niciun sector omul nu este la fel de important precum este în Medicină. Sunt oraşe în care specialităţi întregi nu sunt reprezentate, pur şi simplu nu au medici”, recunoaşte chiar ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, potrivit sursei citate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Unităţile spitaliceşti din judeţul Dolj au un deficit de medici de 25%, iar 15% este deficitul de personal pe asistenţă medicală. Cele mai mari probleme sunt în privinţa personalului auxiliar. Potrivit sindicaliştilor din sistem, în judeţul Dolj sunt cu 50% mai puţine infirmiere, îngrijitoare, dar şi brancardieri decât ar fi nevoie.

În privinţa medicilor, cel mai mare deficit de personal este la specializările oncologie şi neurochirurgie.

Pe oncologie este un  deficit  mare, mare de  medici  în unităţile publice. La spitalul municipal este doar un oncolog, la spitalul judeţean sunt doi. La Neurochirurgie, la spitalul judeţean e aceeaşi problemă. S-au scos posturi la concurs de mai multe ori şi a venit doar o doamnă doctor de la Vâlcea. În condiţiile în care doi neurochirurgi ai spitalului sunt pensionaţi, dar lucrează în continuare pentru că nu are cine. Mai este  deficit  şi pe anestezie, pe terapie intensivă”,  a declarat Ion Cotojman  preşedintele Federaţiei Sindicale „Hipocrat” România.

Exodul medicilor este o problemă naţională, care nu a ocolit Craiova. Unii dintre medicii pregătiţi aici, în Universitatea de Medicină şi Farmacie, pleacă din ţară încă din perioada rezidenţiatului. Între ei se află şi Alexandru Obadă, un tânăr de 29 ani.

Şi-a dorit să devină medic încă din adolescenţă şi a urmat cursurile unui liceu sanitar, apoi s-a înscris la medicină alegând ca specializare chirurgia pediatrică.

Am ales chirurgie pediatrică deoarece mi-am dorit mereu să lucrez cu  şi pentru copii.  Consider că a trata un copil este o aventură, dar totodată aduce cu sine nişte satisfacţii inegalabile”, mărturiseşte Alexandru.

Acum este rezident în cadrul Spitalului de Urgenţă din Craiova. A făcut însă o întrerupere a rezidenţiatului şi a plecat în Scoţia,  unde i s-a oferit un post de  Resident Medical Officer la BMI Kings Park Hospital.

Salariul a fost principala motivaţie pentru a pleca din ţară.

În primul rând am fost determinat de aspectul financiar, dar, în acelaşi timp, recunosc că, mi-am dorit o asemenea experienţă. Le recomand celor care vor să facă acest pas doar pentru bani, să nu meargă mai departe în demersul lor.  Salariul este, clar, principala motivaţie, pentru că, din păcate, în România zilelor noastre nu poţi trăi fără bani.  Tinerii care vor să practice medicina în România trebuie să facă nişte eforturi titanice,  dacă stăm să ne gândim că în momentul în care termină facultatea nu se dă altceva decât un salariu de mizerie, nimic mai mult. Până  şi celor din salubritate li se dau uniforme, dar medicilor nimic. Cum să  se descurce un tânăr medic  în societate cu un salariu mizerabil? Aici intervin, ca de obicei, părinţii care trebuie, din nou, să îşi susţină copilul ce a ales această meserie”, spune Alexandru Obadă.

Alexandru afirmă însă că partea financiară nu este singura problemă cu care se confruntă medicii din România.

Un alt criteriu care a cântărit foarte mult în decizia mea, este lipsa de respect a tot mai multor părinţi la adresa noastră, ba chiar agresivitatea verbală  şi chiar fizică, această constantă hăituire mass-media la care asistăm de ceva timp încoace. În  Marea Britanie, medicii români sunt foarte respectaţi, si foarte apreciaţi alături de toţi colegii noştri din Europa de Est.  Categoric, da! Noi românii avem nişte avantaje extraordinare în faţa vest-europenilor, printre care o intuiţie şi un fler care ne fac să ne adaptăm foarte repede la stilul lor de viaţă.  Tinerii care vor  să muncească în străinătate, trebuie să lupte pentru visul lor, şi când ajung acolo să fie profesionişti, respectuoşi şi mereu veseli, chiar dacă le va fi greu departe de casă.  Acolo, cu seriozitate, atenţie şi politeţe îţi câştigi un loc  între ei, la care aici nici nu poţi visa, din păcate”, spune tânărul craiovean.

Alexandru se va întoarce în ţară pentru a-şi finaliza rezidenţiatul. Nu va avea însă un post asigurat, ca mulţi alţi colegi ai lui, însă afirmă că „oricât de rău” va fi în România, nu va putea pleca definitiv.

Mă voi întoarce acasă în câţiva ani, deoarece oricât de bine ar fi în Marea Britanie, oricât de respectat voi fi, oricât de mulţi bani vor veni, voi fi mereu un străin… Nu voi putea niciodată să plec definitiv din ţară, oricât de rău ar fi aici.  Asta chiar dacă mă aştept ca guvernanţii, în continuare, să mintă, să fure şi să înşele poporul, deoarece, atâta timp cât noi nu vom şti decât să le înghiţim minciunile si nesimţirea, va fi din ce în ce mai rău”,  mai spune medicul rezident.

În Gorj, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu sunt angajate, în total, aproape 1.200 de persoane, iar medici sunt aproximativ 200, scrie MEDIAFAX.

Suntem cu 35 la sută în minus. Avem anumite specialităţi în care stăm prost, cum ar fi Cardiologie, Neurologie şi cel mai grav lucru care există este că un număr destul de mare de medici sunt în prag de pensionare şi încet, încet o să dispară, ceea ce va face ca deficitul să fie şi mai mare. În tot judeţul e la fel. Cred că numai la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu sunt în jur de 30-40 de medici care, într-un interval de 3-4 ani, se pensionează. La ORL, singura secţie pe judeţ, sunt doar doi medici. Este greu de făcut faţă în aceste condiţii. Am scos un post la concurs, aşteptăm să vedem dacă vine cineva, dar e mai atractiv sistemul privat. Doi medici nu pot acoperi o secţie”, a declarat Gheorghe Stanciu, purtătorul de cuvânt al Colegiului Medicilor Gorj, pentru sursa citată. Potrivit managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, Tiberiu Tătaru, mai arată agenţia de presă, deficit de medici se înregistrează şi la Unitatea de Primiri Urgenţe din municipiu, unde sunt angajaţi doar patru medici, care întâmpină probleme mai ales în perioada concediilor de odihnă.

 

Politica