vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

„Curăţenie” la copacii din Parcul Tineretului. Alţi 300 vor fi plantaţi

Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ Craiova a demarat, miercuri, o acţiune de tăiere a arborilor uscaţi. Aceasta are loc în Parcul Tineretului, se va întinde pe o perioadă mai lungă de timp şi a început cu pomii din apropierea aleilor, aceştia reprezentând un pericol pentru trecători. Sculptorul craiovean Gabriel Rizea, care este şi inginer silvic, va începe să sculpteze din nou în copacii uscaţi din Parcul Tineretului, iar în cei tăiaţi de la rădăcină va executa diverse piese de mobilier. Acesta spune că se poate lucra şi pe copaci verzi, cu condiţia ca cel care face acest lucru să aibă cunoştinţele necesare şi să nu „rănească” pomul.

taiati 3Copacii uscaţi din Parcul Tineretului au început să fie tăiaţi, de miercuri, de către angajaţii Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ Craiova. Circa 90 de pomi vor fi tăiaţi, fie până la rădăcină, fie până la dimensiunea de circa doi metri, pentru a putea fi sculptaţi, lucru care va ajuta la peisagistica parcului.

Ceea ce se întâmplă acum în Parcul Tineretului este o acţiune necesară, strict necesară, deoarece, din cauza pânzei freatice care este foarte la suprafaţă în această zonă a oraşului, aceşti pomi au suferit în timp şi s-au uscat. Chiar dacă unii dintre ei au încă frunze, să ştiţi că sunt foarte bolnavi, sunt destul de afectaţi şi prezintă pericol public. Este o acţiune începută azi (miercuri – n.r.), dar care se va termina în timp. Împreună cu Agenţia de Protecţie a Mediului, cu care colaborăm extraordinar de bine, am însemnat un număr de 86 de pomi care prezintă pericol public. Noi am început cu cei care sunt pe lângă alei, în special, deoarece sunt aproape de cetăţenii care vizitează parcul. Ulterior, vom pătrunde în adâncimea lui, pentru că el trebuie curăţat ca toate parcurile din administrarea RAADPFL. Ideea este că încercăm ca arborii care nu sunt destul de afectaţi la rădăcină să rămână în picioare pentru a crea acele statui frumoase, cu ajutorul sculptorului nostru, Gabi Rizea, însă foarte mulţi copaci sunt afectaţi de la rădăcină şi nu pot fi lăsaţi”, a explicat directorul RAADPFL Craiova, Aurelia Filip.

Policlinica Buna Vestire Craiova

300 de frasini, de plantat anul acesta în Parcul Tineretului

Aşa cum este normal, atunci când se taie copaci, vor exista alţii plantaţi în locul lor. În anul acesta se pregăteşte plantarea unui număr record de frasini, doar în Parcul Tineretului, acesta fiind cea mai potrivită specie de pom pentru solul din zonă.

În ultimii ani s-au plantat în jurul copacilor pe care trebuie să-i sacrificăm alţi copaci. Împreună cu specialiştii din cadrul regiei, am hotărât că frasinul este copacul ce rezistă acestei pânze freatice. Deci, copacii tăiaţi vor fi înlocuiţi cu frasini. Acum doi ani s-au plantat un număr de 67, anul trecut s-au plantat 87, iar anul acesta avem în vedere plantarea a peste 300 de frasini, astfel încât Parcul Tineretului să nu sufere şi să fie înlocuiţi treptat. Asigurăm cetăţenii oraşului că această activitate este una normală. Nu facem exces de zel, nu este o crimă. Se doreşte din partea RAADPFL şi a Primăriei Craiova să salvăm orice copac care poate fi salvat, însă ei au o durată de viaţă. Sunt copaci foarte bătrâni, afectaţi atât de bătrâneţe cât şi de pânza freatică ce nu le mai este propice”, a conchis directorul RAADPFL.

De la „Drumuri Brâncuşiene”, din nou în Parcul Tineretului

gabi rizeaÎn cealaltă parte a oraşului, la Centrul Multifuncţional, Gabriel Rizea sculptează în lemn în cadrul Simpozionului de Sculptură „Drumuri Brâncuşiene”. Deşi este concentrat pe ce lucrează în momentul de faţă, se gândeşte deja ce va face în copacii din Parcul Tineretului.

Lucrarea mea pentru Simpozionul ‘Drumuri Brâncuşiene’ se numeşte ‘Jilţul Poetului’, iar acum încercam să sculptez pe el un citat post scriptum al lui Adrian Păunescu, ca un omagiu pentru el. Este o lucrare funcţională, ca majoritatea lucrărilor mele. În ceea ce priveşte ce voi face în Parcul Tineretului, lemnul îmi spune, în general, ce să fac. Aş vrea să realizez modele de basm ori din istoria noastră, dar mai mult să fac lucrări care să aducă zâmbetul trecătorilor. Fac asta pentru că îmi plac oamenii, îmi place să îi văd zâmbind şi îmi place oraşul în care trăiesc. Mi se pare că este prea multă tristeţe şi prea multă încrâncenare, sunt prea multe feţe încreţite. Eu voi interveni pe câţi copaci se poate. Măcar unul pe lună tot voi face”, a spus Gabriel Rizea, care a devenit cunoscut în oraş şi a intrat în atenţia municipalităţii după ce a sculptat într-un copac aflat pe strada sa.

Ulterior, acesta a început să colaboreze cu primăria, executând şi donând municipalităţii diverse lucrări pentru înfrumuseţarea oraşului. Lucrări ale sale există deja în Parcul Tineretului.

Îmi place când văd lumea că se bucură la lucrările mele”

Acesta mai are lucruri de pregătit pentru Grădina Botanică şi spune că între el, Primăria Craiova şi RAADPFL Craiova este o colaborare foarte bună.

Voi face şi în Grădina Botanică două băncuţe cu motive japoneze pentru ca cele care sunt deja acolo să se întoarcă în centrul oraşului. Nu ştiu cum mă vede lumea, nu caut glorie, urăsc asta. Îmi place ce fac şi îmi place când văd lumea că se bucură la lucrările mele, neştiind că eu sunt acela care le-a făcut. Mai stau uneori în spatele unui om care zâmbeşte când trece pe lângă băncuţa cu picioruşe, sculptată de mine. Aceasta este cea mai mare mulţumire a mea. Iar colaborarea cu primăria şi cu RAADPFL sunt excepţionale. Fac de drag asta, mă bucur că şi lor le place”, consideră Rizea.

Acesta a ţinut să menţioneze că lucrează numai pe copaci uscaţi, dar că se poate lucra fără probleme şi pe copaci verzi. Lumea nu trebuie să se îngrijoreze din această cauză.

Sunt numai copaci uscaţi, dar se poate lucra şi pe un copac verde. Oricine spune altceva, să îl trimiteţi la mine, pentru că sunt inginer silvic de profesie. Am lucrat şi în cercetare, şi în amenajare, şi în producţie. Dacă ştii meseria şi ştii cm se face, poţi sculpta şi un arbore verde. Nu este nicio problemă”, a conchis Rizea.

Politica