sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Denunţarea contractului dintre CET Govora şi Uzinele Sodice, admisă de instanţă

Tribunalul Vâlcea a admis, marţi, decizia de denunţare a contractului dintre CET Govora şi Uzinele Sodice Govora.

Euro Insol, administratorul judiciar al CET Govora, a notificat Uzinele Sodice Govora (USG) privind denunţarea contractului de furnizare abur industrial începând cu 1 august 2016, pentru a reduce pierderile care s-au ridicat anul trecut la 97 milioane lei şi pe primele 6 luni din 2016 la 24 milioane lei.

„Era vorba de aceeaşi schemă de prăduială ca la Hidroelectrica. CET Govora nu poate subvenţiona consumatorii industriali. Astăzi, Tribunalul Vâlcea a respins cererea prin care Uzinele Sodice Govora contestă denunţarea contractului”, a declarat, pentru AGERPRES, Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al CET Govora.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La momentul deschiderii procedurii insolvenţei, 9 mai 2016, CET Govora înregistra capitaluri proprii negative de 29 milioane lei, pierderi de 300 milioane lei şi datorii de peste 400 milioane lei.

Pe relaţia contractuală cu USG, CET Govora a livrat constant, în cei 10 ani de derulare a contractului, abur industrial la un preţ mult mai mic decât preţul de cost sau preţul reglementat de ANRE, se precizează în comunicat. Preţul contractual era de 78 lei Gcal, în condiţiile în care preţul reglementat era de 106 lei Gcal, iar preţul de cost de 130 lei Gcal.

Creşterea preţului contractual pe intervalul de referinţă 2006 — 2016 nu a fost de natură să acopere nici măcar inflaţia, apreciază reprezentanţii Euro Insol, potrivit Agerpres. Astfel, CET Govora a înregistrat pierderi prin raportare la indicele de inflaţie de 39 milioane euro, respectiv 30 milioane euro, ca diferenţă între preţul reglementat de ANRE şi preţul contractual, sau 64 de milioane euro ca diferenţă între preţul de cost şi preţul contractual.

„Spuneam încă din 2012 că în ograda fiecărei companii a statului a proliferat o gaşcă de băieţi deştepţi care secătuiau de resurse şi profit respectivele entităţi. Modul de operare e identic cu cel de la Hidroelectrica – contracte pe termen lung, fără mecanisme de ajustare a preţului în funcţie de inflaţie, piaţă sau cost de producţie. Imediat după deschiderea procedurii insolvenţei împotriva CET, am demarat discuţii şi negocieri cu cei 2 parteneri strategici, Oltchim şi USG, în vederea obţinerii unor preţuri corecte şi echitabile care să genereze venituri suplimentare, condiţie esenţială în promovarea cu succes a unui plan de reorganizare”, a precizat Remus Borza reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al CET Govora.

Conform acestuia, Oltchim, o societate cu capital de stat şi în insolvenţă, a acceptat o creştere de preţuri semnificativă de la 94 lei Gcal la 106 lei Gcal abur industrial de 13 bari respectiv de la 94 lei Gcal la 126 lei Gcal abur industrial de 35 bari, mai arată Agerpres. Remus Borza a precizat, potrivit sursei citate şi că Uzinele Sodice Govora, parte a unei multinaţionale cu o cifră de afaceri de peste un miliard de euro, a refuzat să accepte o majorare de preţ „cel puţin până la valoarea prag minimală reglementată de ANRE”.

Politica