joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Sindicatul Porţile de Fier cere demiterea conducerii Hidroserv

Sindicatul Porţile de Fier cere ministrului Energiei să facă verificări la SSH Hidroserv, dar şi să demită conducerea companiei.

„Având în vedere situaţia deosebit de gravă în care se afla SSH Hidroserv SA, condusă controlat spre falimnent de către actuala conducere, Sindicatul Porţile de Fier a solicitat ministrului energiei, domnul Victor Grigorescu, demiterea de urgenţă a conducerii societăţii, atât cea din executiv cât şi cea din teritoriu, precum şi dispunerea unui control asupra modului în care a fost manageriata societatea”, a declarat Cristinel Popescu, preşedintele Sinidcatului Porţile de Fier.

Sindicatul a transmis şi un comunicat de presă în care îşi exprimă nemulţumirea.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Sindicatul Porţile de Fier atrage de mai bine de 15 ani atenţia asupra distrugerii sistematice a sectorului hidroenergetic românesc. Înfiinţată în august 2013, prin fuziunea celor 8 societăţi comerciale Hidroserv, SSH Hidroserv SA trebuia să devină o societate puternică pe piaţa serviciilor hidroenergetice. Din păcate însă, cu totul alta era intenţia conducerii societăţii. Aşa că, în loc să devină o societate puternică, SSH Hidroserv a fost îndreptată controlat, cu bună ştiinţă, spre faliment. Societatea a înregistrat pierderi în fiecare an, datoria acesteia depăşeşte 100 milioane lei, iar pentru salariaţi aceasta a însemnat o formă de sclavie modernă. Din cei 2500 salariaţi care asigurau funcţionarea în siguranţă a Hidroelectrica, acum au mai rămas mai puţin de 1300, cărora le-au fost diminuate drastic veniturile şi care muncesc în condiţii aflate în afară legalităţii muncii. În momentul de faţă a trecut o săptămână de când salariaţii ar fi trebuit să-şi primeasac salariile, dar aceştia nu au fost plătiţi, societatea având restante de plată şi din anii 2012 – 2014. Având în vedere situaţia care se agravează zilnic, Sindicatul Porţile de Fier a transmis o adresă Ministrului Energiei, domnul Victor Grigorescu, prin care i-a solicitat acestuia demiterea Directorului general şi a managerilor din secţiile societăţii, precum şi dispunerea unui control la SSH Hidroserv pentru verificarea modului în care societatea a fost împinsă controlat spre faliment, pentru a face loc pe piaţa serviciilor unor firme ale grupărilor de interese din energie. Menţionăm că directorul general al SSH Hidroserv precum şi cei de la nivelul secţiilor din ţară au fost numiţi fără concurs, pe criterii în principal politice. Spre exemplu directorul general este un fost boxer, muncitor necalificat în 1989, ajuns direct director în cabinetul Roman”, se arată în documentul menţionat.

Iată şi adresa înaintată de Sindicatul Porţile de Fier, ministrului Energiei:

Domnule Ministru,

Sindicatul Porţile de Fier, reprezentând interesele economice şi sociale ale membrilor săi de sindicat, va supune atenţiei următoarele:

În anul 2002, cu toată opoziţia mişcării sindicale de la acea dată, guvernul Năstase, prin ministrul Dan Ioan Popescu, a luat decizia externalizării activităţii de mentenanţa din Hidroelectrica. Am atras la acel moment atenţia, iar timpul a confirmat, că va creşte costul cu mentenanţa şi implicit costul pe MWh produs de Hidroelectrica.

Dacă în prima parte a funcţionării societăţilor comerciale Hidroserv acestea au fost conduse de specialişti din cadrul sistemului, din păcate, îndeosebi începând cu anul 2012, specialiştii în sectorul hidroenergetic au fost înlăturaţi, la conducerea acestora fiind aduşi fel de fel de indivizi care şi-au dovedit din plin nu numai lipsa de profesionalism şi competenţă în domeniu dar şi incapacitatea managerială.

Ne este foarte clar că motivul aducerii acestora în posturi de conducere a fost împingerea spre faliment a societăţilor Hidroserv, ulterior devenite SSH Hidroserv SA prin fuziunea din august 2013, pentru a ceda piaţa serviciilor în domeniul hidroenergetic unei grupări de interese, deloc străină de cele petrecute în anul 2002.

Modul de aşa zisa manageriere al acestora este cel al tensionării atmosferei, de instaurare a sentimentului de teamă şi transformării salariaţilor în sclavi, care execută orice li se ordonă. La ora actuală nu numai că nu se mai respecta drepturile salariaţilor şi cele ale organizaţiilor sindicale, dar sunt încălcate frecvent însăşi drepturile omului, prevăzute atât de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, Carta Socială Europeană şi a Declaraţiei de la Philadelphia, concretizata în Convenţia OIM nr.122.

Exemplul este dat de însăşi conducerea de la Bucureşti a SSH Hidroserv, prin însăşi directorul general, un individ fără nici cea mai mică legătură cu managementul şi cu atât mai puţin cu sectorul energetic. Asemeni lui se comportă şi directorii, de fapt “managerii de secţii” – o funcţie inexistenţa în COR şi prin urmare ilegală. Un exemplu elocvent îl reprezintă managerul Secţiei Porţile de Fier, un individ a cărui singură activitate o reprezintă vorbitul la telefon şi încurcarea celor care vor să salveze secţia. Împreună, director general şi manageri de secţii au dus la situaţia actuală a societăţii, care de la societăţi hidroserv profitabile înainte de 2012, a ajuns în pragul falimentului cu datorii de peste 100 milioane lei.

Datorită modului în care este „manageriata” societatea, în acest moment exista o stare deosebit de tensionată, datorată neplatirii drepturilor salariale de 6 zile.

Prin urmare, ca o consecinţă a celor mai sus arătate, având în vedere gravitatea situaţiei, cu implicaţii deosebite asupra funcţionării în deplină siguranţă a Hidroelectrica, vă solicităm domnule Ministru să luaţi de urgenţă măsurile ce se impun, în vederea reinstaurării competentei şi profesionalismului şi numirea în funcţii de conducere a adevăraţilor profesionişti ai sectorului hidroenergetic.

Asigurându-vă de buna noastră credinţa precum şi de responsabilitate şi interes deosebit faţă de sectorul hidroenergetic, consecvenţi unui dialog social real şi constructiv, având în vedere compententa şi experienţa noastră în domeniu, vă stăm la dispoziţie pentru găsirea unor soluţii de rezolvare a problemelor din sector.

Cu stimă,

PREŞEDINTE,

Cristinel Popescu

 

 

sursa foto: buletindemehedinti.ro

Politica