marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Încep, în sfârşit, lucrările la Piaţa 1 Mai?

Recent s-a împlinit un an de când procedura de concesiune pentru terenul de la fosta Piaţă 1 Mai a fost încheiată. La fel ca atunci, spaţiul respectiv, care, de bine, de rău, reprezenta un loc în care comercianţii îşi puteau vinde marfa, este în continuare gol. Pe lângă anul care a trecut, terenul a mai stat gol încă un an şi ceva, de când a fost preluat de Primăria Craiova de la SC Pieţe şi Târguri. Se mai construieşte o piaţă acolo? Municipalitatea declară că societatea care a câştigat concesiunea, Cuture by AMC, este în ultima fază a obţinerii documentaţiei pentru autorizaţia de construire.

De mai bine de doi ani, terenul de 1.241 mp pe care se afla Piaţa 1 Mai, de pe strada Tabaci nr. 2, a rămas gol. Nu pentru că ar fi plecat comercianţii de bunăvoie, ci pentru că SC Pieţe şi Târguri, care administra în trecut această piaţă, a decis că aceasta nu mai este profitabilă şi că nu o mai poate întreţine.

Ce s-a întâmplat până acum?

Policlinica Buna Vestire Craiova

Aşa a ajuns aceasta la Primăria Craiova, laolaltă cu Piaţa Orizont din Craioviţa Nouă. Primăria a eliberat terenul Pieţei 1 Mai în aprilie 2014, obligându-i pe comercianţi să-şi facă bagajele, şi a decis să îl concesioneze pentru a face un experiment: prima piaţă privatizată a municipalităţii. Procedura de concesiune a durat câteva luni, iar terenul i-a revenit, în urma oferirii celui mai bun preţ/mp/lună, societăţii Cuture by AMC, care are ca domeniu de activitate „fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp)”. Deşi concesiunea s-a încheiat în luna iulie anul trecut, contractul a fost semnat de-abia în luna februarie a acestui an, din cauza unor neînţelegeri asupra clauzelor. La finele lunii martie a fost eliberat şi certificatul de urbanism, iar de atunci societatea a trebuit să îşi strângă actele necesare pentru eliberarea autorizaţiei de construire. De atunci, au trecut patru luni de tăcere.

Ultima fază a obţinerii autorizaţiei de construire

Se pare, însă, că lucrurile ar începe să se mişte. Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a explicat pentru Jurnalul Olteniei că „societatea şi-a luat avizele necesare şi îi mai trebuie unul din Comisia de sistematizare, pe care am convocat-o astăzi (miercuri – n.r.). Concesionarul solicită mutarea trecerii de pietoni de la Liceul de Arte „Marin Sorescu” şi amenajarea de marcaje rutiere în zona pieţei”, a spus primarul. Practic, după ce Cuture by AMC obţine şi acest aviz, ar urma eliberarea autorizaţiei de construire şi demararea lucrărilor. Ce-i drept, în cursul zilei de miercuri, câteva persoane se aflau pe terenul respectiv şi păreau să îl cureţe.

Cuture by AMC trebuie să construiască, pe acest amplasament, o clădire P+1. La etaj ar urma să fie spaţii comerciale, iar la parter spaţii agro-alimentare. Pentru acestea, chiria percepută nu trebuie să o depăşească pe cea maximă percepută deja de SC Pieţe şi Târguri, de 9 lei/mp/zi. Redevenţa cu care societatea a câştigat concesiunea este de 14 lei/mp/lună, adică 208.488 de lei pe an şi 3.127.320 de lei în cei 15 ani de contract. Important de ştiut este că se apropie şi termenul în care societatea trebuie să plătească şi prima rată semestrială a redevenţei. Conform contractului, „prima rată a redevenţei corespunzătoare anului 2016, reprezentând preţul concesiunii, se va achita de concesionar, după obţinerea autorizaţiei de construire, dar nu mai târziu de 31.07.2016, iar cea de-a doua rată până la 30.09.2016”.

Piaţa Orizont ar fi trebuit să aibă aceeaşi soartă, dar a scăpat

Municipalitatea avea aceleaşi planuri şi pentru Piaţa Orizont din Craioviţa Nouă, însă SC Pieţe şi Târguri a solicitat înapoi amplasamentul, pe motiv că situaţia financiară a societăţii s-a îmbunătăţit şi există solicitări pentru redeschiderea pieţei. Societatea a început să închirieze spaţiile din piaţă, dar a început şi procedurile pentru refacerea platoului agro-alimentar. În momentul de faţă, SC Pieţe şi Târguri este în faza de proiectare şi întocmire a documentaţiei pentru refacerea platoului agro-alimentar, dezafectat în momentul în care a fost predat primăriei. Cele mai multe dintre spaţiile din piaţă au fost atribuite deja prin închiriere, prin licitaţie publică. Terenurile au fost şi vor fi închiriate în vederea ridicării de construcţii provizorii, în speţă chioşcuri.

Politica