vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mehedinţi: 243 de unităţi de învăţământ funcţionează neautorizate sanitar

Prefectul de Mehedinţi, Cristinel, Pavel scoate mizeria de sub preşurile descentralizatelor şi apoi, pas cu pas, accelerează intrarea în legalitate, în normalitate. Ieri , 26 iulie, a avut loc şedinţa ordinară a Colegiului Prefectural. Un punct important pe ordinea de zi a şedinţei l-a constituit raportul prezentat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Mehedinţi, Direcţia pentru Sănătate Publică Mehedinţi şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Drobeta al Judeţului Mehedinţi privind măsurile organizatorice pentru începerea anului şcolar 2016-2017 (situaţia autorizaţiilor sanitare, lucrările de reparaţii, zugrăveli, avize de securitate la incendiu, paza şi măsurile concret dispuse pe fiecare unitate) în unităţile de învăţământ din judeţul Mehedinţi.

,,A fost o şedinţă încărcată de data aceasta, am avut subiecte din diferite domenii de activitate din cadrul judeţului nostru. Am avut o prezentare făcută de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Mehedinţi privind evoluţia numărului de beneficiari ai ajutoarelor sociale în anii 2015 şi 2016. Totodată, am avut o informare asupra activităţii de control în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Mehedinţi, precum şi un punct mai laborios, care s-a referit la măsurile luate pentru organizarea începerii anului şcolar 2016-2017. Au fost abordate detalii privind măsurile care se vor lua în privinţa obţinerii autorizaţiilor sanitare, autorizaţiilor pentru securitate la incendiu, stadiul realizării lucrărilor de reparaţii la unităţile de învăţământ, asigurarea pazei în unităţile de învăţământ”, a declarat prefectul judeţului Mehedinţi, Cristinel Pavel.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Mehedinţi a arătat că la ora actuală are în evidenţă un număr de 176 unităţi de învăţământ în mediul urban (licee, cantine, internate, ateliere, săli de sport, şcoli generale, grădiniţe, creşe, cluburi copii etc) şi 352 unităţi de învăţământ în mediul rural (licee, cantine, internate, ateliere, săli de sport, şcoli generale, grădiniţe),  şi 5  unităţi  care  nu  aparţin  sistemului  de  stat,  fiind  unităţi  patronate  de  fundaţii  sau  alte  forme    de  administrare  în  regim  privat.  Din  totalul  unităţilor  aflate  în  evidenţă,  sunt  autorizate  sanitar  un  număr  de  161 (91,47%) în mediul urban şi 124 (35,22%) în mediul rural  de  unităţi, adică  53,97% la nivelul judeţului Mehedinţi.  Un  număr de    15 unităţi de învăţământ din mediul urban şi 228 unităţi de învăţământ din mediul rural nu  sunt  autorizate  sanitar,  la  această  dată.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Lipsa apei curente şi toalete în curte

Reprezentanţii Inspectocturatului Școlar Judeţean Mehedinţi au precizat că în continuare dificultatea principală a obţinerii autorizaţiilor sanitare este reprezentată de neîndeplinirea condiţiilor de autorizare în mediul rural ca: lipsa apei în şcoli sau lipsa potabilităţii acesteia (25 de unităţi având această deficienţă). Alte condiţii care împiedică autorizarea unităţilor şcolare sunt: inexistenţa unor grupuri sanitare care să corespundă standardelor (10 unităţi de învăţământ), spaţiile de învăţământ necorespunzătoare (5 unităţi ). De asemenea, ca urmare a lucrărilor de reabilitare şi asigurare cu utilităţi finalizate în 2015-2016, 14 unităţi care nu au avut autorizaţie sanitară îşi vor depune dosarele în acest sens. Din cele 54 unităţi care nu deţin autorizaţie sanitară 2 unităţi sunt în mediul urban, respectiv două grădiniţe care funcţionează în condiţii de supraaglomerare şi spaţii improprii (apartament în bloc).

În ceea ce priveşte măsurile de siguranţă, din cele 22 de situaţii constatate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, pentru 10 unităţi şcolare s-a depus cerere în vederea emiterii autorizaţiei de securitate la incendiu, 6 unităţi au avize de securitate la incendiu urmând să demareze procedura de autorizare, iar 6 unităţi au sarcina de a face demersuri pentru completarea documentelor în vederea demarării procedurii de autorizare.

 

Politica