joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Urmărit penal, Ciurel vrea să fie parlamentar

Fostul manager al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, trimis în judecată alături de fostul premier Victor Ponta şi de fostul senator Dan Şova, pentru corupţie, vrea să fie parlamentar.

Acesta a declarat, la Radio Infint, că vrea să candideze la alegerile parlamentare pentru că este nevoie de cineva care să pună presiune pe guvrenanţi pentru a asigura continuitatea energiei pe cărbune. Nu ştie însă din partea cărui partid va candida.

Reamintim că Laurenţiu Ciurel este judecat alături de Victor Ponta şi Dan Șova pentru fraudarea bugetului Complexului Energetic Oltenia, paguba fiind de aproape 5,6 milioane euro.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În acest dosar, Laurenţiu Ciurel este acuzat de trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată.

În legătură cu faptele reţinute în sarcina inculpatului CIUREL LAURENŢIU-DAN, în calitate de director la Direcţia Investiţii din cadrul Complexului Energetic Rovinari (CER), inculpatul Ciurel Laurenţiu-Dan a semnat la datele de 03.09.2007, 19.12.2007 şi 22.12.2008 trei acte adiţionale la contractul de asistenţă juridică denumit „Consultanţă juridică pentru încheierea contractelor de finanţare şi execuţie a instalaţiilor de desulfurare aferentă grupurilor energetice 3 şi 6 Rovinari” încheiat cu SCA „Şova şi Asociaţii”, prin care s-a suplimentat valoarea contractului de asistenţă juridică. Contractele au fost atribuite în mod direct către SCA „Şova şi Asociaţii” fără niciun fel de procedură concurenţială, fără ca sumele să fie prevăzute în Planul de Achiziţii Publice al companiei. Actele respective au fost încheiate cu încălcarea atribuţiilor de serviciu.
În executarea actelor adiţionale, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, inculpatul Ciurel Laurenţiu-Dan a semnat şi avizat din partea C.E.R. facturile şi notele de onorarii în valoare de 1.665.717,41 lei. Valoarea plătită efectiv este cu mult peste sumele estimate prin contractele adiţionale, iar banii plătiţi au provenit din fondurile de investiţii.
Această conduită a condus la vătămarea intereselor legale ale C.E.R. şi a produs o pagubă C.E.R. în cuantum de 1.665.717,41 lei, proporţional cu sumele plătite nelegal şi corelativ obţinerii de foloase necuvenite către SCA „Şova şi Asociaţii”.

În calitate de director general şi ordonator de credite al C.E.R., inculpatul Ciurel Laurenţiu-Dan a încheiat, la data de 14 februarie 2008, un alt contract de asistenţă cu SCA „Șova şi Asociaţii”, în contextul unui litigiu dintre Complexul Energetic Rovinari (C.E.R.) şi SC pentru Închiderea – Conservarea Minelor SA (ICM), cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, într-un litigiu care avea ca obiect o presupusă datorie pe care CER ar fi avut-o către ICM. Contractul de asistenţă juridică a fost încheiat, deşi complexul energetic beneficia deja de asistenţă juridică din partea societăţii de avocaţi, în baza contractului menţionat anterior, cu scopul exclusiv de a insera o clauză referitoare la plata unui comision de succes, în condiţiile în care la momentul semnării contractului, părţile din litigiul principal se înţeleseseră deja asupra încheierii unei tranzacţii (înţelegeri).
În urma încheierii acestui contract, C.E.R. a fost prejudiciat cu suma de 1.071.336,80 lei, (din care 977.463,88 lei comision de succes) corelativ obţinerii unui folos necuvenit în acelaşi cuantum de către SCA „Şova şi Asociaţii”. Contractul respectiv, distinct de cel în legătură cu desulfurarea grupurilor energetice 3 şi 6, a fost încheiat la insistenţele inculpatului Şova Dan-Coman, cel care a şi conceput termenii şi condiţiile respectivului contract, totodată semnându-l din partea SCA „Şova şi Asociaţii”.

Cu referire la acelaşi litigiu, la numai câteva zile după încheierea contractului de asistenţă juridică, respectiv la 19 februarie 2008, inculpatul Ciurel Laurenţiu-Dan a încheiat cu ICM tranzacţia (înţelegerea) prin care Complexul Energetic Rovinari se obliga să achite către ICM suma totală de 82.139.822 lei în termen de cinci ani. Tranzacţia prin care CER se obliga să achite suma de bani menţionată a fost încheiată de inculpat fără ca acesta să aibă mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administraţie şi cu încălcarea Legii nr. 243/2005 care prevedea stingerea creanţei prin majorarea capitalului social al CER şi emiterea de noi acţiuni.
Prin această conduită infracţională CER a fost prejudiciat prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiţii, corespunzător cu sumele plătite nelegal lichidatorului judiciar al ICM”, au arătat procurorii.

Ceilalţi inculpaţi sunt Victor Ponta, Dan Şova, Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni (CET), şi Laurenţiu-Octavian Graure, în calitate de director economic al CET.

Fostul premier al României este acuzat de 19 fapte de corupţie: 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor.

 

Politica