joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Locatarii de la ANL Potelu, nemulţumiţi, în continuare, de administratorul Asociației de proprietari

Locatarii ANL-urilor de pe strada Potelu, din Craiova sunt, din nou, nemulţumiţi de felul în care este condu Asociaţia de Locatari ANL R 2008. Scandalul a izbucnit încă din 2015, însă, nici până la această dată problemele oamenilor nu au fost soluţionate. Constantin Buţă, unul dintre chiriaşi, ne-a declarat că este deranjat de faptul că aceasta nu-şi respectă programul de lucru şi face încasări în zilele în care furnizorii de servicii nu lucrează. De asemenea, locatarul afirmă că administratorul asociaţiei face o serie de nereguli în ceea ce priveşte calcularea cuantumului întreţinerii, tocmai pentru a-şi asigura bunăstarea, iar până în acest moment nimeni nu a tras-o la răspundere.

“De aproape patru ani de zile avem un administrator care are mai multe asociaţii fie de locatari, fie de proprietari, pentru că noi suntem şi chiriaşi. Ne confruntăm cu această doamnă Mehedinţianu Viorica. Cu ajutorul Primăriei, cu ajutorul instituţiilor, adică de la Salubritate, de la Compania de Apă, de la Termoficare, am cerut să ne explice. Ea spune că se duce pe teren. Ne deranjază că nu-şi respectă programul, mai ales sâmbăta, face încasări când furnizorii de servicii nu lucrează niciunul. Poţi tu încasezi aproape 300 de milioane? Conform legii, nu ai voie să ai în casă mai mult de 500 de lei. Furnizorii de servicii nu lucrează decât în cursul săptămânii, nu şi sâmbăta. Am făcut o solicitare şi la preşedinte. Preşedintele îmi spune, nu numai mie, ci şi celorlalţi locatari, să se ducă la psihiatrie, că aşa este preşedintele, este ales şi plătit de noi, toţi locatarii. Am cerut Primăriei să ne spună ce salarii şi care sunt orele de muncă ale administratorului. Locatarii nu fi ştiut nici până astăzi ce salarii are administratorul, ce salarii are preşedintele, femeia de serviciu. Nu au vrut să ne spună. Conform legii, acum eşti obligat să şi afişezi la avizier ce salariu are preşedintele, ce salariu are administratorul, care sunt contribuţiile către bugetul de stat. Mai nou, acum, nu se mai duce administratorul să ducă banii şi furnizorii vin să ridice banii de la asociaţie. Ea ne tot spune că are trei zile teren şi de asta am cerut de la furnizori. Conform contractului de muncă ea patru ore trebuie să stea acolo. Pleacă, are după-masa, luni, joi şi sâmbătă program de birou”, a spus Constantin Buţă.

Vremuri noi, probleme noi

Policlinica Buna Vestire Craiova

Între timp, locatarii au început să se confrunte şi cu alte probleme. Mizeria de la ghenă este de nedescris, spune Constantin Buţă care mai afirmă că, vara, în zonă, mirosul este insuportabil, iar de apă pentru igienizarea acesteia nici nu poate fi vorba.

“De doi ani de zile ghena de gunoi e dezastru, am cerut prin Asociaţie să facă adresă către salubritate să remedieze situaţia pentru că nici mânerele de la containere nu există, nu avem apă la ghena de gunoi, în secolul XXI. Și miroase…insuportabil! Să nu ai apă la ghena de gunoi, e vară, 40 de grade şi tu nu ai apă la ghena de gunoi, conform legii eşti obligat să ai apă”, a spus locatarul.

Bărbatul spune că a încercat în repetate rânduri să discute cu administratorul şi preşedintele de asociaţie, însă a fost trimis la psihiatrie.

“Ne spune să ne ducem la psihiatrie. Cum să ne ducem la psihiatrie? Tu preşedinte să ne spui aşa ceva? Am cerut Primăriei, acum am cerut şi control să vină să-i verifice şi actele contabile pentru că mi se pare foarte mult, pe vară să plăteşti la o garsonieră 130 de lei, o singură persoană. La un apartament cu două camere, că nu avem decât garsoniere şi apartamente cu două camere, plăteşti 170 de lei, aproape 200 de lei, pe vară, când noi avem centralele pe bloc, fiecare bloc în parte are centrală proprie, sunt toate contorizate şi centralele sunt contorizate, plătesc 130 de lei pe vară când am consum unu de apă caldă şi unu de apă rece. Cum vi se pare? Nu vi se pare enorm de mult? Gunoiul e 7 lei pe persoană, se plăteşte pe persoană gunoiul, numai cheltuielile administrative şi căldura se plătesc pe suprafaţă, atât. Ar fi trebuit să fie reduse pe timp de vară”, a mai spus chiriaşul.

Ca şi cum toate acestea nu ar fi fost de ajuns, bărbatul spune că le-a mai fost mărită şi chiria.

“Acum ne-au mai mărit şi chiriile, de la 50 de lei ne-au mărit la un milion două sute, acum ne-au făcut două milioane două sute la garsoniere iar la apartament cu două camere, de la două două sute la 350 de lei. Sunt şi garsoniere şi apartamente cu două camere în bloc. Nu sunt cu trei sau cu patru, aşa au fost construite din 2008”, ne-a mărturisit Constantin Buţa.

Oamenii au fost puşi să se ocupe de zugrăvit, deşi lunar plătesc un fond de reparaţii la asociaţie.

“Să ai patru asociaţii de locatari şi să nu poţi face faţă, în Craiova, un administrator? Păi, administratorul ăla nu se ocupă de partea tehnică, el se ocupă doar de caserie, nu şi de alte probleme ale locatarilor. Trebuie să te ocupi şi de partea administrativă a omului, are problemele cu care se confruntă. Aseară, îmi spunea un locatar că îi pune pe ei să se ocupe de zugrăvit. Păi, stai puţin, de aia am un fond de reparaţii la asociaţie, ca administratorul să se ocupe, să caute firmă, să zugrăvească, până la urmă de-aia eşti administrator, tu trebuie să te ocupi de partea tehnică, nu doar de partea de caserie. Avem un fond de reparaţii şi ni se opreşte lunar, deşi nu ar fi trebuit pentru că blocurile nu sunt ale noastre, sunt ale Primăriei, să se ocupe Primăria de ele. Dar am zis, domne hai, până la urmă să ne şi autogospodărim să nu aşteptăm să vină Primăria să ne facă”, a mai spus chiriaşul.

Oamenii se plâng că de câţiva ani stau fără scară la uşa de la intrarea în bloc. Deşi s-au plâns de nenumărate ori, nu s-a găsit nicio rezolvare a problemelor lor.

“Vă spun, buruienile sunt o droaie, Au făcut uşi şi în faţă, au făcut uşi şi în spate, dar nu au făcut scări. Deci, nu sunt scări făcute şi au cerut locatarii de ani de zile prin asociaţie să facă adresă către Primărie, punem şi noi, pune şi Primăria să facem cumva să facem scări. E uşă dar nu are scară, în secolul XXI să nu ai scară. Cei care au construit au spus, domne, nu am prevăzut decât uşă, dar nu am mai prevăzut şi scară”, a spus Constantin Buţa.

„Să vină la serviciu, nu să umble hai-hui”

De ani de zile, locuitorii blocurilor aflate în administrarea acestei asociaţii doresc înlocuirea administratorului cu o altă persoană care săşi respecte programul. Ei vor lămurirea situaţiei şi controlarea tuturor actelor existente la asociaţie.

“Doamna administrator are la noi 13 scări, în Romaneşti, asta înseamnă 160 de familii. În Craioviţa are 20 de blocuri iar în Brazdă 21 de blocuri. Noi nu putem să ne ducem la altă asociaţie să ne încaseze acolo pentru că, conform Legii 230, trebuie să avem asociaţii proprii. Dacă vrem să ne mutăm de la asociaţia asta la o altă asociaţie putem, dar trebuie să ai 50 plus unu. Nu asta e o soluţie, să ne mutăm. Soluţia e ca ea să vină la servici în fiecare zi, conform contractului de muncă, nu trebuie să umble hai-hui, chipurile că umblă să facă plăţi către furnizori şi ea de fapt urmăreşte alte scopuri. Pe noi asta ne interesează, să vină la servici. Stai aici şi rezolvă problemele. Asta mi-aş dori foarte mult, să o schimb. Nu putem să aşteptăm de la Primărie, Primăria nu poate să facă nimic referitor la programul ei pentru că nu este Primăria angajatorul, este preşedintele. Nu vă spun câte adrese am făcut la asociaţie, am un teanc de adrese”, ne-a mărturisit chiriaşul nemulţumit.

Constantin Buţă spune că problemele sunt vechi la această asociaţie. Chiar fosta preşedintă ar fi fost găsită incompatibilă de Agenţia Naţională de Integritate, aceasta exercitând concomitent cu funcţia de grefier în cadrul Curţii de Apel Craiova şi funcţia de preşedintă în cadrul Asociaţiei de Proprietari bloc ANLR, cu sediul în Craiova, strada Potelu.

“Fosta preşedintă de asociaţie a fost găsită incompatibilă cu funcţia. Golaşu Ana, o grefieră, a fost la noi preşedintă de asociaţie. Am primit hârtie de la Agenţia Naţională de Integritate. Și culmea, în momentul de faţă este în asociaţie, nu e preşedintele. A fost aici la noi, preşedintă de asociaţie. A avut proces aici şi fiind grefieră la Curtea de Apel a câştigat procesul şi acum e la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, acum sper să îl câştige cei de la Agenţia Naţională de Integritate. Ea e şi în prezent vicepreşedintă în asociaţie, încălcând legea. Ea e în spatele ăstuia. El nu are nicio treabă. Dacă te duci acum la asociaţie, joi o vedeţi acolo, ea taie şi chitanţele”, a mai spus Constantin Buţă.

Deşi, până acum, oamenii nu au primit niciun răspuns favorabil la problemele lor, aceştia încă mai speră să se facă auziţi şi cineva să intervină pentru soluţionarea situaţiei lor.

Politica