joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

91 de elevi promovaţi, după contestaţii

În urma centralizării rezultatelor la examenul de bacalaureat susţinut de elevii doljeni, 66,54% dintre candidaţi au obţinut notă de promovare. 1.670 de contestaţii au fost depuse de elevii nemulţumiţi de notele obţinute în sesiunea de vară a examenului de bacalaureat. În urma reevaluării lucrărilor au mai promovat examenul 91 de elevi. 

“S-au afişat rezultatele finale în urma examenului de bacalaureat. La nivelul judeţului Dolj am avut un număr de 1.670 de contestaţii. În urma reevaluării lucrărilor, la nivelul judeţului nostru au mai promovat încă 91 de elevi, au fost admise în plus 649 de contestaţii, admise în minus, adică cu o notă mai mică 151 de contestaţii şi respinse 873. În ceea ce priveşte procentul de promovare al examenului de bacalaureat, avem o creştere la acest moment, procentul de promovare la nivelul judeţului nostru este de 66,54%. Creşterea notei în beneficiul elevului a fost până în două puncte. După cum v-am spus, avem 151 de contestaţii care au fost admise în minus, asta înseamnă că elevii au fost notaţi mai puţin după reevaluarea lucrări. Avem 260 de note de 10, nu s-a mărit numărul mediilor de 10, a rămas o singură medie de 10 la nivelul judeţului nostru. Este vorba de eleva de Colegiul Naţional Fraţii Buzeşti”, a declarat Lavinia Craioveanu, inspector şcolar general, ISJ Dolj.

Colegiul Naţional Elena Cuza, cea mai mare promovare

Policlinica Buna Vestire Craiova

După soluţionarea contestaţiilor s-a modificat şi topul liceelor cu cea mai mare promovare la examenul maturităţii. Astfel, anul acesta locul I, în Dolj, este ocupat de  Colegiul Naţional Elena Cuza. Topul primelor 5 licee cu cele mai mari rate de promovare este închis de Liceul “Teologic Adventist” din Craiova, unde 90,32 % dintre candidaţi au obţinut cel puţin media 6.

“Pe locul întâi este Colegiul Naţional “Elena Cuza” cu un procent de promovare de 99,62%, foarte aproape este Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” cu un procent de 99,58%. La ambele colegii a fost un singur elev respins la examenul de bacalaureat. Pe locul al treilea este Colegiul Naţional “Carol I” cu un procent 98,91%, Colegiul Naţional Pedagogic Ștefan Velovan cu 94,4 şi Liceul Teologic Adventist 90,32. La polul opus, cele două licee unde nu s-a înregistrat niciun elev cu medie peste 6, este vorba de Liceul Tehnologic Malu Mare şi de Liceul Tehnologic Special Beethoven de la Craiova, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară 11,54 de procente şi Liceul Tehnologic Auto Craiova 16,67 de peocente. Îi felicit din tot sufletul, le doresc succes în continuare. Oricum, vedeţi că este foarte strâns rezultatul, e vorba de 0,1% diferenţă între primele două colegii naţionale, fiecare dintre ele a avut un singur elev care nu a promovat bacalaureatul, însă, calculându-se procentul, este vorba de numărul de elevi care a promovat examenul de bacalaureat. Am avut 662 de note de peste 9, între 9 şi 9,99”, a spus Lavinia Craioveanu.

Cele mai multe nemulţumiri au fost la limba română, elevii depunând peste 717 contestaţii.

“Cele mai multe contestaţii au fost admise la Henri Coandă, 13 elevi au promovat în urma contestaţiilor, Dimitrie Filişanu Filiaşi, 10 şi la Gheorghi Chiţu încă 10 elevi. Cele mai multe contestaţii admise în plus au fost la limba română, 258, cele mai multe contestaţii admise în minus au fost la matematică, 28. Cele mai multe note de 10 au fost la istorie 65, la matematică 60, logică şi argumentare 47, anatomie 24, limba română 7. Au fost 717 contestaţii înregistrate la limba română şi aici au fost şi cele mai mari note”, a mai spus inspectorul şcolar general.

În comparaţie cu anii anteriori, procentul de promovare la examenul de bacalaureat a crescut, anul acesta înregistrându-se o creştere de 4 procente faţă de anii trecuţi.

“Având în vedere că în ultimii 5 ani progresul a fost constant, de la an la an procentul de promovare a fost mai mare, sperăm ca şi anul viitor să ne păstrăm acelaşi trend şi bineînţeles că vom lua toate măsurile ca acest lucru să se întâmple, eu cred că este un lucru foarte bun faţă de anul şcolar trecut, avem o creştere de 4 procente, eu zic că este o creştere considerabilă. Examenul de bacalaureat este unul foarte riguros, foarte serios, îi felicit pe cei care au reuşit să-l promoveze, îi felicit pe cei care au obţinut aceste note foarte mari, le doresc succes la admiterea în învăţământul superior şi sper că cei care acum intră în clasa a XII-a vor depăşi performanţele colegilor lor care au absolvit liceul. Trendul este de scădere a numărului de elevi care se înscriu la bacalaureat pentru că aceasta este evoluţia populaţiei şcolare, din păcate”, a precizat Lavinia Craioveanu.

10 elevi eliminaţi din examen

În această sesiune a bacalaureatului 10 elevi au fost eliminaţi pentru fraudă. Aceştia nu vor mai avea dreptul să susţină examenul în următoarele două sesiuni, iar notele obţinute la celelalte materii se vor anula.

Din punct de vedere organizatoric, totul a decurs foarte bine, nu am avut niciun fel de problemă, singura mea mâhnire este aceea că am avut 10 elevi eliminaţi pentru fraudă în această sesiune de bacalaureat. 10 elevi, din punctul meu de vedere înseamnă foarte mult, copii care în următoarele două sesiuni nu vor putea susţine examenul de bacalaureat, mare parte dintre ei obţinuseră deja note bune la celelalte discipline. Se anulează acele note şi ei vor relua bacalaureatul integral, deci vor susţine din nou probele şi pentru disciplinele pe care le-au promovat, fie în anii anteriori, fie în această sesiune”, a mai spus Lavinia Craioveanu.

 

Politica