marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Superstiţii. Deochiul

Din vechi timpuri se cunoaşte că deochiul este o putere magică a unor oameni care îi pot îmbolnăvi pe alţii doar fixându-i cu privirea. Pură superstiţie ar spune unii, în timp ce alţii şi-ar face semnul crucii cu mâna şi ar scuipa în sân de trei ori.

O persoană care este deochiată, spun bătrânii, va avea dureri mari de cap şi va căsca.

Deochiatul mai are şi alte simptome cum ar fi ţiuitul în urechi, urmat de febră puternică, stări de vomă, transpiraţii sau hemoragii nazale.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Deşi după logica lui Lazarev ar trebui să se deoache doar oamenii, practică a demonstrat că se pot deochia şi plantele, animalele, vitele, culturile sau recoltele, potrivit creştindortodox.ro. Aceeaşi sursă arată că dacă nu se tratează prin rugăciune sau descântec omul sau animalul se îmbolnăveşte şi moare; pământul se crapă; iar sticla plesneşte.

 

Ce trebuie să faci în caz de deochi

 

Cel mai adesea, cei care cred în deochi, atunci când încearcă să ferească pe cineva de această „boală”, scuipă de trei ori spre acea persoană zicând "Ptiu, ptiu să nu-i fie de deochi".

Bebeluşii ar fi cei mai expuşi deochiului, spune tradiţia, iar pentru a-i feri de asta, părinţii trebuie să respecte mai multe reguli.

Astfel, copiii nu trebuie lăsaţi să se uite în oglindă până la vârsta de un an, fiindcă se pot deochea singuri.

Pentru a fi ferit de deochi, nou născutul trebuie cântărit înainte de a face prima baie. Însă nimeni nu trebuie să ştie acest lucru şi nici să afle greutatea.

Se mai poate face pe fruntea copilului un semn cu cenuşa de vatră, cu praful de pe talpă amestecat cu puţin scuipat, ori cu funinginea de la horn. Dar acest semn, făcut în mijlocul frunţii, sau la încheietura sprâncenelor, îl poate face doar mama copilului.

Aurul este iarăşi un bun apărător contra deochiului, de aceea orice obiect de aur purtat la gât, la ureche ori la mâna poate atrage energia rea din privirea vătămătoare.

Un sfat din popor spune că pentru a nu fi deochiaţi este bine să purtăm ceva roşu sau ceva pe dos.

Tot împotriva deochiului anumite popoare poartă diverse talismane considerate adevărate remedii. Un talisman de mare efect împotriva deochiului, chiar dacă este mai greu de realizat, este cel făcut din 2, 4, sau 6 coarne de rădaşcă uscate şi prinse fie direct la gât, pe un şnuruleţ, fie puse într-un săculeţ de pânză.

 

Descântece de deochi

 

Folclorul românesc conţine multe descântece de deochi care diferă de la o zonă la alta. În mare parte, ritualul constă în "stingerea cărbunilor sau chibriturilor". Astfel într-un vas cu apă neîncepută se arunca 3, 6 sau 9 cărbuni / chibrituri aprinse, şi se rostesc diferite incantaţii precum:

Sting toate strigările,

Toate pociturile

Cum se sting tăciunii

Să se stingă deochiul

Toate căscaturile,

Toate uităturile

Sting ochii cei răi din cale

Şi gurile cele rele

Să n-aibă la ce se uita

Să n-aibă la ce striga

Să treacă de grija lui….

(se rosteşte numele de botez al persoanei deochiate)

Sau se mai poate spune:

Fugi ochi de deochi

Ieşi şi fugi din calea lui…( numele de botez al celui deochiat)

Pe pământ pustiu

Unde vântul nu bate

Unde câinii nu latră

Şi cocoşii nu cântă.

Dacă persoana care descântă cască,e semn bun fiindcă înseamnă că deochiatul este în curs de vindecare. La sfârşit i se dă deochiatului trei înghiţituri din această apă. Apoi i se face semnul crucii pe frunte, în ambele palme şi la buric. Apa rămasă se aruncă pe tocul uşii, rostind "câtă apă rămâne pe lemnul uşii/atâta rău să rămână"(urmează numele celui deochiat).

 

(Informaţiile au fost preluate de pe site-ul www.crestinortodox.ro)

Politica