vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Prețul petrolului este în scădere

Preţul petrolului își continuă declinul de săptămâna trecută, cel mai mare după luna martie, investitorii analizează perspectiva creşterii exporturilor de ţiţei ale Iranului pe o piaţă suprasaturată, în aşteptarea unui acord referitor la programul nuclear al Iranului, informează Mediafax.

La bursa din New York, contractele futures pentru petrolul WTI cu livrare în august sunt în declin cu până la 1,48 dolari, la 51,26 dolari pe baril. Preţul petrolului WTI a scăzut cu 2,9% în acest an, relatează Bloomberg.

Cotaţia petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, cu livrare în august, este în coborâre cu 1,89 dolari, respectiv 3,2%, la 56,84 dolari pe baril. În ultima săptămână, preţul petrolului Brent a scăzut cu 2,6%.

Policlinica Buna Vestire Craiova

"Preţul petrolului reacţionează mai mult la Iran şi China decât la Grecia. Ideea că acordul cu Iranul este ca şi făcut este luată deja în calcul. În prezent, o amânare a acordului ar fi pozitivă pentru preţurile petrolului", a declarat Eugen Weinberg, director pentru cercetări în domeniul mărfurilor la Commerzbank în Frankfurt.

Duminică, secretarul american de Stat John Kerry a declarat că a avut o întâlnire foarte bună cu ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif şi şi-a exprimat încrederea că acordul este aproape.

După trei termene ratate, negociatorii au spus că acordul este aproape complet, fiind posibil să fie încheiat în cursul zilei de luni.

Planul autorităţilor iraniene de creştere a livrărilor de petrol şi recâştigare a cotei de piaţă este încă un obiectiv îndepărtat, potrivit analiştilor băncilor Goldman Sachs Group, Bank of America şi Societe Generale. Obiectivul Teheranului este majorarea exporturilor cu 50%, respectiv cu 500.000 de barili de petrol pe zi. Potrivit băncilor, repunerea în funcţiune a capacităţilor de producţie va necesita 6-12 luni.

Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie, anul viitor nu va avea loc o creştere a producţiei de petrol a statelor din afara OPEC, pentru prima oară din 2008, iar creşterea cererii va încetini.

 

Foto:timnews.ro

Politica