joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

31 MAI – ZIUA MONDIALĂ FĂRĂ TUTUN

În fiecare an, pe data de 31 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii celebrează Ziua Mondială Fără Tutun, subliniind riscurile consumului de tutun asupra sănătăţii şi promovând politicile sociale de reducere a consumului.

Agenţia Naţională Antidrog se alătură Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în marcarea Zilei Mondiale fără Tutun, prin organizarea la nivel naţional de activităţi de informare, sensibilizare, conştientizare în mediul şcolar sau în comunitate, activităţi de petrecere a timpului liber şi de formare de abilităţi.

În calitate de coordonator naţional al politicilor publice în domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri, Agenţia Naţională Antidrog susţine, prin demersurile sale, organismele internaţionale cu rol similar, motiv pentru care, şi în acest an, se vor implementa, la nivel naţional, prin cele 47 de Centre de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, activităţi de sensibilizare şi informare cu privire la efectele asociate fumatului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Conform celor mai recente studii în domeniu, au reieşit următoarele date privind fumatul produselor din tutun:

  • Prevalenţa fumătorilor în România este de 27%, iar restul de nefumători sunt expuşi permanent şi devin fumători pasivi atât la locul de muncă, cât şi în spaţiile publice şi acasă, plătind tribut similar cu fumătorul activ din punctul de vedere al sănătăţii (Studiul GATS 2011).
  • Pentru jumătate din fumători cu vârsta peste 45 de ani sunt înregistrate decese din cauza diferitelor boli induse sau accelerate de fumat
  • Bolile care determină cea mai mare mortalitate în România sunt exact acele boli pentru care fumatul este factor cauzal sau de risc: bolile cardiovasculare, cancerul (în special cel pulmonar, în creştere la sexul feminin) şi bolile respiratorii obstructive cronice (BPOC).
  • La nivelul anului 2010, 5.767 de români au murit din cauza expunerii la fumul de tutun (fumat pasiv), prin boli cardiovasculare, infecţii respiratorii şi alte boli infecţioase dar şi diferite forme de cancer;
  • Românii sunt printre cei mai mari fumători pasivi dintre cetăţenii europeni, doar 38% afirmând că niciodată sau aproape niciodată nu sunt expuşi la fumul de tutun la locul de muncă, faţă de media europeană de 72%.

 

Pentru marcarea acestui eveniment, reprezentanţii CPECA Dolj au desfăşurat şi desfăşoară o serie de activităţi de informare şi conştientizare asupra riscurilor şi efectelor consumului de tutun în plan fizic şi social. Au fost atât în mediul școlar cât și în comunitate.

Au vizitat unitățile școlare craiovene și din județ pentru a informa elevii asupra prevenirii consumului de tutun.

De pe 25 mai au răspândit informația de prevenire a consumului de alcool și în comunitate, mergând în cadrul unor societăți comerciale, la sediul DGASPC Dolj unde au participat 15 adolescenţi şi tineri instituţionalizaţi. De asemenea, membrii CPECA Dolj s-au deplasat la 3 cabinete medicale individuale, unde au desfăşurat 3 activităţi, la care au participat 60 de pacienţi. La Penitenciarul pentru Minori şi Tineri Craiova a avut loc o activitate de prevenire a consumului de tutun, la care au participat 15 persoane private de libertate.

Ieri au ajuns la ghişeele Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Dolj, ale Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Dolj şi Serviciului Cazier Judiciar  al IPJ Dolj, unde au desfășurat o activitate de informare a cetăţenilor care ieşeau de la aceste ghişee. Activitatea s-a desfăşurat cu participarea a 4 voluntari ai CPECA Dolj, care au distribuit 70 de pliante şi alte materiale informative. Iar pe 31 mai vor merge În Târgul de Săptămână din Craiova unde vor informa comercianţii şi alte persoane din comunitate aflate în târg, care vor primi și pliante informative realizate de DSP Dolj.

Politica