marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

„Codul despre Zborul Păsărilor” a lui Leonardo da Vinci, la „Aman”

Biblioteca „Alexandru si Aristia Aman” detine o ediţie facsimilată a unui manuscris al lui Leonardo da Vinci, ediţie bibliofilă, scris în maniera lui Leonardo da Vinci de la dreapta la stânga, care conţine 118 desene, aproape toate explicative la text. Legătura volumului este de epocă în pergament. Deşi manuscrisul poate suscita interesul doar specialiştilor, cercetătorilor, celor avizaţi în domeniu, el poate fi descoperit şi de oameni obişnuiţi. Este ediţia reprodusă a manuscrisului lui Leonardo da Vinci în care acesta a semnat şi notat gândurile, observaţiile şi studiile sale în ceea ce priveşte zborul. Manuscrisul original se află la Biblioteca Regală din Torino.

În colecţiile Bibliotecii „Alexandru şi Aristia Aman” există o ediţie bibliofilă a unuia dintre manuscrisele lui da Vinci şi anume codul cu privire la Zborul Păsărilor apărut în 1893 la Paris. Lucrarea este deosebită, este o ediţie bibliofilă, legată în pergament, scrisă bilingv în franceză şi italiană şi conţine 118 desene aproape toate explicative la text. Există de asemenea manuscrisul facsimilat prins în interiorul lucrării alcătuit din 15 file scris în manieră da Vinci, de la dreapta la stânga. Se vorbeşte despre zbor, despre structura păsărilor, marele zmeu parafrazându-l pe da Vinci. Leonardo a scris Codexul Zborului în jurul anului 1505, dată ce pare a fi înscrisă chiar pe manuscris pe fila 18 din originalul ce se află la Biblioteca Regală din Torino. Datarea manuscrisului ar fi 14 aprilie 1505. Manuscrisul a luat de fapt numele conţinutului, analizând zborul păsărilor. Această cărticică nu este doar o adunare pestriţă de idei, însemnări, note, ci vorbeşte despre efortul metodic pe care da Vinci l-a depus în a analiza şi chiar a propune teme şi idei pe această temă cu aproape 400 ani înainte de a lua naştere avionul din zilele noastre. Se pare că tema zborului ar aparţine unui număr de patru volume scrise de da Vinci, dar din păcate nu au fost finalizate până în prezent.
Adriana Boboc, bibliotecară

Manuscrisul poate fi consultat, la sala de lectură, de către oricine este interesat. Persoanele interesate vor putea afla mai multe detalii de la bibliotecarele de la Biroul Colecţii Speciale.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Lucrarea este accesibilă publicului, poate fi solicitată la sala de lectură, însă doar persoanelor avizate, cercetătorilor, celor în temă în prezenţa unei persoane de la biroul Colecţii Speciale. Este greu de citit, de interpretat fiind această manieră de scriere da Vinci, de la dreapta la stânga, dar desluşim toate tipurile de zboruri ale păsărilor privite fie în plan normal, fie parcă invers, păsările părând a fi cu aripile orientate în sus. Leonardo da Vinci prezintă cu lux de amănunte materialele din care erau alcătuite, dimensiunile la care păsările ar fi putut zbura, stabilind parcă locul pilotului, centrul de greutate al maşinăriei, tot ce înseamnă idei şi informaţii necesare alcătuirii şi construirii oricărui obiect de zbor. Nu avem date concrete despre persoana care ne-a dus acest manuscris, de obicei toate donaţiile sunt particularizate cu însemne de proprietate, ştampile, ex-librisuri de diverse forme, acesta din păcate nu are, este înregistrat în registrul inventar al bibliotecii începând cu 1957.
Adaugă Adriana Boboc

Leonardo da Vinci a fost cel mai de seamă reprezentant al Renaşterii italiene din perioada de apogeu a acesteia. Spirit universalist: pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist şi scriitor, da Vinci este considerat adesea cel mai de seamă geniu din întreaga istorie a omenirii. Leonardo da Vinci este considerat adesea cel mai de seamă geniu din întreaga istorie a omenirii. Geniul său creator şi spiritul său inventiv şi-au pus amprenta asupra epocii, fiind considerat arhetipul omului renascentist, un spirit animat de o curiozitate nemaiîntâlnită până atunci, animat de o imaginaţie fără precedent în istorie. Este considerat unul din marii inovatori ai picturii şi unul din cei mai mari pictori din istorie. Deşi se fac speculaţii asupra metodelor sale empirice de studiu, viziunea lui Leonardo da Vinci asupra lumii este mai degrabă logică decât misterioasă. Leonardo da Vinci este cunoscut în special ca pictor.
Manuscrisele lui Leonardo da Vinci conţin informaţii privind cele mai diferite domenii ale ştiinţei şi tehnicii, conţin tratate de anatomie, arhitectură civilă şi militară, pictură.

Politica