vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Obicei străvechi în localitatea Iloviţa: petrecere cu lăutari în cimitir

Locuitorii din comuna Iloviţa practică un obicei străvechi, unic în Oltenia. A doua zi de Paşte merg la cimitir cu ouă roşii, cozonaci, friptură şi cheamă cu ei şi lăutarii.
Preotul paroh Petre Mihai Rozalian a explicat luni, pentru AGERPRES, că lăutarii poposesc la fiecare mormânt şi cântă hore străvechi, romanţe, doine şi sârbe, dintre acestea nelipsind cele care le-au plăcut defuncţilor.

După ce sunt pomeniţi cei trecuţi în lumea umbrelor, fiecare familie petrece acolo, la cimitir. Lăutarilor li se dăruiesc bani, ouă roşii, cozonaci şi vin.
A precizat preotul Rozalian

Potrivit acestuia, la Iloviţa există credinţa populară că sufletele celor plecaţi în lumea cealaltă se bucură de dedicaţiile care li se fac în cimitir.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Important este şi faptul că aici există un cult al strămoşilor. Iată, a doua zi de Paşte, fiecare îşi aminteşte cu respect de cei dragi care nu se mai află în viaţă.
A spus Rozalian

După ce ritualul ia sfârşit, fiecare iloviţean îşi invită rudele din alte sate şi petrec acasă până noaptea târziu, mai scrie AGERPRES.
 
Hora de pomană, în Dolj

Doljenii din mai multe localită şi, cu precădere cei din sudul judeţului, au şi ei obiceiuri pe care le desfăşoară în a doua sau a treia zi de Paşte. Este vorba de “Hora de pomană”, obicei pentru morţii familiei care nu au apucat să se căsătorească atunci când trăiau. Se tocmesc lăutari se împodobeşte bradul, se adună lumea şi se joacă hora. Familia decedatului împarte cozonac, prăjituri, ouă roşii şi vin celor din horă. După ce se termină de cântat şi jucat se împarte ce este în brad, iar la final bradul este rupt.
Aceasta pentru că  există credinţa că acest ritual împlineşte ceea ce morţii decedaţi necăsătoriţi nu au apucat să împlinească în viaţă.
 

Politica