vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cea mai înaltă statuie a lui Arsenie Boca, la Vaideeni

Vaideeni nu este recunoscută numai din cauza inundaţiilor care au avut loc anul trecut, unde mai mulţi localnici au rămas fără case. În urmă cu puţin timp, la intrarea în biserica-monument cu hramul “Sfântul Nicolae”, se poate vedea cea mai înaltă statuie a părintelui Arsenie Boca din ţară, având trei metri.
Locaţia acestei sculpturi are şi o istorie interesantă.

A fost un vis al meu. A fost un vis aproape real aş putea spune, în care mama mea mi-a spus să mă apuc să creez statuia sfântului părinte şi apoi s-o aşez în grădina de la intrarea bisericii Sfântul Nicolae. Mă bucur mult că şi Arhiepiscopia Râmnicului şi primăria din Vaideeni au fost de acord. Mai mult, cele trei rozete turnate în matriţele părintelui Boca au fost aduse de la Prislop aici la Vaideeni. Statuia părintelui Boca este creată cu suflet şi dictată de Dumnezeu.
A afirmat sculptorul Ivan Jinaru, conform Agerpres

Primarul din Vaideeni, Daniel Băluţă, a adus de la Prislop cele trei rozete din ciment turnate în matriţele create de Arsenie Boca.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Aici, la Vaideeni, a fost o inimă a ortodoxiei, aici cei care au venit de peste munţi au venit în primul rând pentru a nu-l uita pe Dumnezeu. Pe teritoriul comunei Vaideeni sunt numai puţin de cinci biserici din lemn construite acum 400 de ani. Păstorii transilvani au venit aici de-a lungul timpului atât pentru a scăpa de serviciul militar obligatoriu din imperiul austriac, dar şi pentru a nu fi creştinaţi la biserica unită ci pentru a păstra ortodoxismul. Ei au construit aceste minunate bijuterii. Deci nu este o întâmplare că statuia părintelui Boca se află la Vaideeni, este o cinste adusă celor care au păstrat ortodoxismul în suflet şi în trăire.
A declarat primarul Băluţă

Arsenie Boca, cunoscut drept “Sfântul Ardealului”, s-a născut pe 29 septembrie 1910, la Vaţa de Sus, Hunedoara. A fost părinte ieromonah, teolog şi artist plastic (muralist), a fost stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop, unde, datorită personalităţii sale, veneau mii de credincioşi, fapt pentru care a fost hărţuit de fosta securitate. A fost unul din martirii terorii comuniste, închis la securitatea din Braşov, dus la canal, închis la Jilava, Bucureşti, Timişoara şi Oradea.
Arsenie Boca este considerat de către unii din ucenicii săi ca fiind cel mai mare duhovnic român al secolului XX. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din ?ara Haţegului se reculeg zilnic sute de pelerini.

Politica